Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2023: Dolby och TCL lanserar ny Dolby Atmos-innovation

Dolby Atmos FlexConnect kommer till TCL:s TV-modeller 2024 - men vad är det?

Av / 2023-08-28 - 20:18
IFA 2023: Dolby och TCL lanserar ny Dolby Atmos-innovation

IFA-mässan i Berlin drar igång senare i veckan, men Dolby har precis tjuvstartat mässan med ett aldrig tidigare skådat tillkännagivande: Dolby Atmos FlexConnect är deras senaste innovation inom omslutande ljud och kommer till utvalda TCL-TV-modeller från och med nästa år.

Läs också Mer Atmos-ljud från Dolby Dolby tog oss med till London och Abbey Road för visa vilka spännande ljuduppleveser framtiden har i sitt sköte för hemmabio, hörlurar – och inte minst bilar!

Dolby Atmos FlexConnect – vad är det?

Dolby Atmos är ett tredimensionellt ljudformat som bör vara bekant för hemmabiofans. FlexConnect är en ny funktion som enligt Dolby gör det enklare att koppla ihop TV:ns eget ljudsystem med separata trådlösa högtalare, så att du kan få en bättre Dolby Atmos-ljudupplevelse i vardagsrummet.

När du ansluter ett par kompatibla högtalare till din TV kommer FlexConnect att använda skärmens inbyggda mikrofoner för att på ett intelligent sätt optimera ljudet för olika rum och högtalarplaceringar.

Den här typen av rumskorrigering och högtalarkalibrering är inte ny och revolutionerande i sig, utan en teknik som vi förknippar med avancerade soundbar-högtalare – och som nu flyttas in i TV:n.

Dolby hävdar också att deras teknik – kallad Dolby Acoustic Mapping – ska vara särskilt bra på att korrigera för olika rum och platser, även när högtalarna inte är optimalt och symmetriskt placerade enligt ”regelboken”.

Dolby har mycket kunskap om den ursprungliga ljudsignalen (bland annat genom metadata), så det ska bli spännande att höra hur bra det här fungerar i praktiken.

”Konsumenter ska inte behöva flytta sina möbler för att uppleva bättre ljud, utan ljudet ska anpassa sig efter dem”, säger John Couling, Senior Vice President Entertainment, Dolby Laboratories. ”Dolby Atmos FlexConnect är en helt ny kategori av upplevelser som ger konsumenterna frihet och flexibilitet att välja hur de vill arrangera sina enheter samtidigt som de får en fantastisk Dolby Atmos-upplevelse.

Först till TCL TV-modeller

Dolby tillkännager nyheten i samarbete med TCL, den första tillverkaren att använda tekniken i ett kommande serie TV-modeller. TCL kommer också att lansera en ny serie skräddarsydda trådlösa högtalare.

Men, som Ljud & Bild förstår det, kommer du också att kunna mixa och matcha TV-apparater och högtalare från olika tillverkare, så länge de alla stöder Dolby Atmos FlexConnect.

”Vi är mycket stolta över att ta ett stort steg framåt mot framtidens surroundljud genom vårt senaste partnerskap med Dolby. Att leverera fantastiska upplevelser för våra kunder är det viktigaste vi gör”, säger Frédéric Langin, Chief Commercial Officer, TCL Europe. ”Med Dolby Atmos FlexConnect får användarna tillgång till ett otroligt och omslutande ljud oavsett hur de placerar sina ljudenheter. Vi ser fram emot att introducera världen till denna nya skräddarsydda ljudupplevelse med vårt kommande sortiment av TV-apparater och trådlösa högtalartillbehör.”

Dolby Atmos FlexConnect kommer att finnas tillgängligt på TCL:s TV-modeller med MediaTeks Pentonic-chipset från 2024.

 Dolby och TCL kommer att demonstrera tekniken på IFA 2023 i Berlin från den 1 september. Ljud & Bild kommer att vara på plats, så håll utkik!

Läs också Ny 98-tummare från TCL - ännu billigare än tidigare Storbilds-galenskapen tar inte slut: En ny och billigare 98-tums modell förväntas snart finnas på hyllorna.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

Ljud & Bild
Rulla till toppen