Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2024: TCL flexar med böjbar OLED och 115-tums MiniLED-TV

Det är inte bara vi nordbor som älskar stora TV-apparater.

Skrivet av / 2024-01-10 - 18:22
CES 2024: TCL flexar med böjbar OLED och 115-tums MiniLED-TV

Las Vegas / Ljud & Bild: TCL har gjort sig ett namn här hemma med stora, prisvärda TV-apparater. Samma strategi verkar fungera även för sportälskande amerikaner,

I TV-världen är det ”bigger is better” när det gäller att titta på Super Bowl med familj och vänner, och det har bidragit till att göra TCL till ett relativt populärt varumärke i USA på kort tid.

Den kinesiska tillverkaren är en av huvudsponsorerna till National Football League (NFL), och under presskonferensen på CES 2024 hade de välkända sportkommentatorer på scenen för att presentera deras senaste prestationer, och naturligtvis fick den nya 115-tummaren extra uppmärksamhet.

De TV-apparater som officiellt lanserades i USA den här veckan hade några udda och obekanta modellnamn, men specifikationsmässigt är de i stort sett lika de europeiska modeller som lanserades på IFA-mässan förra hösten.

TCL 115″ i QM891-serien (X955) Foto: TCL
Läs också Mer storbildsgalenskap från TCL Först 98" och nu 115"... var ska detta sluta

TCL 115″ QM891 (X955)

Toppmodellen från TCL, QM891 (även känd som X955 i Europa) använder en LCD-baserad bildpanel med Quantum Dot Pro färgfilter, 4K-upplösning och MiniLED-bakbelysning med lokal dimning. 115-tummaren sägs klara en ljusstyrka på 5000 nit och har mer än 20 000 dimningszoner. Ytterligare skärmstorlekar som 98 och 85 tum kommer också att finnas tillgängliga.

Denna modell visades även på IFA-mässan i höstas och det verkar som om TCL menar allvar med att ta denna koloss till marknaden i både USA och Europa. Det ryktas också om att Elgiganten har planer på att ta modellserien till Norden på sikt. Om så är fallet skulle det vara spännande att testa 115-tummaren på hemmaplan!

Om den hinner komma ut i butik till årets Super Bowl (11 februari) är högst osäkert, men till årets fotbolls-EM i juni bör den hinna ut i butik…

TCL sponsrar den amerikanska fotbollsligan NFL (Foto: Audun Hage)
Läs också Vi testar TCL:s största och billigaste TV TCL har byggt upp ett rykte om sig som leverantör av prisvärda storbildsskärmar. 98P745 är deras billigaste 98-tummare någonsin – men hur bra är den?

Priset har ännu inte bekräftats, men det kommer förmodligen att ligga på ett sexsiffrigt belopp – runt 200 000 kronor om vi ska gissa. Men det här är också en high-end storbildsskärm, i en lite annan liga än vad vi har sett från TCL tidigare.

Bildkvaliteten är naturligtvis svår att bedöma i en fullsatt mässhall, men ljusstyrkan och kontrasten är imponerande – ungefär lika bländande som de ljusstarkaste reklamskyltarna längs The Strip i Las Vegas, och det säger inte lite.

Förutom X955-serien visade TCL ett antal andra spännande bildskärmar i lite mindre storlekar, inklusive en 31″ OLED PC-skärm som kan böjas till en konkav form. Skärmen är tillverkad med avancerad ”printing” OLED-teknik (IJP) och ser knivskarp ut.

DSC_1966-scaled DSC_1967-scaled
<
>
31" konkav OLED PC-skärm med IJP-teknik (Foto: Audun Hage)

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen