Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

De här Xbox-spelen får Dolby Vision

Ett antal Xbox-titlar kan göra spelupplevelsen starkare tack vare stöd för Dolby Vision HDR-format.

Skrivet av / 2021-09-29 - 15:47
De här Xbox-spelen får Dolby Vision

Det har varit känt ett bra tag att Microsofts spelkonsoler Xbox Series X och Series S stöder det hyllade HDR-videoformatet Dolby Vision, men detta har hittills varit begränsat till video- och strömningstjänster som Netflix. Nu meddelar Dolby att även spel kan avnjutas i Dolby Vision. Samtidigt presenterar Microsoft flera speltitlar som utnyttjar Dolby-formatet. Goda nyheter för både spel- och TV-fantaster!

”Fler än 100 speltitlar” med Dolby Vision

Enligt Microsoft finns nu fler än 100 speltitlar i Dolby-format till Xbox Series X och S. Dessa inkluderar:

– Ori and the Will of the Wisps
– Call of Duty Black Ops Cold War
– DiRT 5
– Psychonauts 2
– F1 2021
– Marvel’s Guardians of the Galaxy
– Microsoft Flight Simulator

– Gears 5
– Borderlands 3
– Immortals Fenyx Rising
– Metro Exodus
– The Division 2

Dessutom kommer det nya titlar där Dolby-formatet ligger i själva spelmotorn från början. En av dessa är efterlängtade Halo Infinite som enligt planerna ska släppas 8 december 2021.

Halo Infinite kommer att stödja Dolby Vision när det släpps 8 december. (Foto: Microsoft)

 

Vad är Dolby Vision?

Dolby är ett välkänt namn i AV-sammanhang, för bland annat surroundljudformat som Dolby Atmos. Dolby Vision handlar däremot om video, närmare bestämt HDR (High Dynamic Range) som har högre kontrast. Dolby Vision stöder upp till 12 bitars färgdjup och innehåller så kallade dynamiska metadata som löpande ger TV:n instruktioner om kontrastförhållandet från scen till scen. Som jämförelse använder det vanliga HDR-formatet (HDR10) 10 bitar och en fast uppsättning metadata, vilket ger TV:n mindre flexibilitet i hur den hanterar olika scener.

Spel i HDR-format har hittills visat sig innebära vissa svårigheter som handlar om kontrastförhållandet och hur detta fungerar med olika TV-apparater. Därför finns det förhoppningar om att Dolby-standarden kan ge bättre kontroll över bildupplevelsen.

För att utnyttja Dolby Vision måste man naturligtvis också ha en modern TV som stöder formatet. Ännu så länge innebär det nyare modeller från bland annat LG, Panasonic, Philips, Sony och TCL. Samsung har hittills valt att inte stödja formatet i sina TV-apparater.

Obs! Beroende på modell kan TV:n också behöva en firmware-uppdatering för att stödja Dolby Vision-spelgrafik med 120 bilder per sekund.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Headset bekämpar hjärntrötthet

Wi-Fi 7-router för spel

Spännande 'böcker' från Samsung

Bättre videokonferenser billigt

Nya MacBooks och Mac minis med nya, kraftfullare M2-processorer

Breda skärmar för smala budgetar

Rulla till toppen