Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Pioneer VSX-935

Fylligt och varmt ljud

Pioneer målar upp en stor ljudbild, låter bra och är tillräckligt användarvänlig. Det är bara en liten sak som saknas.

Skrivet av / 2023-10-09 - 09:00
Pioneer VSX-935
Geir Gråbein Nordby

VSX-935 kan konfigureras antingen i 7.1 kanaler eller så kan man välja 5.1.2 med två takhögtalare. Detta ger tredimensionellt ljud, med objekt i ljudbilden placerade på höjden, förutom bredden och djupet. Om du har möjlighet så rekommenderar vi detta, för det ger verkligen ljudbilden en ny dimension.

Pioneer-VSX-935
Foto: Pioneer (Photoshop: Geir Gråbein Nordby)

Funktioner och användning

Om du tittar på innehåll med surroundljud utan Dolby Atmos eller DTS:X kan det mixas upp av förstärkaren genom att välja Dolby Surround eller DTS Neural:X. Och om du inte har höjdhögtalare kan Dolby Atmos Height Virtualisation eller DTS Virtual:X ge en del av effekten du vill ha.

Musikstreaming sker via Chromecast, Spotify Connect eller AirPlay 2, i stället för att behöva använda en app med ett okänt gränssnitt. Multiroom stöds också. Tack vare Works with Sonos-funktionen kan förstärkaren spela tillsammans med Sonos-produkter, eller så kan du använda Play-Fi.

Läs också Pioneer UDP-LX500 Den är ultrastabilt byggd och dryper av kvalitet. Bara ett par små men viktiga brister hindrar UDP-LX500 från att ta plats på prispallen.

Skärmmenyn är både tydlig och har grafik där det behövs. Det är lätt att hitta de olika funktionerna.

Tidigare var rumskorrektionen MCACC mycket komplicerad, med parametrar som efterklang, fas och stående vågor, men nu verkar den ha blivit enklare. Den är i alla fall enklare att ställa in, vilket går mycket snabbare än tidigare. Man kan se vad processorn har gjort när det gäller antalet högtalare, delningsfrekvenser, avstånd och inbördes ljudnivåer. Vad som har gjorts med EQ:n är däremot hemligt.

Rumskorrektionen är enkel att sköta. Som vanligt när det gäller Pioneer korrigeras bara för en mätpunkt i rummet, så den medföljande mikrofonen ska placeras i öronhöjd mitt i soffan. Själva kalibreringen går mycket snabbt.

Tyvärr har fjärrkontrollen ingen bakgrundsbelysning, så om du tittar på en film i mörker så får du vara beredd på att använda ficklampsfunktionen i mobiltelefonen när du letar efter en funktion.

Pioneer VSX-935 1 L&B
Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Pioneer VSX-935

Pioneer-förstärkaren återger ljudbilden med fin fyllighet i mellanregister och bas, så att man verkligen hör och känner explosioner när man tittar på film. Avsnitt sex i krigsserien The Pacific inleds med en strid mellan amerikaner och japaner, och förstärkaren tvingar den aktiva subwoofern att låta fylligare och varmare än vi ofta hör den. Det här gillar vi verkligen. Även om ljudspåret är vanligt 5.1 får vi en bra känsla av extra rymd genom att skala upp ljudet och väcka takhögtalarna med Dolby Surround-ljudeffekt. Det ger en intensiv känsla av bombplan som flyger över oss och människor som ropar och skriker runt omkring oss.

Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive har ett fängslande Atmos-ljudspår och här kommer förstärkarens takkanaler till sin rätt. Vi får en fin bubbla av ljud runt omkring oss. Samma sak händer med musik som är inspelad i Atmos, lyssna bara på albumet Tuvayhun av Kim André Arnesen, framförd av Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolistene. Låten Song for Justice byggs upp till ett riktigt crescendo med kör, stråkar och rejäla slagverk. En låt som är ett riktigt epos och som utnyttjar alla tre dimensioner.

Pioneer VSX-935 back L&B
Foto: Geir Gråbein Nordby

Pioneer-förstärkaren återger ett stort rum och driver våra Procella THX-högtalare med övertygelse.

Vi skulle ändå vilja ha lite mer öppenhet i mellanregister och diskant. Ännu fler lager i ljudbilden kommer fram med Denon, Marantz och Sony, och det är lite konstigt att Pioneers nära släkting från Onkyo också låter så mycket mer avslöjande. Det beror mest på att Onkyo har Dirac och två extra kanaler, som lägger till en extra växel till allt.

Musik i stereo låter fint och frodigt. Vi vill ha ett större intryck av stereobredd, och dynamiken kan mycket väl vara bättre. Allt är bra, men vi får inte riktigt gåshud, och Pioneer hotar inte de bästa.

– Klangen är lite mörk, och rytmen och timingen är inte det bästa jag har hört, säger Audun bestämt.

Slutsats

Pioneer VSX-935 är en lättanvänd surroundförstärkare som gör många saker bra. Vi gillar särskilt det varma, fylliga ljudet. Du får ett bra intryck av den extra dimensionen som 3D-ljud från Dolby Atmos (och DTS:X) ger, även om fler kanaler skulle ge ett ännu större och mer sammanhängande ljud. Men på det hela taget är vi nöjda.

Det saknas en aning dynamik, oavsett om man lyssnar i surround eller stereo. En liten extra växel skulle ha gjort vår dag ännu bättre.

Pioneer-VSX-935-front silver-2 Pioneer-VSX-935 front angle 2 - silver Pioneer-VSX-935 front angle 2 - black Pioneer-VSX-935 front angle - black Pioneer-VSX-935 front - black Pioneer-VSX-935-rear
<
>
Foto: Pioneer
Karakter
Pioneer VSX-935
Premium

Ljud & Bild tycker

Bra balans och fyllighet i ljudet. Genomgående bra tredimensionalitet och fin användarvänlighet. Vi saknar lite dynamik. Inte ett av de mest avancerade rumskorrektionssystemen.

Också i detta test:

6 surroundförstärkare med Dolby Atmos

Marantz Cinema 60

Håller verkligen vad den lovar

Marantz Cinema 60 har ett nytt och modernt utseende och en mängd anslutningar och funktioner. Ljudet är kraftfullt och mycket bra.

Väldigt bra pris och ljud. Surroundljudet har snygg sammanhållning, bra dynamik och upplösning. Användarvänligheten är dessutom i en klass för sig.
Kalibrering med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Aningen högt pris.
Läs hela testet

Yamaha RX-A2A

Gör jobbet

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Stort och fylligt mellanregister, massor av kraft. Exakt rumskorrektion.
Saknar dynamik, skiljer inte mellan toner lika bra som de bästa. Det upplevda rummet är inte så stort som vi hade velat.
Läs hela testet

Sony TA-AN1000

Kraft och finess

Den här Sony-förstärkaren levererar ett vackert ljud för både film och musik.

Mängder av finesser och ett upplöst, fylligt ljud i alla kanaler gör Sony-förstärkaren till en kapabel biografmaskin.
Saknar Pre Out-utgångar för externa förstärkare.
Läs hela testet

Onkyo TX-NR7100

Utklassning

Onkyo kostar ett par kronor mer än konkurrenterna, men visar var skåpet ska stå i hemmabion.

Onkyo-receivern har extra surroundkanaler och en mycket exakt rumskorrektion, samt massor av kraft och bra anslutningsmöjligheter.
Priset är något högre än för de övriga i testet.
Läs hela testet

Denon AVR-X2800H

Värd varenda krona

Denon AVR-X2800H har en uppsjö av funktioner, bra anslutningar och ett kraftfullt ljud – till ett riktigt hyggligt pris. Ett otroligt bra köp!

Denon-receivern levererar ett vackert och exakt surroundljud med bra sammanhållning
Aningen tidskrävande installation.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ny Blu-ray-spelare för kräsna

Ljud & Bild
Rulla till toppen