Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Denon AVR-X2800H

Värd varenda krona

Denon AVR-X2800H har en uppsjö av funktioner, bra anslutningar och ett kraftfullt ljud – till ett riktigt hyggligt pris. Ett otroligt bra köp!

Skrivet av / 2023-10-09 - 09:00
Denon AVR-X2800H
Audun Hage

Denon är en tillverkare vi har lärt oss att ha höga förväntningar på, och vi har fortfarande monsterförstärkaren AVC-A1H stående i vår hemmabio som referens. Men för 75 000 kronor gör den en rejäl buckla i privatekonomin! Då är det bra att Denon även har några alternativ för vanliga plånböcker.

Denon AVR-X2800H. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Funktioner och användning

Denon-receivern nöjer sig med 5.1.2 kanaler, precis som de flesta andra testdeltagare, och den får klara sig utan den avancerade Dirac-rumskorrektionen som finns i de mer exklusiva modellerna. I stället används det etablerade och välbeprövade Audyssey MultEQ XT.

Denon har ett snyggt grafiskt användargränssnitt som för tankarna till systerbolaget Marantz. Denons ”Setup Wizard” guidar oss genom de första inställningarna och vidare till Audysseys rumskorrektion. Den medföljande mikrofonen mäter rumsresponsen på tre till åtta(!) olika platser, vilket lätt tar en halvtimme. Vi märker också att receivern inte är den snabbaste på att växla mellan olika videokällor, format och upplösningar.

Denon AVR-X2800H. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Så låter Denon AVR-X2800H

Efter en ganska mödosam kalibreringsprocess var vi redo att höra ljudet från Denon, och vi blev minsann inte besvikna. Även om det här är en av de billigare testdeltagarna så levererar den ett mycket potent och exakt ljud.

AVR-X2800H målar upp en stor, bred och sammanhängande ljudbild. Rösterna från Formel 1-cirkusen Drive to Survive får gott om plats och framträder tydligt, medan ljudet från vrålande F1-motorer susar förbi våra öron med trovärdig kraft.

Realismen är påtaglig när handlingen i The Pacific rullar förbi på filmduken. Dialogen och ljudeffekterna låter exakta och bio-lika, utan irriterande färgning eller betoning. Det är uppenbart att rumskorrektionen gör ett bra jobb med att jämna ut rumsakustiken, samtidigt som förstärkaren har tillräckligt med kraft för att hänga med i de tuffaste krigsscenerna.

Visst, holografin och tredimensionaliteten är inte riktigt på samma nivå som Onkyo-förstärkarens (Sony är också mycket bra på det området), men Denon gör ett imponerande jobb, särskilt när vi tar med priset i beräkningen.

När vi kopplar in Dynaudio-högtalarna i traditionell tvåkanalsstereo får vi ett mäktigt perspektiv med en fyllig och välbalanserad klang. Hiphop-prinsessan Doja Cat har en bra öppenhet, en krispig och torr röst och en rapp och hård bas med fin rytmisk precision.

– Det här ljudet är lätt att tycka om, säger Geir som är imponerad av Denon-förstärkarens musikalitet. Audun håller med:

– Ja, det här låter tight och fint.

Denon-förstärkaren har förvånansvärt bra kontroll över de kräsna Dynaudio-högtalarna. De låter nästan som ett par aktiva högtalare, med bra dynamik och sammanhållning.

Med surroundinspelningen Tuvayhun: Song for Justice hör vi också ett mycket fint mellanregister och bra energi i hela röstregistret. Barnkören har en värme som påminner om Sony-recieivern. Men saknar kanske lite dynamik på öronbedövande volym.

– 3D-holografin är väldigt bra. Lika bra som Sony, tycker jag. Men högtalarna försvinner inte på samma sätt som med Onkyo, säger Geir.

Slutsats

Denon AVR-X2800H lägger sig strax under 10 000-kronorsgränsen, men lyckas ändå leverera en ljudupplevelse som står sig väl mot de andra (och dyrare) testdeltagarna. Här får du massor av kraft i upp till 7 kanaler, en exakt och beprövad rumskorrektion samt bra anslutningar och ett snyggt användargränssnitt. Testets bästa köp!

 

Karakter
Denon AVR-X2800H
Premium

Ljud & Bild tycker

Denon-receivern levererar ett vackert och exakt surroundljud med bra sammanhållning Aningen tidskrävande installation.

Också i detta test:

6 surroundförstärkare med Dolby Atmos

Marantz Cinema 60

Håller verkligen vad den lovar

Marantz Cinema 60 har ett nytt och modernt utseende och en mängd anslutningar och funktioner. Ljudet är kraftfullt och mycket bra.

Väldigt bra pris och ljud. Surroundljudet har snygg sammanhållning, bra dynamik och upplösning. Användarvänligheten är dessutom i en klass för sig.
Kalibrering med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Aningen högt pris.
Läs hela testet

Yamaha RX-A2A

Gör jobbet

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Stort och fylligt mellanregister, massor av kraft. Exakt rumskorrektion.
Saknar dynamik, skiljer inte mellan toner lika bra som de bästa. Det upplevda rummet är inte så stort som vi hade velat.
Läs hela testet

Pioneer VSX-935

Fylligt och varmt ljud

Pioneer målar upp en stor ljudbild, låter bra och är tillräckligt användarvänlig. Det är bara en liten sak som saknas.

Bra balans och fyllighet i ljudet. Genomgående bra tredimensionalitet och fin användarvänlighet.
Vi saknar lite dynamik. Inte ett av de mest avancerade rumskorrektionssystemen.
Läs hela testet

Sony TA-AN1000

Kraft och finess

Den här Sony-förstärkaren levererar ett vackert ljud för både film och musik.

Mängder av finesser och ett upplöst, fylligt ljud i alla kanaler gör Sony-förstärkaren till en kapabel biografmaskin.
Saknar Pre Out-utgångar för externa förstärkare.
Läs hela testet

Onkyo TX-NR7100

Utklassning

Onkyo kostar ett par kronor mer än konkurrenterna, men visar var skåpet ska stå i hemmabion.

Onkyo-receivern har extra surroundkanaler och en mycket exakt rumskorrektion, samt massor av kraft och bra anslutningsmöjligheter.
Priset är något högre än för de övriga i testet.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ny Blu-ray-spelare för kräsna

Ljud & Bild
Rulla till toppen