Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Onkyo TX-NR7100

Utklassning

Onkyo kostar ett par kronor mer än konkurrenterna, men visar var skåpet ska stå i hemmabion.

Skrivet av / 2023-10-09 - 09:00
Onkyo TX-NR7100
Audun Hage

Onkyo är kända för att leverera surroundförstärkare med höga prestanda till förmånliga priser, men den här gången ställer de faktiskt upp med den dyraste testdeltagaren. Egentligen bad vi om lillebror TX-NR6100 för strax under 10 000 kronor, men importören insisterade på att skicka oss storebror TX-NR7100, som kostar ett par tusenlappar mer. Den har bland annat två extra förstärkarkanaler och Dirac Live-rumskorrektion.

Okej, tänkte vi. Så stor skillnad kan det väl inte vara? Det visade sig att vi hade helt fel …

Onkyo TX-NR7100. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Funktioner och användning

Utrustningsmässigt har Onkyo TX-NR7100 mycket gemensamt med Pioneer VSX-935, som också är med i detta test, men den har ytterligare två högtalarkanaler som du kan välja att konfigurera på olika sätt. Till exempel med två extra bakre surroundhögtalare (7.1.2) eller totalt fyra höjdkanaler (5.1.4). Du har även en möjlighet att ansluta en extra subwooferkanal om du vill.

Med så många kanaler krävs det extra hjärnkapacitet för att sy ihop det hela på ett bra sätt och här drar Onkyo nytta av Dirac Live, som är en toppmodern och avancerad rumskorrektion.

Dirac Live använder den medföljande mikrofonen för att mäta upp till nio platser i rummet. Vår erfarenhet av den här rumskorrektionen är att den fungerar mycket exakt, och även gör ett utmärkt jobb med att integrera subwoofern i ljudbilden.

Anslutningsmöjligheterna är också mycket bra. Med sammanlagt sju HDMI-ingångar och stöd för HDMI 2.1 med upp till 8K/60 Hz och Dolby Vision samt QMS (Quick Media Switching) har Onkyo utmärkt kontroll över olika videokällor.

Onkyo TX-NR7100. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Så låter Onkyo TX-NR7100

Fulla av förväntningar spände vi fast Onkyo receivern i vår hemmabio och blev faktiskt riktigt imponerade. För det första levereras ljudet med bra fyllighet, dynamik och klarhet, och en jämnt kontrollerad tonbalans.  Det är något med timingen och precisionen i ljudbilden som verkligen ger gåshud på utvalda soundtracks.

I den fartfyllda ljudmixen i Drive to Survive får vi en tydlig känsla av att befinna oss i en helt sluten ljudbubbla, där effekterna rör sig runt oss. Röståtergivningen sitter som gjuten i centerkanalen, medan F1-bilarna vrålar förbi och ibland ovanför våra huvuden.

– Vilken känsla av rymd! Onkyo skapar ett imponerande halvklot av ljud runt oss, utbrister Geir.

– Ja, här känner man sig verkligen ”immersed”, instämmer Audun.

Även ett ganska komprimerat, vanligt 5.1-ljudspår som The Pacific (HBO/Netflix) vaknar till liv genom Onkyo-receivern när vi lyssnar i THX Cinema-läget. Små men stämningsfulla bakgrundsdetaljer, som vindsus eller skvalpandet från soldaternas vattenflaskor, kommer fram mycket bättre här än hos de andra testdeltagarna.

Samtidigt finns det gott om energi och kraft när de amerikanska trupperna rycker fram på slagfältet, och det mullrar stenhårt, men kontrollerat, från subwoofern när granatkastarna träffar sina mål. Här tittar vi inte bara på, vi blir nästan en del av handlingen!

Onkyo gör också ett utmärkt jobb med musik i både surround och stereo. Med 2L-produktionen Tuvayhun känns det som att sitta mitt i konsertsalen med kören omkring oss – ljudbilden är verkligen helgjuten.

När vi byter till vanlig stereo blir ljudbilden naturligtvis mindre, men här kommer den jämna och fina klangbalansen till sin rätt och förstärkaren har bra kontroll över de kräsna Dynaudio-högtalarna, med stram och ren bas och ett varmt mellanregister. Återigen finns det mer luft och detaljer än hos någon av de andra testdeltagarna.

(Foto: Onkyo)

Slutsats

Onkyo TX-NR7100 är testets dyraste förstärkare, men också den som ger mest ljudmässig valuta för pengarna, och kan samtidigt skryta md den längsta utrustningslistan. Med sina två extra förstärkarkanaler och avancerade rumskorrektion (Dirac Live) är detta en ytterst kapabel biomaskin som vi inte tvekar att rekommendera. Bäst i test!

 

Karakter
Onkyo TX-NR7100
Premium

Ljud & Bild tycker

Onkyo-receivern har extra surroundkanaler och en mycket exakt rumskorrektion, samt massor av kraft och bra anslutningsmöjligheter. Priset är något högre än för de övriga i testet.

Också i detta test:

6 surroundförstärkare med Dolby Atmos

Marantz Cinema 60

Håller verkligen vad den lovar

Marantz Cinema 60 har ett nytt och modernt utseende och en mängd anslutningar och funktioner. Ljudet är kraftfullt och mycket bra.

Väldigt bra pris och ljud. Surroundljudet har snygg sammanhållning, bra dynamik och upplösning. Användarvänligheten är dessutom i en klass för sig.
Kalibrering med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Aningen högt pris.
Läs hela testet

Yamaha RX-A2A

Gör jobbet

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Stort och fylligt mellanregister, massor av kraft. Exakt rumskorrektion.
Saknar dynamik, skiljer inte mellan toner lika bra som de bästa. Det upplevda rummet är inte så stort som vi hade velat.
Läs hela testet

Pioneer VSX-935

Fylligt och varmt ljud

Pioneer målar upp en stor ljudbild, låter bra och är tillräckligt användarvänlig. Det är bara en liten sak som saknas.

Bra balans och fyllighet i ljudet. Genomgående bra tredimensionalitet och fin användarvänlighet.
Vi saknar lite dynamik. Inte ett av de mest avancerade rumskorrektionssystemen.
Läs hela testet

Sony TA-AN1000

Kraft och finess

Den här Sony-förstärkaren levererar ett vackert ljud för både film och musik.

Mängder av finesser och ett upplöst, fylligt ljud i alla kanaler gör Sony-förstärkaren till en kapabel biografmaskin.
Saknar Pre Out-utgångar för externa förstärkare.
Läs hela testet

Denon AVR-X2800H

Värd varenda krona

Denon AVR-X2800H har en uppsjö av funktioner, bra anslutningar och ett kraftfullt ljud – till ett riktigt hyggligt pris. Ett otroligt bra köp!

Denon-receivern levererar ett vackert och exakt surroundljud med bra sammanhållning
Aningen tidskrävande installation.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ny Blu-ray-spelare för kräsna

Ljud & Bild
Rulla till toppen