Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

Guide

Svar till Henrich: Guide till Dolby Atmos-installation!

Många läsare undrar hur de ska placera sina Dolby Atmos-högtalare. Här försöker vi ge några svar!

Skrivet av / 2023-11-09 - 14:39
Svar till Henrich: Guide till Dolby Atmos-installation!

Har du köpt nya surroundhögtalare och/eller en surroundförstärkare och undrar hur du kopplar upp ett Dolby Atmos-högtalarsystem? I så fall är du inte ensam.

Bakgrunden till den här artikeln är en fråga från en av våra läsare, som vi tyckte förtjänade ett officiellt svar. Läs vidare, så blir du förhoppningsvis lite klokare på var alla högtalare ska sitta!

Hej!

Jag är väldigt nöjd med ert fina arbete och alla tester och artiklar ni gör. Jag har dock lite svårt att hitta tillräcklig information om mina svårigheter, så kanske ni kan hjälpa till.

Jag har alltid varit besatt av ljud och bild och har nu ett okej system här hemma. Mitt hem är inte så stort och därför har jag köpt utrustning därefter.

Här är min fråga: Vilken installation skulle ni rekommendera när det gäller Atmos 5.1.2?

Just nu har jag mina höjdkanaler placerade och inställda i min Onkyo-receiver som Height Top Middle och det låter bra. Men jag är inte säker på om jag borde ha dem som Height Front i stället, och jag hittar helt enkelt inga bra artiklar på nätet om vilken som är det bästa lösningen.

Jag vet att många aspekter spelar in för sådana här installationer, men jag hoppas att ni kanske kunde hjälpa mig och guida mig till den bästa lösningen? Vad ni än bestämmer er för så vill jag tacka för en fin hemsida och förstår om ni har andra saker för er.

Med vänliga hälsningar

Henrich

Hej, Henrich, och tack för din fråga!

Trevligt att du uppskattar våra artiklar. Du är inte ensam om att ha frågor om Dolby Atmos och surroundinställningar, så vi tänkte att det skulle vara praktiskt att dela svaret med våra läsare.

Guide till Dolby Atmos-högtalarinstallation

När det gäller Dolby Atmos-konfigurationer är det en bra idé att utgå från Dolbys egna rekommendationer. Dolby har trots allt utvecklat Atmos-formatet och har grundläggande dokumentation om olika högtalarkonfigurationer och -inställningar.

Dolbys webbplats hittar du dokumentation och tips om de olika högtalarkonfigurationerna, hela vägen från 2.1 upp till 11.1.8!

Här är länkar till några av de mest populära konfigurationerna:

5.1.2 Overhead speaker setup guide

5.1.4 Overhead speaker setup guide

7.1.2 Overhead speaker setup guide

7.1.4 Overhead speaker setup guide

9.1.6 Overhead speaker setup guide

Dolby Atmos 5.1.2

I just ditt fall har du en Atmos 5.1.2-konfiguration, med två takmonterade höjdkanaler utöver front, center, surround och subwoofer. Om vi följer Dolbys rekommendation ska dessa två höjdkanaler placeras direkt ovanför lyssningsplatsen inom en vinkel på 65–100 grader vertikalt, och ungefär i linje med fronthögtalarna (vänster och höger kanal) när de ses ovanifrån.

Exempel på Dolby Atmos 5.1.2-konfiguration (Illustration: Dolby)
När du har två höjdkanaler i taket ska de placeras ovanför lyssningsplatsen inom en vinkel på 65–100 grader (Illustration: Dolby)
Exempel på Dolby Atmos 9.1.6-konfiguration med så många som sex takmonterade högtalare (Illustration: Dolby)

När högtalarna ska placeras rent fysiskt finns det naturligtvis ett antal praktiska saker att tänka på, till exempel högtalarnas spridningsegenskaper och hur de placeras i förhållande till andra högtalare. De bör inte heller sättas för nära varandra.

Om du till exempel har ett kort rum, med surroundhögtalarna placerade nära bakväggen eller ut mot sidan av lyssningsplatsen, så skulle jag flytta höjdkanalerna lite framåt (men fortfarande inom 65 grader). Tanken är ju att högtalarna ska ”överbrygga” varandra för att skapa en panorerande effekt.

Dolby Atmos-surroundförstärkare och menyinställningar

Med en Onkyo TX-NR7100 med Dolby Atmos kan du välja olika placeringar för höjdkanalerna, antingen Height Top Front /Top Middle och Top Rear (Illustration: Onkyo)

När det gäller inställningarna i Onkyo-förstärkaren är det viktigt att de matchar den faktiska placeringen av högtalarna. Då tar förstärkaren med det i beräkningen när den kalibrerar högtalarsystemet som helhet.

I detta fall skulle jag därför ta hänsyn till var någonstans högtalarna är placerade (65-100 grader) i förhållande till din lyssningsplats och sedan välja rätt inställning i Onkyo-förstärkaren, i detta fall skulle jag nog välja ”Top middle”.

Hoppas detta var till hjälp, och lycka till med ditt Dolby Atmos-system!

Om andra läsare har några frågor, kommentarer eller erfarenheter att dela med sig av är ni välkomna att skriva dem i kommentarsfältet nedan!

Läs också Hemmabio: De här sopar banan med soundbars Är det dags att ta filmupplevelserna till en ny nivå? Vi har testat sex hemmabioförstärkare som förvandlar vardagsrummet till ett inferno av bioljud!
Läs också Mer Atmos-ljud från Dolby Dolby tog oss med till London och Abbey Road för visa vilka spännande ljuduppleveser framtiden har i sitt sköte för hemmabio, hörlurar – och inte minst bilar!
Läs också Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare Onkyo TX-SR3100 är en ren 5.1-receiver med stöd för Dolby Atmos och DTS:X - utan extra högtalare. Verkligen?
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen