När man vill ha en enkel och praktisk uppgradering av TV-ljudet hamnar man ofta på en soundbar. Tyvärr har till och med de bästa sådana en ganska så monoton och platt ljudbild om man jämför med en traditionell stereoanläggning – framför allt när man lyssnar på musik. Moderna ljudformat och DSP-teknik lyckas inte riktigt dölja det faktum att nästan allt ljud kommer rakt framifrån. Det kan verka som om Sonys ingenjörer också har tänkt på detta, för när den japanska tillverkaren skulle lansera sin nya soundbar i somras så passade de på att även presentera ett nytt surroundsystem, med trådlösa högtalare.
Sony HT-A9: Äkta surroundsystem
Om tillhör de som inser fördelarna med en soundbar, men inte vill ha kompromisserna som en sådan helt klart innebär, så kan Sony ha precis vad du letar: högtalarsystemet HT-A9. Det består av fyra trådlösa högtalare som kommunicerar med en liten, digital centralenhet som ansluts till nätverket och till TV:n med HDMI.
Förutom att det sitter element på framsidan av högtalarna så har de även element på ovansidan, vinklade snett upp mot taket. Dessa används för att återge höjdkanalerna i Dolby Atmos och DTS:X, och skickar upp ljudet mot taket där det studsar ner mot på lyssnaren i soffan. Alltså låter det som om ljudet kommer uppifrån. Systemet är av typen 4.0.4, vilket innebär fyra standardkanaler, ingen subwoofer och fyra höjdkanaler.
Lättmöblerat
Men det är inte allt. Sony HT-A9 använder en intelligent 360-graders kartläggning av ljudet i rummet och simulerar ytterligare högtalarkanaler mellan de faktiska högtalarna. Tekniken ska motsvara 12 diskreta kanaler och Sony hävdar att systemet målar upp en sömlös ljudbild där föremålen placeras helt exakt i rummet – oavsett var högtalarna står.
Du kan till exempel placera den vänstra fronthögtalaren på TV-bänken, den högra uppe på en hylla och bakhögtalarna där inredningen tillåter – utan att behöva sätta dem på samma höjd eller med samma avstånd till varandra och lyssningsplatsen. Det är åtminstone vad Sony hävdar. Det enda du måste tänka på är att inget av högtalarelementen täcks för. Det betyder att högtalarna inte får klämmas in i en trång bokhylla, där elementen blockeras av hyllan ovanför.
Subwoofer?
HT-A9 är som sagt fyra högtalare, utan någon subwoofer. Det ska inte behövas, eftersom Sony påstår sig ha jobbat mycket med att få ut tillräckligt med bas från de kompakta högtalarna. Trådlös subwoofer finns å andra sidan som extrautrustning, då kan man välja mellan SA-SW3 (5 000 kr) och SA-SW5 (8 000 kr). Vi har testat båda två och vår uppfattning är att du förmodligen bör lägga till någon av dem i budgeten redan från början.
Utseende
Högtalarna är kompakta, halvhöga cylindrar klädda i ljusgrått. Vilken av de två subwoofrarna du än väljer, båda är svarta, så har den inte riktigt samma formspråk och verkar inte vara gjord direkt för högtalarna. Rent visuellt passar de bättre med soundbar-högtalaren HT-A7000. Men det är inte så farligt, eftersom många heminredare ändå vill gömma undan subwoofern. Men den bör stå nära fronthögtalarna för att uppställningen ska fungera bäst.
Stöder det mesta
Högtalarna, som måste anslutas till ström, kommunicerar alltså med en liten central enhet. Eller en hubb, om du så vill. Den har både en HDMI-ingång med stöd för 4K/120 och 8K/60, och HDMI-utgången har ljudretur av eARC. Den stöder högupplöst ljud ut från TV:n, inklusive Dolby Atmos och DTS:X. För att få DTS-ljud måste du dock se till att TV:n kan sända ut sådana signaler, det är inte alltid lika problemfritt.
Enkel installation
Förstagångsinstallationen är oerhört enkel. En skärmmeny på TV:n visar att högtalarna är hopkopplade, sedan kan du välja språk och sedan Sound Field Optimization och Start. Ett par korta ljudsignaler kommer ut ur högtalarna för att mäta ljudnivå, avstånd och reflektioner i rummet. Allt är över på några sekunder.
Sålda direkt
Sedan kommer ett demo-ljudspår med naturljud och musik som demonstrerar 360-ljudet. Och demon är verkligen övertygande! Visst, det här är en demo som gjorts för att få ut maximalt ur systemet, men det ger en tydlig indikation på vad vi har att förvänta oss. Ljudet verkar helt oberoende av högtalarnas fysiska placering, det är som att sitta inne i en gigantisk bubbla av ljud. Genomskinligt ljud.
För sakens skull har vi provat med alla högtalare placerade på samma höjd, sedan flyttade vi ner höger fronthögtalare och vänster bakhögtalare lite grand i förhållande till de andra. För att se om Sony verkligen talade sanning om det här med placeringen. Och det fungerade förvånansvärt bra, även om vi måste säga att det bästa fortfarande är om du kan få till en symmetrisk placering.
Enormt ljud med film
Ready Player One på 4K Blu-ray har ett explosivt ljudspår med bättre dynamik och mer luft än man får från komprimerade streaming-format. Även utan subwoofer ger HT-A9 en energisk ljudupplevelse, med tydliga dialoger och massor av liv och rörelse i specialeffekterna. Bilracet i början av filmen har häftiga kollisioner och vrålande V8-motorer, här är ljudet större än med någon soundbar vi kan komma på – inklusive Sonys egen HT-A7000.
Även om basåtergivningen är helt okej från högtalarna på egen hand så blir det ingen äkta biokänsla utan en subwoofer. Om du vill spara lite pengar kan du klara dig med HT-SW3 i ett mindre rum, men den större HT-SW5 ger så mycket mer tryck i de lägsta oktaverna att vi utan att blinka hade lagt de extra pengarna. Det verkar lite meningslöst att lägga så mycket pengar på högtalarna och sedan spara småpengar på bashögtalaren.
Tillsammans med den största subwoofern ger ljudsystemet explosiva hemmabioupplevelser och en så gigantisk ljudbild att vi inte riktigt kan tänka oss någon soundbar som skulle kunna mäta sig med HT-A9.
Centerkanal?
Utom på en sak. Nämligen centerkanalen. För hur stor ljudbilen än är så tycker vi att dialogen i mitten glider ut lite mot sidorna och placeras lite oexakt i ljudbilden. En soundbar har centerkanalen bättre förankrad vid TV-bilden. Vi önskar att Sony hade lagt till möjligheten att använda en separat centerhögtalare, om man hade velat det.
Eller rättare sagt: det har de. Om du äger en Sony Bravia-TV av 2021 års årgång. Då kan du aktivera Acoustic Center Sync, då hjälper högtalarna inuti TV:n till med att återge den viktiga centerkanalen. Vi provade med både LCD-TV:n X95J och OLED-TV:n A80J. Och vi måste säga att båda två hjälpte till med placeringen av dialogerna, fast A80J var klart bäst. I den används nämligen hela skärmytan som högtalare, i stället för att ha element placerade under och ovanför. Det gör att dialogerna kommer helt från mitten av bilden!
Nu ska vi inte hävda att du måste köpa en Sony-TV för att njuta av ljudet från HT-A9, för det här systemet klarar sig mer än väl utan. Men om du har en sådan TV rekommenderar vi absolut att du aktiverar Acoustic Center Sync för att sätta pricken över i på en redan exemplarisk ljudupplevelse.
Musik
Själva ljudkvaliteten är oerhört bra. Fin bas – i synnerhet tillsammans med subwoofern – och extremt luftiga övertoner gör ljudet ännu bättre än soundbar-högtalaren HT-A9000. Mellanregistret är kanske inte det mest framfusiga, men röster framträder fint ändå.
Med andra ord en bra utgångspunkt för sköna musikupplevelser. Och Sony-systemet gör ingen besviken. Nordic Brass Ensembles European Tour på Blu-ray från skivbolaget 2L låter extra stor med DTS-HD MA-ljudspåret med 24 bit/192 kHz-ljud.
– Jösses, en sådan ljudbild! utbrister Audun. Här sitter vi i en mycket större, mer levande och detaljerad ljudbubbla. Sony-högtalarna gör ett bra jobb med att placera de olika instrumenten, men jag är ännu mer imponerad av den realistiska rymdkänslan. Det känns mer som att sitta i kyrkan där inspelningen gjordes än att ”bara” lyssna på en bra inspelning. Här är det dukat för många stora musikupplevelser, med inspelningar från 2L och andra.
Hornmusiken återges i ett holografiskt och omslutande halvklot av ljud. Även om det inte finns några höjdkanaler i ljudspåret så skalas det upp effektivt till tre dimensioner, utan att låta konstlat. Bara ännu mer gigantiskt än med ett 5.1-system. De virtuella högtalarkanalerna i kombination med höjdkanalerna gör verkligen susen.
Det trycker till ordentligt i mässingsblåset också, och slagverk har en stor och vacker klangbotten. Det smäller till om trumskinnet och på det stora hela är detta riktigt magnifika musikupplevelser.
Ett akustiskt liveframträdande av Dua Lipa i stereo får en helt annan ljudbild med HT-A9 än med en soundbar. Ljudet svävar i luften och sprider sig utåt mot sidorna av rummet. Det är med musik som det här systemet verkligen blommar ut om man jämför med soundbar-högtalare. Om film och musik är lika viktigt för dig är detta ett utmärkt val. Musik i stereo kan du dessutom välja om du vill återge i just stereo, eller aktivera Immersive AE för att blåsa upp stereospåret i tre dimensioner. Det fungerar bättre på vissa inspelningar än andra, vi tycker att det framför allt har en poäng med akustiska visor och klassisk musik. Men mer hetsiga, elektroniska rytmer och hip-hop blir tröttande.
Konkurrenter
Sony HT-A9 låter väldigt bra, även när man tar med prislappen i beräkningen. Visserligen är mellanregistret i exempelvis Samsung HW-Q960A ännu större, och efter vårt möte med Klipschs prisvärda soundbar Cinema 600 finns det all anledning att misstänka att Cinema 800 och framför allt Cinema 1200 har mer energi i mellanregistret men även mer fysik i basen. Men själva tonkvaliteten hos Sony är svårslagen, och systemet ger också Sonos Arc en riktig kalldusch när det gäller kvalitet.
Du kan nog sätta ihop ett surroundsystem med lösa komponenter som ger Sony-systemet en hård match. Men det är inte säkert att det blir så enkelt. En surroundreceiver med Dolby Atmos kostar lätt 6 000 kronor. Ett komplett 5.1.2-högtalarsystem med Atmos-kanaler kostar lika lätt 15 000 kronor. Då är vi uppe på ungefär samma pris, fast sedan tillkommer ju den där biten med placering och alla kablar, plus det faktum att en surroundförstärkare inte är lika användarvänlig som HT-A9.
Sony HT-A9: Slutsats
Sony HT-A9 ger äkta 3D-surroundljud, samtidigt som det löser ett irriterande problem. Nämligen att inte alla kan placera högtalarna helt symmetriskt.
Ljudsystemet låter otroligt bra, och det faktum att front- och bakhögtalarna är lika stora ger en mer sömlös ljudbild än en större soundbar och ett par små bakhögtalare.
Systemet är verkligen inte gratis, men det ger valuta för pengarna i form av en välbalanserad ljudbild som har tillräckligt med kraft och tryck för att få ut mycket kul ur popcorn-filmerna, plus har ett mycket bättre ljud med musik än vad någon soundbar klarar. Med andra ord: en oerhört lyckad både-och-lösning!
Centerkanalen kan vara en smula diffus, men ägare av en Bravia-TV av senaste generation kan använda TV:n som centerkanal. De får därför ut ännu lite mer av HT-A9.
4 reaktioner på ”Sony HT-A9”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Hej
Finns det några riktlinjer för rummet de ska sitta i ?
Tex storlek och takhöjd ?
Egentlig ikke, systemet måler automatisk refleksjonene i rommet.
Men, det er klart, har du en gymsal trenger du noe annet. 😉
Hej hej, har ni hört något om när fler återförsäljare kan tänkas få in dessa i Sverige? 😊
Hei! Det siste vi hørte fra Sony var den 20. desember:
”Status lige nu er, at vi fra Sony’s side har udfordringer med at levere særlig mange HT-A9 – ligesom der er problemer med levering af mange andre ting.
Hifi Klubben har købt nogle, men den findes ikke online, fordi vi lige nu ikke kan levere nok kvantiteter.
Og dem som de har købt er blevet solgt meget hurtigt igen direkte ude i butikkerne.
Hifi Klubben vil løbende få flere HT-A9 leveret, når vi har mulighed for at skaffe dem, men de bestemmer selv hvilke butikker, de skal leveres til.
Disse butikker vil dog være prioriteten i de forskellige lande:
Aaboulevard – DK
Hamar – NO
Svågertorp – SE
Så vores bedste anbefaling til jeres læsere er enten at kontakte butikspersonalet i den lokale Hifi Klubben, og spørge om de har mulighed for at bestille en, eller alternativt ringe til en af de ovennævnte butikker og spørge. Lige nu skulle både Hamar i Norge og Svågertorp i Sverige have 2-3 stk. på lager.”