Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

TEST: Yamaha RX-A2A

Gör jobbet

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Skrivet av / 2023-10-09 - 09:00
Yamaha RX-A2A
Geir Gråbein Nordby

Yamaha har en tradition av att bemästra hemmabio till perfektion, historiskt sett har de gjort några av klassens allra bästa produkter. Det är helt enkelt sällan vi har blivit besvikna över något Yamaha har levererat.

Yamaha RX-A2A spread
Foto: Yamaha

Funktioner och användning

Nya Yamaha RX-A2A är den billigaste surroundförstärkaren i toppserien Aventage, och som de flesta i den här klassen är detta en 7.1-receiver (de två subwooferutgångarna är i själva verket en kanal, så 7.2 skulle vara fel). Du kan konfigurera den som ett rent 7.1-system men det är mer spännande med 5.1.2. Med två takhögtalare.

Menyn som visas på skärmen vinner inget designpris, men till skillnad från lillebror RX-V4A finns det ikoner som visar vad undermenyerna handlar om. Det gör det hela lite mer överskådligt. Menyn är helt enkelt mer funktionell och tydligt organiserad. Fast det är klart, Denon och Marantz har betydligt mer spännande menyer.

Med YPAO-rumskorrektion mäter den medföljande mikrofonen upp till åtta mätpunkter i rummet, och förstärkaren ställer in olika delningsfrekvenser för varje högtalarpar i ett surroundsystem.

När kalibreringen är klar för alla åtta mikrofonplaceringar har förstärkaren ställt in ljudidealet till ”YPAO Flat”. Det är för skarpt för oss. ”Natural” är vad Yamahas ingenjörer tycker är det mest… tja… naturliga. Så det använder vi.

Yamaha RX-A2A rear L&B
Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Yamaha RX-A2A

Wow, vilket tungt och saftigt ljud! Här sätts subwoofern verkligen i rörelse och du får en mycket majestätisk återgivning av trummor och basinstrument, oavsett om det är filmmusik eller dedikerade musikutgåvor som spelas.

Slagverken smäller till fint i Song for Justice från albumet Tuvayhun i Dolby Atmos på Blu-ray, utgivet av 2L och mixat av Grammy-vinnaren Morten Lindberg. Barnkören har mycket energi och mer tyngd än vi är vana vid. Det här borde bli tufft med actionfilmer!

Och krigsscenerna i TV-serien The Pacific bjuder också på en hel del muller och en allmänt intensiv ljudbild. Dialogerna har också mycket energi i det viktiga bröstklangsområdet.

Läs också Räcker inte Steget upp från en soundbar är separata komponenter. Men de måste kunna erbjuda mer än det här.

Ändå blir vi inte överväldigade av dynamiken. När man hör de feta basljuden vill man skruva upp volymen. Men även om det blir högre ökar inte dynamiken särskilt mycket jämfört med lägre nivåer. Explosionerna smäller inte till ordentligt i mellanregistret och diskanten, och det saknas rymd och luft när flygplanen flyger över våra huvuden.

– Det är lite ont om tryck från frontarna här, utbrister Audun. Rösterna är inte heller lika väl förankrade som hos Denon och Marantz.

Och mycket riktigt, orden som skriks av desperata soldater under attack är lite luddigare, utan samma definition som hos flera av konkurrenterna.

Musik i stereo som spelas i Pure Direct – alltså utan någon ljudbearbetning – genom Dynaudio Contour 30i (test är på gång) låter bra på många sätt. Förstärkaren har bra kontroll över högtalarna, och återigen är det basregistret som utmärker sig. Men återigen kommer rösterna inte fram riktigt så tydligt som vi skulle vilja. Gitarrsträngarna låter lite luddigare än hos Sony och Marantz och ett par av de andra. Det låter bra, men kunde alltså ha varit ännu bättre.

Yamaha RX-A2A 1 L&B
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Yamaha RX-A2A har först och främst en häftig basåtergivning, vilket är viktigt för underhållningsfaktorn – både när det gäller film och musik. Med Dolby Atmos är ljudbilden stor och sammanhängande, även om det finns förstärkare som målar upp en ännu mer sömlös bubbla runt oss.

Dynamiken hade kunnat vara bättre, eftersom sångröster, dialog och instrument inte sticker ut från resten av ljudbilden i samma utsträckning som vissa andra. Det är fortfarande bra, och om Yamaha hade haft det där lilla extra i mellanregistret så hade mycket löst sig.

Yamaha RX-A2A front- enhanced Yamaha RX-A2A angle- enhanced Yamaha RX-A2A spread 2 Yamaha RX-A2A rear
<
>
Foto: Yamaha + KI
Karakter
Yamaha RX-A2A
Premium

Ljud & Bild tycker

Stort och fylligt mellanregister, massor av kraft. Exakt rumskorrektion. Saknar dynamik, skiljer inte mellan toner lika bra som de bästa. Det upplevda rummet är inte så stort som vi hade velat.

Också i detta test:

6 surroundförstärkare med Dolby Atmos

Marantz Cinema 60

Håller verkligen vad den lovar

Marantz Cinema 60 har ett nytt och modernt utseende och en mängd anslutningar och funktioner. Ljudet är kraftfullt och mycket bra.

Väldigt bra pris och ljud. Surroundljudet har snygg sammanhållning, bra dynamik och upplösning. Användarvänligheten är dessutom i en klass för sig.
Kalibrering med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Aningen högt pris.
Läs hela testet

Pioneer VSX-935

Fylligt och varmt ljud

Pioneer målar upp en stor ljudbild, låter bra och är tillräckligt användarvänlig. Det är bara en liten sak som saknas.

Bra balans och fyllighet i ljudet. Genomgående bra tredimensionalitet och fin användarvänlighet.
Vi saknar lite dynamik. Inte ett av de mest avancerade rumskorrektionssystemen.
Läs hela testet

Sony TA-AN1000

Kraft och finess

Den här Sony-förstärkaren levererar ett vackert ljud för både film och musik.

Mängder av finesser och ett upplöst, fylligt ljud i alla kanaler gör Sony-förstärkaren till en kapabel biografmaskin.
Saknar Pre Out-utgångar för externa förstärkare.
Läs hela testet

Onkyo TX-NR7100

Utklassning

Onkyo kostar ett par kronor mer än konkurrenterna, men visar var skåpet ska stå i hemmabion.

Onkyo-receivern har extra surroundkanaler och en mycket exakt rumskorrektion, samt massor av kraft och bra anslutningsmöjligheter.
Priset är något högre än för de övriga i testet.
Läs hela testet

Denon AVR-X2800H

Värd varenda krona

Denon AVR-X2800H har en uppsjö av funktioner, bra anslutningar och ett kraftfullt ljud – till ett riktigt hyggligt pris. Ett otroligt bra köp!

Denon-receivern levererar ett vackert och exakt surroundljud med bra sammanhållning
Aningen tidskrävande installation.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ny Blu-ray-spelare för kräsna

Ljud & Bild
Rulla till toppen