Surroundförstärkare och -receivrar med Dolby Atmos är rätt väg för dig som är trött på soundbar-högtalaren och vill ha ännu bättre ljud, med både film och musik. Du nöjer dig inte med en bra imitation av bioljud, du vill ha äkta vara!
Därför håller inbitna film- och hemmabioentusiaster fast vid surroundförstärkare och separata högtalare och ser till att ha tillräckligt med utrymme för att placera dem rätt.
Surroundförstärkaren spelar en central roll och är kanske den enskilt viktigaste komponenten i ett hemmabiosystem. Den ska hantera alla dina ljud- och videokällor, styra bilden till TV:n eller projektorn och inte minst dirigera och förstärka ljudet till ett halvdussin högtalare – eller ännu fler!
De här uppgifterna blir allt mer krävande i takt med att ljud- och videoformaten vi använder blir mer avancerade.
Gamla regler ut genom fönstret?
Massor av processorkraft, digital signalbehandling och smarta finesser som rumskorrektion har blivit minst lika avgörande för slutresultatet som kvaliteten på själva förstärkarenheten. En bra strömförsörjning och kraftfulla slutsteg är naturligtvis viktiga, men hjälper inte mycket om den digitala signalbehandlingen inte håller toppklass. Det är intrycket vi har fått efter att ha testat de nyaste förstärkarna.
Äkta 3D-ljud med Dolby Atmos och DTS:X
Stöd för Dolby Atmos är numera ett krav för alla hemmabioförstärkare. Då får du ljud även på höjden, och med en speciell kanalbehandling som förvandlar ljudbilden till ”objekt” som är exakt placerade i ett tredimensionellt rum. Det ger en fantastisk känsla av rymd, med både höjd och djup i ljudbilden.
DTS:X är ett nästan identiskt – men inte kompatibelt – ljudformat. Nästan alla surroundförstärkare och -receivrar stöder även DTS:X, så det här behöver du inte oroa dig för. Formatet har hyfsat stöd på Blu-ray, men har hittills lyst med sin frånvaro på streamingtjänsterna. Disney+ har dock börjat få ett visst utbud, och DTS:X används som ljudspår på så kallade IMAX Enhanced-utgåvor.
Saker att tänka på
Du bör ha en uppfattning om hur många högtalarkanaler du behöver, eller tror att du kommer att vilja ha i framtiden. Om du tror att du blir sugen på ett 7.1.2-system, eller ännu större, kanske du inte ska begränsa dig till en förstärkare med 5.1.2 kanaler. Å andra sidan vill du ju inte betala dyrt för något du inte kommer att behöva, så tänk efter noga.
Rummet
Hur många högtalare du behöver beror delvis på rummets storlek och form. Ett optimalt, symmetriskt rum är lätt att placera många högtalare i, men om du har ett L-format vardagsrum kan det vara svårare.
Du måste utgå från var du sitter i förhållande till TV:n och se var du kan få plats med de olika högtalarna. Kan du placera bakhögtalare på väggen eller på stativ bakom soffan? Om soffan står tätt intill väggen och det inte är aktuellt att dra ut den på golvet är det kanske inte vettigt att ha bakre surroundhögtalare (surround back), eller att de i så fall bör vara infällda i väggen – vilken innebär hel egna utmaningar när det gäller montering och kabeldragning.
Takhögtalare eller inte takhögtalare, det är frågan
Och hur är det med de extra höjdkanalerna i Dolby Atmos och DTS:X? Gemensamt för båda formaten är att du kan välja mellan att använda högtalare som sitter i taket eller högt upp på väggen, eller så kan du placera ett par högtalare ovanpå fronthögtalarna, vinklade upp mot taket. Då reflekteras ljudet mot taket ner på lyssnaren, som upplever att ljudet faktiskt kommer ovanifrån.
Om du har möjlighet rekommenderar vi starkt att du monterar högtalarna i taket. Det ger dig den överlägset bästa upplevelsen.
Alla förstärkare i detta test har stöd för två högtalare i taket, utöver ett 5.1-surroundsystem – alltså ett 5.1.2-system, utan bakhögtalare. Bara en av dem (Onkyo) har ett par extra kanaler som antingen kan användas för ett extra par takhögtalare (5.1.4) eller en extra uppsättning bakhögtalare (7.1.2).
Ofta kan 5.1.4 ge en mer omslutande ljudupplevelse än 7.1.2, eftersom du får en mer panorerande ljudbild ovanför dig. Men ingen regel utan undantag, och i vårt fall testade vi med 7.1.2 för enkelhets skull. Vi har nämligen redan installerat ett par högtalare i taket i testrummet.
Musik i stereo
De flesta vill nog använda sin surroundförstärkare till både film och musik i flera kanaler, men också för att lyssna på musik i stereo. På ”den gamla goda tiden” rekommenderade vi ett par fullregisterstereohögtalare, gärna golvstående, och sedan ställdes förstärkaren in på att spela i ”Pure Direct”, alltså utan signalbehandling.
I det här testet har vi dock fått utmärkta stereoupplevelser från samma kalibrerade högtalare som vi använde för surround, med samma typ av kalibrering. Pure Direct är inte längre ett ”måste” för att få ett bra stereoljud, men det är väldigt fint att fortfarande ha möjligheten.
Om priset
De senaste årens kraftiga inflation har höjt priserna en hel del, och eftersom olika distributörer har olika långa eftersläpningar på sina prisjusteringar är det inte lätt att hitta förstärkare och receivrar som matchar varandra exakt i pris och kvalitetsklass.
Du kanske ser att en förstärkare sticker ut, med fler kanaler och ett högre pris än de andra. Vi har dock valt att ändå ta med Onkyo-TX-NR7100 i detta test, för om konkurrenterna fick ställa upp med samma antal kanaler så skulle de ha kostat ännu mer än Onkyo-förstärkaren – som alltså hamnar mitt mellan två klasser.
Sony TA-AN1000
Kraft och finess
Den här Sony-förstärkaren levererar ett vackert ljud för både film och musik.
Onkyo TX-NR7100
Utklassning
Onkyo kostar ett par kronor mer än konkurrenterna, men visar var skåpet ska stå i hemmabion.
Denon AVR-X2800H
Värd varenda krona
Denon AVR-X2800H har en uppsjö av funktioner, bra anslutningar och ett kraftfullt ljud – till ett riktigt hyggligt pris. Ett otroligt bra köp!
Pioneer VSX-935
Fylligt och varmt ljud
Pioneer målar upp en stor ljudbild, låter bra och är tillräckligt användarvänlig. Det är bara en liten sak som saknas.
Marantz Cinema 60
Håller verkligen vad den lovar
Marantz Cinema 60 har ett nytt och modernt utseende och en mängd anslutningar och funktioner. Ljudet är kraftfullt och mycket bra.
Yamaha RX-A2A
Gör jobbet
Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.