Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2024: Hisense 110″ UX MiniLED TV och 8K Laser TV

Hisense 110UX var en av de skarpaste TV-apparaterna vi såg på CES 2024.

Skrivet av / 2024-01-16 - 19:04
CES 2024: Hisense 110″ UX MiniLED TV och 8K Laser TV

Hisense är ett TV-märke som har ökat i popularitet under de senaste åren. Den kinesiska tillverkaren tävlar med landsmannen TCL om andraplatsen globalt bland TV-tillverkare (förstaplatsen innehas fortfarande av sydkoreanska Samsung).

2024-serien domineras av stora LCD-skärmar med Mini LED-teknik, i ett brett spektrum av skärmstorlekar. Vissa av dessa har vi lärt känna redan, medan andra är helt nya. Men Hisense har också sin egen specialitet – så kallad Laser TV, som är deras namn på UST (ultra short throw) eller en projektor med ultrakort projektionsavstånd.

Hisense 110UX fick ett antal ”Best in Show”-utmärkelser på CES 2024. Denna knivskarpa 8K-TV står på en elegant sockel med integrerade högtalare och trälameller (Foto: Audun Hage)

Hisense UX-serien (110″, 98″, 75″)

Det största blickfånget var den nya 110-tums UX-serien, som är Hisenses nya flaggskeppsmodell. Denna modell använder en LCD-skärm med 8K-upplösning. Bakgrundsbelysningen består av MiniLED med hela 40.000 dimningszoner, och skärmen sägs kunna pressa ut hela 10.000 nit i ljusstyrka!

Enligt uppgift ska 110UX kunna återge upp till 95 % av BT.2020-färgrymden, vilket är banbrytande. Demonstrationen på CES var mycket imponerande: I den upplysta utställningshallen såg 10UX mycket ljusstark ut. Bilden var också mycket jämn och enhetlig.

UX-serien får också en ny 98-tummare, med något mindre håriga men fortfarande imponerande specifikationer: Den här modellen har 4K-upplösning, 10 000 dimningszoner och en ljusstyrka på upp till 5 000 nit. Hisense 98UX stöder skärmfrekvenser på upp till 144 Hz och har även ett 4.2.2-ljudsystem.

Dess lillebror, 75UX, är imponerande på sitt eget sätt. Enligt uppgift är detta Hisense’s tunnaste MiniLED-TV någonsin – bara 14 millimeter. Den har fortfarande plats för 5 000 dimningszoner och ett inbyggt 4.2.2-kanals ljudsystem.

Hisense meddelade förresten att deras UX-modeller kommer att stödja Dolby Atmos FlexConnect. Detta är en relativt ny finess (först introducerad av TCL på IFA 2023) som gör att du kan ansluta trådlösa surroundhögtalare direkt till TV:n och uppnå Atmos-ljud utan en separat soundbar. Dolby var på plats för att demonstrera, och systemet verkade lovande: Det använder TV-skärmens inbyggda mikrofoner och kameror för att mäta och optimera surroundljudet beroende på lyssningspositionen.

DSC_2078 DSC_2098
<
>
Hisense 110UX kan anslutas till extra surroundhögtalare via Dolby Atmos Flexconnect (Foto: Audun Hage)

Hisense Laser TV med 8K-upplösning och integrerat ljud

Du kanske har sett reklamskyltarna för Hisense Laser TV på fotbollsmatcher? Detta är tillverkarens varumärke för projektorer med laserljus. Under CES visade de upp flera varianter av detta.

Mest imponerande var ”8K Sonic Laser TV” som är den första laser-TV:n med 8K-upplösning. Den levereras med en 3,4㎡ stor 16:9 projektionsskärm att hänga på väggen. Det märkliga med den här är att den – förutom att vara optimerad för laserprojektorer – också har inbyggda högtalare. Det är enligt uppgift världens största ”ljudutstrålande” skärm, med tusentals (!) små högtalarenheter fördelade över hela skärmytan.

Hisense 8K Sonic Laser TV (Foto: Audun Hage)

Vi kunde inte få Hisense-representanterna att berätta exakt hur tekniken fungerade, men det lät lysande: stort och levande, med en sömlös integration av ljud och bild som påminner om en riktig biograf.

Förutom 8K-projektorn visade Hisense även en rad 4K UST-projektorer som kan tänkas ha en mer överkomlig prislapp.

Hisense Laser TV är helt enkelt en laserprojektor med kort kastlängd som kan skapa en enorm bild (100+ tum) när den placeras mot en vägg (Foto: Audun Hage)

Kommer till Norden?

2024 blir ett viktigt år på TV-fronten med stora sportevenemang som fotbolls-EM och sommar-OS, och det verkar som om Hisense positionerar sig för detta med många spännande TV-storskärmar och projektorlösningar. Vi förväntar oss därför att se fler av nyheterna från CES komma till Europa och Norden under den kommande tiden.

Pris och lanseringsdatum för Hisense 110/98/75 UX har ännu inte bekräftats, men 65-tumsversionen finns redan till försäljning hos Power.

Se videon från Hisense presskonferens på CES 2024:

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen