Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony TA-AN1000

Kraft och finess

Den här Sony-förstärkaren levererar ett vackert ljud för både film och musik.

Skrivet av / 2023-10-09 - 09:00
Sony TA-AN1000
Audun Hage

Sony TA-AN1000 är en ny 7.2-kanals surroundförstärkare (alltså utan radiodel, annars skulle vi kalla den för surroundreceiver!) från den japanska tillverkaren. Den har flera moderna finesser, inklusive upp till 7.2 kanaler, och allt är knyts ihop av Sonys egen rumskorrektion.

Sony TA-AN1000. (Foto: Sony)

Funktioner och användning

Sony TA-AN1000 är fullproppad med finesser. Den har sex HDMI-ingångar och två utgångar med ”passthrough” för HDR10, HLG och Dolby Vision, plus 8K och IMAX Enhanced. Den stöder de senaste surroundljudformaten, inklusive Dolby Atmos och DTS:X, och hanterar video med upp till 8K/60 Hz och 4K/120 Hz i HDR-format.

Gaming är också väl omhändertaget, med stöd för Variable Refresh Rate (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM). Dessutom stöds PS5-funktionerna Auto HDR Tone Mapping och Auto Genre Picture Mode, i kombination med kompatibla Sony BRAVIA TV-apparater.

TA-AN1000 har Sonys patenterade D.C.A.C.IX-rumskorrektion i kombination med 360 Spatial Sound Mapping. Den kan korrigera avstånd, vinkel, ljudtryck, fas och frekvensrespons för varje högtalare med hjälp av den medföljande stereomikrofonen. Den kan till och med skapa extra ”fantomhögtalare” i rummet.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Sony TA-AN1000

Sony verkar ha varit extra noga med ljuddelen i den här modellen. TA-AN1000 tillhör inte de som har flest watt på papperet, men komponenterna har uppenbarligen valts ut noggrant och fintrimmats. Förstärkardelen lämnar 7 x 85 watt i 8 ohm och kan konfigureras för antingen 7.1-surround eller 5.1.2 med höjdkanaler.

Första intrycket är att Sony-förstärkaren levererar ett bra och välbalanserat ljud. I Drive to Survive är dialogen stark och klar, och ljudeffekterna får plats att breda ut sig på ett dynamiskt sätt, utan att ljudet känns stressat eller skarpt på något sätt. Och där exempelvis Pioneer-förstärkaren har en lite mörk, instängd ljudkaraktär, så finns det massor av detaljer och luft hos Sony. Mer kraft och tryck, helt enkelt.

Att TA-AN1000 har gott om kraft och dynamik är också lätt att höra när de amerikanska soldaterna intar de japanska slagfälten i The Pacific. Sony-förstärkaren levererar en väldigt fint sammansatt, luftig och levande ljudbild som får adrenalinet att koka.

Holografin är mycket bra: Även om det här är ett traditionellt 5.1-ljudspår lyckas Sonys 360 Spatial Sound Mapping skapa en ljudbild som är imponerande uppslukande och tredimensionell. Det enda vi märker är att ljudet har en tendens att bli något ljusare med 360-finessen aktiverad.

Sony lika övertygande med musik i både stereo och surround. Barnkören i 3D-inspelningen Tuvayhun är luftig, aldrig skarp och med ett fantastiskt mellanregister. Det finns gott om dynamik och detaljer, samtidigt som den bevarar fylligheten i mellanregistret. Subwoofern kommer fram klart, stramt och tydligt.

– Det här ljudet är lätt att tycka om, det finns mycket bättre kontroll över ljudbilden här än med Pioneer, särskilt när vi spelar högt! säger Geir entusiastiskt. Audun håller med:

– Det här är en riktigt bra allroundförstärkare för både musik och film.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Extra bra med Sony-TV och -högtalare

Förutom de sju interna förstärkarkanalerna kan TA-AN1000 anslutas trådlöst till Sonys aktiva högtalare.

Vi provade med de trådlösa bakhögtalarna SA-RS3S och subwoofern SA-SW5, som Sony lånade ut till oss för testet. Och det fungerade precis som förväntat, med bra synkronisering mellan kanalerna, precis som med fysiskt anslutna högtalare.

Detta är naturligtvis en utmärkt lösning för mer ”civiliserade” högtalarsystem och om man vill undvika onödigt kabeltrassel i vardagsrummet. Tyvärr kan man inte använda de trådlösa högtalarkanalerna för att utöka från 5.1.2 till 7.1.2. Det hade varit något!

(Foto: Sony)

Slutsats

Sony TA-AN1000 är en välkonstruerad, smart och välljudande surroundförstärkare med många fina funktioner. Speciellt de som redan äger en Sony Bravia TV, eller vill ta steget från en soundbar till mer ordentlig hemmabio, kommer nog att tycka att den här förstärkaren är intressant. TA-AN1000 har en mycket öppen, detaljerad och välbalanserad ljudkaraktär i både stereo och surround, med tillräckligt med kraft för att driva kräsna högtalare. Lätt att rekommendera!

Karakter
Sony TA-AN1000
Premium

Ljud & Bild tycker

Mängder av finesser och ett upplöst, fylligt ljud i alla kanaler gör Sony-förstärkaren till en kapabel biografmaskin. Saknar Pre Out-utgångar för externa förstärkare.

Också i detta test:

6 surroundförstärkare med Dolby Atmos

Marantz Cinema 60

Håller verkligen vad den lovar

Marantz Cinema 60 har ett nytt och modernt utseende och en mängd anslutningar och funktioner. Ljudet är kraftfullt och mycket bra.

Väldigt bra pris och ljud. Surroundljudet har snygg sammanhållning, bra dynamik och upplösning. Användarvänligheten är dessutom i en klass för sig.
Kalibrering med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Aningen högt pris.
Läs hela testet

Yamaha RX-A2A

Gör jobbet

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Stort och fylligt mellanregister, massor av kraft. Exakt rumskorrektion.
Saknar dynamik, skiljer inte mellan toner lika bra som de bästa. Det upplevda rummet är inte så stort som vi hade velat.
Läs hela testet

Pioneer VSX-935

Fylligt och varmt ljud

Pioneer målar upp en stor ljudbild, låter bra och är tillräckligt användarvänlig. Det är bara en liten sak som saknas.

Bra balans och fyllighet i ljudet. Genomgående bra tredimensionalitet och fin användarvänlighet.
Vi saknar lite dynamik. Inte ett av de mest avancerade rumskorrektionssystemen.
Läs hela testet

Onkyo TX-NR7100

Utklassning

Onkyo kostar ett par kronor mer än konkurrenterna, men visar var skåpet ska stå i hemmabion.

Onkyo-receivern har extra surroundkanaler och en mycket exakt rumskorrektion, samt massor av kraft och bra anslutningsmöjligheter.
Priset är något högre än för de övriga i testet.
Läs hela testet

Denon AVR-X2800H

Värd varenda krona

Denon AVR-X2800H har en uppsjö av funktioner, bra anslutningar och ett kraftfullt ljud – till ett riktigt hyggligt pris. Ett otroligt bra köp!

Denon-receivern levererar ett vackert och exakt surroundljud med bra sammanhållning
Aningen tidskrävande installation.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ny Blu-ray-spelare för kräsna

Ljud & Bild
Rulla till toppen