VSX-935 kan konfigureras antingen i 7.1 kanaler eller så kan man välja 5.1.2 med två takhögtalare. Detta ger tredimensionellt ljud, med objekt i ljudbilden placerade på höjden, förutom bredden och djupet. Om du har möjlighet så rekommenderar vi detta, för det ger verkligen ljudbilden en ny dimension.
Funktioner och användning
Om du tittar på innehåll med surroundljud utan Dolby Atmos eller DTS:X kan det mixas upp av förstärkaren genom att välja Dolby Surround eller DTS Neural:X. Och om du inte har höjdhögtalare kan Dolby Atmos Height Virtualisation eller DTS Virtual:X ge en del av effekten du vill ha.
Musikstreaming sker via Chromecast, Spotify Connect eller AirPlay 2, i stället för att behöva använda en app med ett okänt gränssnitt. Multiroom stöds också. Tack vare Works with Sonos-funktionen kan förstärkaren spela tillsammans med Sonos-produkter, eller så kan du använda Play-Fi.
Skärmmenyn är både tydlig och har grafik där det behövs. Det är lätt att hitta de olika funktionerna.
Tidigare var rumskorrektionen MCACC mycket komplicerad, med parametrar som efterklang, fas och stående vågor, men nu verkar den ha blivit enklare. Den är i alla fall enklare att ställa in, vilket går mycket snabbare än tidigare. Man kan se vad processorn har gjort när det gäller antalet högtalare, delningsfrekvenser, avstånd och inbördes ljudnivåer. Vad som har gjorts med EQ:n är däremot hemligt.
Rumskorrektionen är enkel att sköta. Som vanligt när det gäller Pioneer korrigeras bara för en mätpunkt i rummet, så den medföljande mikrofonen ska placeras i öronhöjd mitt i soffan. Själva kalibreringen går mycket snabbt.
Tyvärr har fjärrkontrollen ingen bakgrundsbelysning, så om du tittar på en film i mörker så får du vara beredd på att använda ficklampsfunktionen i mobiltelefonen när du letar efter en funktion.
Så låter Pioneer VSX-935
Pioneer-förstärkaren återger ljudbilden med fin fyllighet i mellanregister och bas, så att man verkligen hör och känner explosioner när man tittar på film. Avsnitt sex i krigsserien The Pacific inleds med en strid mellan amerikaner och japaner, och förstärkaren tvingar den aktiva subwoofern att låta fylligare och varmare än vi ofta hör den. Det här gillar vi verkligen. Även om ljudspåret är vanligt 5.1 får vi en bra känsla av extra rymd genom att skala upp ljudet och väcka takhögtalarna med Dolby Surround-ljudeffekt. Det ger en intensiv känsla av bombplan som flyger över oss och människor som ropar och skriker runt omkring oss.
Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive har ett fängslande Atmos-ljudspår och här kommer förstärkarens takkanaler till sin rätt. Vi får en fin bubbla av ljud runt omkring oss. Samma sak händer med musik som är inspelad i Atmos, lyssna bara på albumet Tuvayhun av Kim André Arnesen, framförd av Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolistene. Låten Song for Justice byggs upp till ett riktigt crescendo med kör, stråkar och rejäla slagverk. En låt som är ett riktigt epos och som utnyttjar alla tre dimensioner.
Pioneer-förstärkaren återger ett stort rum och driver våra Procella THX-högtalare med övertygelse.
Vi skulle ändå vilja ha lite mer öppenhet i mellanregister och diskant. Ännu fler lager i ljudbilden kommer fram med Denon, Marantz och Sony, och det är lite konstigt att Pioneers nära släkting från Onkyo också låter så mycket mer avslöjande. Det beror mest på att Onkyo har Dirac och två extra kanaler, som lägger till en extra växel till allt.
Musik i stereo låter fint och frodigt. Vi vill ha ett större intryck av stereobredd, och dynamiken kan mycket väl vara bättre. Allt är bra, men vi får inte riktigt gåshud, och Pioneer hotar inte de bästa.
– Klangen är lite mörk, och rytmen och timingen är inte det bästa jag har hört, säger Audun bestämt.
Slutsats
Pioneer VSX-935 är en lättanvänd surroundförstärkare som gör många saker bra. Vi gillar särskilt det varma, fylliga ljudet. Du får ett bra intryck av den extra dimensionen som 3D-ljud från Dolby Atmos (och DTS:X) ger, även om fler kanaler skulle ge ett ännu större och mer sammanhängande ljud. Men på det hela taget är vi nöjda.
Det saknas en aning dynamik, oavsett om man lyssnar i surround eller stereo. En liten extra växel skulle ha gjort vår dag ännu bättre.
Också i detta test:
Marantz Cinema 60
Håller verkligen vad den lovar
Marantz Cinema 60 har ett nytt och modernt utseende och en mängd anslutningar och funktioner. Ljudet är kraftfullt och mycket bra.
Yamaha RX-A2A
Gör jobbet
Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.
Sony TA-AN1000
Kraft och finess
Den här Sony-förstärkaren levererar ett vackert ljud för både film och musik.
Onkyo TX-NR7100
Utklassning
Onkyo kostar ett par kronor mer än konkurrenterna, men visar var skåpet ska stå i hemmabion.
Denon AVR-X2800H
Värd varenda krona
Denon AVR-X2800H har en uppsjö av funktioner, bra anslutningar och ett kraftfullt ljud – till ett riktigt hyggligt pris. Ett otroligt bra köp!
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser