Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Dolby Atmos i hemmabion

Just när vi trodde att fem eller sju högtalare plus en subbas var mer än tillräckligt för att få bioljud i vardagsrummet, avslöjar ljudguruerna på Dolby Laboratories sina nya planer för våra hemmabioanläggningar.

Skrivet av / 2014-08-25 - 10:32
Dolby Atmos i hemmabion

Ända sedan den första Star Wars-filmen fick publiken att häpna med banbrytande surroundljud 1977 har Dolby-koncernen haft en stor roll inom det mesta som händer inom film- och bioljud. I och med introduktionen av DVD och Blu-ray har de också tagit sig in på hemmamarknaden med hjälp av ljudformatet Dolby Digital.

DolbyAtmos-hepinews

I biobranschen är det viktigt att förnya sig om man ska locka till sig kunder. För två år sedan lanserade Dolby därför Atmos, ett tredimensionellt ljudformat där ljudet kommer framifrån, från sidan och bakifrån – och ovanför huvudet på publiken med hjälp av särskilda höjdkanaler. En biograf med Dolby Atmos kan ha uppemot 64 högtalare runtom i salongen och låter ljudteknikerna placera ljudeffekterna mycket exaktare än förut. Tanken är helt enkelt att innesluta dig i en perfekt bubbla av ljud!

Takhögtalarna – eller ”voice of God”-högtalarna som de också kallas – har till uppgift att ge filmljudet ett höjdperspektiv. Tekniken används redan i filmer som Brave, Hobbit, Star Trek: Into Dark­ness, Gravity och Godzilla, för att bara nämna några, och bidrar tveklöst till att ge filmljudet en extra dimension.

Från 64 till 128 kanaler
Avancerad bioteknik har en förmåga att hamna i hemmabion för eller senare, men den här gången går det fortare än vi kunde ana: hemversionen av Atmos introduceras i nya hemmabioförstärkare redan i år, och nya Blu-ray-filmer med Atmos-ljudspår blir tillgängliga i höst.

Hemversionen av Atmos har av naturliga skäl skalats ner ”en smula” i förhållande till vad vi kan uppleva i biosalongen. Dolby har inga ambitioner att försöka få oss att stoppa in 64 högtalare i vardagsrummet i första taget! För att göra det enklare att uppgradera till Atmos har Dolby utgått från dagens välkända 5.1/7.1-system och sedan lagt till två eller fyra högtalare som extra höjdkanaler.

Detta behöver du för att få Dolby Atmos-ljud hemma

• En Blu-ray-film med Atmos-ljud
• En Atmos-kompatibel Blu-ray-spelare
• En Atmos-kompatibel hemmabioförstärkare
• Ett 5.1- eller 7.1-högtalarsystem
• Två eller fyra extra höjdhögtalare

Dagens Blu-ray-spelare sägs vara kompatibla med Atmos-formatet, som är en vidareutveckling av Dolbys TruHD-format. Du kan alltså använda din nuvarande Blu-ray-spelare. Däremot behöver du en ny hemmabioförstärkare som kan avkoda och återge Atmos-ljudspåret, samt driva alla högtalare som behövs.

Du kommer naturligtvis att behöva fler högtalare, eller så får du flytta runt dem du redan har. För att ge rätt höjdperspektiv ska höjdkanalerna helst sitta i taket, alternativt rakt ovanför dina nuvarande högtalare, längst fram och längst bak i rummet.

Här är en översikt över möjliga Atmos-konfigurationer
5_1-layout-in-ceiling-height-speakers
Atmos 5.1.2: Ett traditionellt 5.1-system med höger/vänster fram, center och två bakhögtalare, samt två Atmos-höjdkanaler. Den här konfigurationen fungerar bra i anläggningar där vanligt 7.1-ljud är svårt att få plats med.

umxyjd7bxzbitkf20bjc
Atmos 5.1.4: Som ovan men med fyra Atmos-höjdkanaler. Observera att det behövs en mer avancerad hemmabioförstärkare för att driva fyra Atmos-högtalare.

7_1-layout-one-pair-in-ceiling-height-speakers
Atmos 7.1.2: Ett traditionellt 7.1-system med höger/vänster fram, center och fyra bakhögtalare, samt två Atmos-höjdkanaler.

dolby-atmos-surround-diagram-700
Atmos 7.1.4: Som ovan, men sammanlagt fyra Atmos-höjdkanaler. Sammanlagt elva kanaler (plus subbas) och den mest omfattande Atmos-konfigurationen för hemmabruk. Observera att det behövs en mer avancerad hemmabioförstärkare för att driva fyra Atmos-högtalare.

Nya Atmos-högtalare
qtf5mhmxshgmbuuldmje

030

Dolby har licensierat Atmos-tekniken till en rad tillverkare. Bland annat till Onkyo som lanserat kompakta ”höjdhögtalare” och till Pioneer som har utvecklat egna front- och surroundhögtalare med integrerade ”höjdkanaler” på toppen.

SP-EBS73-LR_large

Flera tillverkare meddelar också att de arbetar med nya satellithögtalare som är speciellt utvecklade för Atmos-formatet. Du behöver alltså inte byta ut dina nuvarande högtalare – det räcker med att köpa till ett par extra höjdkanaler.

Nya hemmabioförstärkare med Atmos-avkodning
Yamaha-Aventage-RX-A3040

En hemmabioförstärkare som stöder formatet är också ett krav, och flera tillverkare inklusive Onkyo, Pioneer, Yamaha, Denon och Marantz lanserar receivrar i höst som antingen får Atmos från början eller kan uppgraderas. En firmware-uppdatering är också tillgänglig till några få befintliga modeller. De billigaste modellerna kan driva två Atmos-kanaler och de mer avancerade förstärkarna driver fyra.

En sak är säker: du kommer att läsa och höra mycket mer om Atmos under hösten, och det kan vara värt att göra ett besök på bio för att höra vad det spännande ljudformatet klarar av. Sedan återstår det att testa om hemmaversionen låter lika imponerande!

Vad är Dolby Atmos?
image

Bioversionen av Atmos handlar om mer än att bara montera upp några fler högtalare i taket. Det är ett ytterst sofistikerat ljudspår med upp till 128 individuella ljudkanaler, varav 64 högtalare kan drivas samtidigt. Men det betyder inte att ljudteknikerna i filmstudion sitter med 64 högtalare! Atmos-tekniken går att skala om för små och stora biosallonger och det är därför som Dolby hävdar att samma ljudupplevelse går att flytta hem till vardagsrummet.

image2

Ett typiskt Dolby Atmos-ljudspår består av flera lager: musik, bakgrundsljud och ambiens (kallas även ”audio bed”) utgör ljudbildens grund. Dynamiska ljudeffekter (till exempel en helikopter som flyger över huvudet på publiken) är däremot så kallat ”objektbaserade” och kan göras betydligt mer riktningsbestämda än tidigare. I stället för att panorera gradvis från j höger till vänster kan ljudteknikern ge varje föremål exakta längd-, bred- och höjdkoordinater som anger var ljudet befinner sig och i vilken riktning det rör sig.

Skjermbilde-2014-08-22-kl.-11.41.01-460x119
En Dolby Atmos-ljudmix består av musik/bakgrundsljud, objektljud och metadata som anger hur objekten rör sig.

Denna 3D-information ligger med som metadata på den digitala filmskivan som spelas på biografen, och används för att mixa och skala ljudet exakt efter antalet högtalare i biosalongen. Allt detta gör det möjligt att få en mycket mer exakt placering av ljudeffekter, mer sömlösa panoreringar och inte minst ett bättre ljud i varje sittplats. Kort och gott: en mer realistisk filmupplevelse!

Vill du veta mer? Läs mer om på Dolbys sidor:

http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/dolby-atmos-specifications.pdf
http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/authoring-for-dolby-atmos-cinema-sound-manual.pdf
http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/dolby-atmos-next-generation-audio-for-cinema-white-paper.pdf

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen