TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: BenQ TK710 STi

Projektorn som ger dig ännu större bild

BenQ TK710 STi är en mångsidig 4K-projektor som utlovar biokvalitet i vardagsrummet och gaming på hög nivå. Och den skapar en gigantisk bild på kort avstånd.

Av / 2024-09-20 - 09:00
BenQ TK710 STi

Ljud & Bild tycker

  • Imponerande ljusstyrka, neutrala färger och en skarp bild utan synlig pixelstruktur. Flexibel placering tack vare kort kastavstånd. Kort fördröjning (input lag) för gaming och inbyggt Android TV. eARC-stöd ger flexibilitet i hemmabion.
  • Aningen högt fläktljud. Mycket begränsad HDR-effekt, speciellt jämfört med TV-apparater. Förvrängda färger i det ljusaste läget.

BenQ TK710 STi är en kompakt projektor med stark ljusstyrka, imponerande kontrast och 4K-upplösning som görs med hjälp av pixelförskjutning med en 1080p-bildpanel. Tack vare en ljusstyrka på hela 3200 ANSI lumen behöver projektorn inte ett kolsvart rum för att ge en skarp och engagerande bild. Kombinera detta med en angiven kontrast på hela 600 000:1 så är allt klart för en hejdundrande vacker bild.

BenQ tk710sti front
Foto: BenQ

Laser

Ljuset kommer från en laserljuskälla, som håller i 20 000 timmar i normalt läge och 30 000 timmar i ECO-läge, vilket motsvarar ungefär 20 år om projektorn används 3 timmar varje dag. Detta sänker kostnaden under projektorns livstid, jämfört med att behöva byta lampa efter 3–4 år på en projektor med en traditionell lampa.

TK710 STi är nära släkt med en annan ny projektor som lanserades samtidigt, TK710. STi-versionen utmärker sig genom att ha kort kastavstånd och kan blåsa upp en 100-tums bild från bara 1,5 meter. En stor fördel för den som vill ha en stor bild i ett litet rum. Syskonmodellen behöver 2,5 meter för att åstadkomma samma bild.

BenQ TK710 STi lens
Starkt välvd optik förhindrar att TK710 STi har linsförskjutning. Foto: Geir Gråbein Nordby

Inte bara fördelar

Ett så kort kastavstånd som 1,5 meter kräver en stor krökning i optiken, som därför nästan ser ut som ett halvklot. Detta innebär en del utmaningar. För det första kan även små ojämnheter i filmduken kasta skuggor i bilden. Dessutom får man så kallad vinjettering, vilket innebär att bilden är mindre skarp i kanterna än i mitten av bilden.

Slutligen gör det linsförskjutning svårt, för att inte säga omöjligt. Linsförskjutning utförs normalt genom hela motorenheten flyttas på insidan för att projicera bilden vid sidan av optikens mittpunkt. Med sådan här böjd optik blir detta problematiskt.

Annons

Därför har TK710 linsförskjutning och TK710 STi har det inte.

Läs också ”Osynlig” storskärm med laser Med en ”ultra short throw”-projektor som Epson EH-LS800 kan du få en enorm bild på väggen som försvinner när du inte använder den. Och bildkvaliteten är läcker!

Anslutningar och inställningar

Direkt ur kartongen slås jag av hur kompakt och lätt projektorn faktiskt är. Den är oerhört enkel att flytta med sig från rum till rum, tas med till sommarstugan eller till evenemang (bröllop?) som behöver en stor bild i ett halvupplyst rum. Samtidigt är det inte mycket i konstruktionen som liknar något som kostar 30 000 kronor, vid första anblicken hade jag nog trott att den bara kostade hälften så mycket.

Det ingår en enkel fjärrkontroll. Den gör vad den ska, men tyvärr är den inte bakgrundsbelyst utan värdelös i mörker. Skärpning!

BenQ tk710sti-connections
Två HDMI 2.0b-kontakter, varav en har eARC. Foto: Geir Gråbein Nordby

På baksidan sitter två HDMI 2.0b-portar som stöder 4K vid 60 Hz och 1080p vid 120 Hz. Eftersom BenQ gör en stor poäng av gamingfunktionerna hade det varit trevligt med 4K/120 Hz, men det är nog en kostnadsfråga.

En av HDMI-ingångarna stöder eARC, vilket är ett stort plus för den som vill skicka ljudet till en extern soundbar eller förstärkare för att få tvättäkta hemmabiokänsla.

BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-scaled BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-2-scaled BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-3-scaled BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-4-scaled
<
>
BenQ TK710 STi har en Android TV-dongel. Foto: Geir Gråbein Nordby

Inställningsmenyn kan ställas in på svenska och det inbyggda Android TV-systemet (via en medföljande dongel) gör att du enkelt kan streama innehåll direkt på projektorn. Det förenklar användbarheten rejält och allting fungerar riktigt bra så fort projektorn är uppkopplad på nätverket. Om du redan har en Android TV eller Google TV kommer du att känna igen layouten direkt.

Keystone-justering ger större monteringsmöjligheter. Ill: BenQ

Det finns inget hokus-pokus med installationen. Se bara till att ha projektorn antingen på en bänk i samma höjd som nederkanten av bilden som ska projiceras, eller eventuellt monterad upp och ned i taket. Eftersom det inte finns någon linsförskjutning får du vara extra noggrann med placeringen. Det finns visserligen vertikal och horisontell keystone-korrigering på ±40 grader, som kan räta upp en skev bild, men det sker på bekostnad av pixelupplösningen. Så undvik det helst.

BenQ TK710 STi projection distance
100 tum från 1,5 meter, eller 150 tum från 2,3 meters avstånd. Inte dåligt! Ill: BenQ

Bildkvalitet

Med en angiven ljusstyrka på 3200 ANSI lumen levererar TK710 STi varorna även i rum med lite dagsljus. Bilden är detaljerad och skarp och jag har inga problem med att titta på TV och film eller spela spel i ett måttligt upplyst vardagsrum. Det blir bättre i garaget med porten nere och ljuset släckt – och allra bäst i det mörka testrummet på redaktionen, med en DreamScreen V6-filmduk.

Läs också Ljusstark Android-projektor BenQ:s nya smart-projektor har en imponerande 4K-bild med fantastiska färger och bra ljusstyrka, men optiken hade kunnat vara bättre.

Färgrymdstäckningen på 95 procent av Rec.709 är stabil och ger i rent allmänt naturliga och välbalanserade färger. Det är värt att notera att i det ljusaste läget (”Bright”) offras färgnoggrannhet för att få maximal ljusstyrka. Detta är en nödlösning om du behöver extra ljusstyrka i dagsljus. För att få bäst färgresultat rekommenderar jag att du håller dig till lägena ”Cinema” eller ”User2 och eventuellt justerar därifrån. ”Cinema” ser neutralt och fint ut, både med videoinnehåll och med testbilder från en PC.

BenQ tk710sti projected on white wall GeirNordby
Färgerna är neutrala, men har inte den bäst mättade färgrymden. Här är bilden projicerad mot en vit garagevägg. Bildkvaliteten är förstås bättre i ett hemmabiorum med ordentlig filmduk, men svagheterna är desamma. Foto: Geir Gråbein Nordby

TK710 STi hanterar rörelser väl tack vare den snabba DLP-tekniken. Rörelseoskärpa är knappast något att prata om här, och både sportsändningar och snabba actionscener i film fungerar utmärkt. Regnbågseffekt, eller RGB-flimmer, som är en artefakt på alla 1-chips DLP-projektorer, är inte besvärande alls och knappt något jag tänker på.

Kontrasten på 600 000:1 ser jag däremot inte så mycket av. Det är uppmätt med enbart en svart bild och dynamisk iris helt strypt. Bilder och filmer med både ljus och skuggor visas däremot med en ganska grå svärta. Den höga ljusstyrkan kompenserar delvis för det, men det som i grunden är DLP-teknikens styrka – nämligen hög ANSI-kontrast – ser jag ingenting av här. Jag misstänker att 4K-pixelförskjutningen bär mycket av skulden.

BenQ tk710sti-resolutions
4K-upplösning ger fler detaljer i bilden, även om BenQ använder pixelförskjutning för att uppnå det. Ill: BenQ

4K-pixel-vadå?

En bildpanel med 4K-upplösning är fortfarande väldigt dyr. BenQ hör därför till dem som löser detta med en 1080p-panel, där pixlarna växelvis förskjuts åt båda hållen med ett speciellt linselement för att tillsammans rita upp fyra gånger så många pixlar på skärmen.

Du får faktiskt full 4K-upplösning om du skulle räkna varje pixel på skärmen. Men det sker på bekostnad av skärpa och kontrast. Pixlarna överlappar varandra och du får mer ströljus på insidan av projektorn jämfört med en projektor som har 4K som grundupplösning.

Begränsad HDR-effekt

På en projektor kommer HDR-effekterna alltid att vara begränsade jämfört med på en TV, och BenQ TK710 STi gör inget speciellt med den extra ljusstyrkan i HDR-material. Det finns andra projektorer som har en betydligt bättre hantering av HDR än den här. Till exempel minns jag ultra-short-throw-projektorn Epson EH-LS800 som starkare i den här disciplinen.

Fördelen med den större färgrymden som följer med HDR utnyttjas å andra sidan av BenQ-projektorn, som ändå får bilden att se mer levande ut än med standardinnehåll som har vanligt dynamiskt omfång (SDR).

BenQ tk710sti-low-input-lag-enhanced
TK710 STi ger skarpa 4K-bilder och har kort fördröjning för gaming, i en kompakt storlek. Ill: BenQ

Gaming

För spelfantaster är fördröjning i HDMI-signalen (input lag) en kritisk faktor och här imponerar TK710 STi genom att bara ha 16,7 ms med 4K och blixtsnabba 4,2 ms med 1080p. Detta är alltså en av de snabbaste projektorerna i sin klass, och skälet till att BenQ marknadsför den som en gamingprojektor. I praktiken betyder detta att även spelare på tävlingsnivå kommer att märka av minimala fördröjningar.

Jag testade projektorn med både PS5 och en highend-PC och upplevelsen var genomgående positiv. Spel som Forza Horizon 5 och Destiny 2 gav en bra bild, med fin respons. 120 Hz-stödet vid 1080p är ett stort plus för den som prioriterar flyt framför upplösning, men det bör påpekas att du behöver ha ett ganska så häftigt grafikkort för att klara mer än 60 bilder per sekund med 4K-innehåll.

Foto: BenQ

Ljud

Även om de inbyggda högtalarna på 2 x 5 watt är riktigt dugliga med tanke på sin ringa storlek så är de en nödlösning. Funkar fint till barnrummet, eller för att visa en och annan fotbollsmatch för kompisgänget. Men du bör definitivt ha ett externt ljudsystem för att matcha den stora bilden. eARC-stödet gör det enkelt att skicka ljud av hög kvalitet till kompatibel soundbar eller hemmabioförstärkare.

Fläktljud

Ett område där TK710 STi hade kunnat vara bättre är brusnivån. Den specificeras visserligen till bara 31 dB i normalläge och 28 dB i ekoläge, men den ljusa frekvensnivån gör att fläkten fortfarande hörs tydligt. Speciellt i tysta scener. Det korta visningsavståndet gör också att projektorn i de flesta fall måste stå ganska nära där man sitter, vilket gör att fläkten hörs extra tydligt. Det är inte outhärdligt, men något man ska vara medveten om om man är känslig för det.

BenQ tk710sti projected on white wall 2 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

BenQ TK710 STi är en bra projektor med kort kastavstånd, som levererar på de flesta områden. Den kombinerar hög ljusstyrka och 4K-upplösning i ett kompakt format som passar perfekt i moderna hem. Det korta kastavståndet ger flexibilitet i placeringen, medan den korta ingångsfördröjningen gör det till ett bra val för spelare. Inbyggt Android TV är också ett plus.

Det finns dock ett par kompromisser man ska vara medveten om. HDR-effekten är inte på samma nivå som i TV-apparater eller avancerade hemmabioprojektorer. Fläktljudet kan vara störande för vissa, och färgnoggrannheten blir lite lidande i de ljusaste lägena.

Till ett pris på runt 30 000 kronor är detta ingen billig projektor, men med tanke på prestanda och funktionalitet ger TK710 STi godkänt mycket valuta för pengarna för den som vill ha en flexibel projektor för både film, TV och spel.

För den som har plats för en projektor med längre kastlängd kan det vara värt att överväga den vanliga TK710-modellen som kanske har ännu lite bättre bildkvalitet. Men om du måste ha projektorn nära väggen – fast inte riktigt så nära som en ultra-short-throw-projektor kan stå – är TK710 STi definitivt ett stabilt val i sin klass.

Karakter
BenQ TK710 STi
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild