TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Sony Bravia X95J (XR-75X95J)

Knivskarp och träffsäker

Sony X95J drämmer till med kontrast och svärta som kommer nära den dubbelt så dyra Z9J. Ett väldigt bra köp!

forfatter
Publicerad 2021-11-19 - 09:00
Karakter
Sony Bravia X95J (XR-75X95J)
L&B tycker
Sony X95J målar upp en knivskarp och kontrastrik bild med massor av detaljer. Google-plattformen är användarvänlig och har många appar.
Sony-skärmen är lite större, tyngre och tjockare än de tunnaste designskärmarna.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 75-tums 4K LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android 10/Google TV
  • Ingångar: 4 HDMI (2 x 2.1), 3 USB
  • Utgångar: Optisk digitalt ljud
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Övrigt: Acoustic Multi-Audio-högtalare
  • Mätt: 166,7 x 97,4 x 39,0 cm (B x H x D)
  • Andra storlekar: 65 och 85 tum
  • Webb: sony.se
Riktpris: 38 000Pr. 2021-11-19 Produktsida

Är du på jakt efter en stor och skarp TV-skärm i highend-klassen, men vill samtidigt inte betala för mycket? Då kan Sony Bravia X95J vara en intressant TV att kolla in. Det här är Sonys bästa LCD-TV med 4K-upplösning, som finns i skärmstorlekar från 65 upp till 85 tum och verkar har riktigt fina prislappar. X95J kostar mindre än vad du måste betala för Sonys bästa OLED i samma storlek (A90J) och drygt hälften av 8K-kusinen Z9J. Ändå har den mycket av tekniken gemensamt med de dyrare modellerna. Här pratar vi med andra ord om en potentiellt billig storbildsskärm!

Sony Bravia XR-75Z9J – Design

Sony X95J kvalificerar sig inte nödvändigtvis för något designpris. Den starka LED-bakbelysningen tar mycket plats på insidan vilket gör att de här TV-apparaterna har en relativt stor och tjock form. Skillnaden är definitivt stor mot de smala OLED-skärmarna från samma märke! X95J gör sig nog därför bäst i ett bio- eller gaming-rum, snarare än i ett ljust och snyggt möblerat vardagsrum.

Byggkvaliteten går det däremot inte att klaga på: TV:n verkar gedigen och välgjord rakt igenom. Sony har också gjort det möjligt att montera fötterna brett eller smalt, samt att höja skärmen en smula om man behöver plats för en soundbar.

 

Sony-75-Inch-BRAVIA-XR-X95J-4K-HDR-LED-TV-XR75X95J-Stand 65_X95J_sil_blk_edge2edge_ccw_landscape_2000x700
<
>
Sony X95J kan ställas i tre olika lägen, beroende på hur mycket plats du har på hyllan. (Foto: Sony)

Användning och finesser

X95J använder Sonys välkända premium-fjärrkontroll av borstad metall. Den ligger bekvämt i handen, knapparna är sköna att trycka på och dessutom bakgrundsbelysta. TV:n reagerar snabbt på kommandon.

Android-användargränssnittet har också fått en ansiktslyftning och kommer här i den nya versionen som heter Google TV. Menysystemet har blivit mer överskådligt och app-utbudet är oklanderligt. Färska streamingtjänster som HBO Max finns naturligtvis på plats.

När det gäller anslutningar följer Sony samma modell som många andra tillverkare, där två av fyra HDMI-ingångar är kompatibla med de senaste funktionerna (HDMI 2.1). Här finns till exempel stöd för 4K-video i upp till 120 Hz, vilket kommer väl till pass på de mest avancerade speltitlarna till Xbox Series X och PS5. Observera dock att om du använder ljudreturkanalen (eARC) för att koppla in en soundbar så har du bara en 2.1-kompatibel ingång kvar.

På tal om spel: X95J stöder inte funktionen VRR (Variable Refresh Rate), Nvidia G-Sync eller AMD FreeSync, som dynamiskt reglerar skärmfrekvensen. Detta är alltså inte den självklara skärmen för PC-spelare. Den stöder dock 4K / 120Hz från PlayStation 5. Sony har annars meddelat att X95J kommer att få en uppdatering mot slutet av 2021, som lägger till spelfunktionerna Auto HDR Tone Mapping och Auto Genre Picture Mode. Vi mätte också fördröjningen (indataskiktet) till cirka 11 millisekunder i spelläge.

Läs också Sonys nya TV-apparater ska funka extra bra med PS5 En kommande programuppdatering gör utvalda Sony-TV-apparater optimala för spel med PS5.
X95J använder Sonys välkända premium-fjärrkontroll av borstad metall. Den ligger bekvämt i handen, knapparna är sköna att trycka på och dessutom bakgrundsbelysta. (Foto: Audun Hage)
Sony X95J har bra anslutningar. Två av fyra HDMI-ingångar är kompatibla med de senaste funktionerna (HDMI 2.1). (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

På papperet kan Sony X95J verka som en ganska vanlig LCD-TV med 4K-upplösning, men under huven finns en rad funktioner som ska ge en bättre bild. X95 har bland annat direkt LED-bakgrundsbelysning för att ge bättre kontrast, ett så kallat X-Wide Angle-filter för bredare betraktningsvinkel och inte minst ett fiffigt antireflexfilter som minimerar spegelbilder. Själva bildmotorn är Sonys bästa videoprocessor (Cognitive Processor XR) som vi känner igen från de andra toppmodellerna.

Flera konkurrenter (bland annat LG, Samsung och TCL) har introducerat toppmodeller med så kallad MiniLED-bakbelysning i år, men Sony har valt den mer traditionella lösningen med konventionella, ”stora” lysdioder som fördelar ljuset till färre individuella zoner. I praktiken klarar sig dock X95J väldigt bra: den lyckas få fram detaljer i mörka scener och kan återge starka HDR-scener med en bländande intensitet i de ljusa områdena – utan att alltför mycket läcker över i det mörka. Vita föremål mot mörk bakgrund (till exempel undertexter) kan skapa en liten haloeffekt, men den är inte särskilt irriterande.

Vi har redan positiva erfarenheter av Sony XR-bildprocessorn från tidigare tester och det tar inte lång tid att konstatera att X95J utnyttjar den avancerade bildbehandlingen.

Sony-X95J-PQ-Idris-Elba-scaled Sony-X95J-pistol-scaled Sony-X95J-PQ-Idris-Elba-2-scaled Sony-X95J-crosshairs-scaled
<
>
Sony X95J har en riktigt knivskarp bild som kommer imponerande nära den dubbelt så dyra 8K-modellen Bravia Z9J. Här med Netflix-filmen ”The Harder They Fall”.

Netflix-filmen The Harder They Fall är full av visuellt läckra scener och de ser verkligen bra ut på Sony X95J. Den actionpackade westernfilmen har många skarpa närbilder och ljusstarka HDR-effekter, serverade i utmärkt Dolby Vision HDR-kvalitet.

Sony-skärmen har en riktigt saftig ljusstyrka som gör att solljus, eldslågor och andra ljusa effekter får en härlig intensitet. Närbilderna av Idris Elba och hans banditer är så kontrastrika att de nästan poppar ut ur skärmen…

X95J har flera bra förinställda bildlägen, som vanligt tyckte vi att Cinema-inställningen var en av de mesta korrekta från fabrik. Färgåtergivningen är neutral och nyanserad, utan synliga färgschatteringar (banding) eller andra ojämnheter. X95J är också mycket bra på rörelser. Sony-skärmen återger 24 Hz-långfilmer med en naturtrogen filmkaraktär, men den som vill kan sätta på interpoleringen som ger jämna och flimmerfria bilder.

Bildskärpan är också imponerande. Under testet av X95J hade vi fortfarande storebror Z9J med 8K-upplösning stående på testbänken bredvid, och man får vara ganska skarpsynt för att skilja de två åt. Z9J har visserligen lite finare konturer och ännu mer tryck i HDR-effekter, tack vare en högre ljusstyrka. Men den övergripande bildkvaliteten är väldigt snarlik. För att Z9J ska sticka ut bör den matas med 8K-material och sådant är det fortfarande ont om. Och med tanke på att X95J bara kostar hälften så mycket som sin storebror så snackar vi definitivt om ett bättre köp!

Läs också Z9J: Vi testar Sonys bästa 8K-TV Med knivskarp 8K-upplösning och avancerad bildbehandling levererar Sony Z9J en bildupplevelse av sällan skådat slag. Men vi saknar mer 8K-innehåll!

Ljudkvalitet

På ljudsidan ståtar X95J med Sonys Acoustic Multi Audio-teknik. Högtalarna sitter både under, ovanför och på sidan av TV:n för att ge bra spridning av ljudet. Detta ska bidra till en mer exakt placering av ljudeffekterna i handlingen.

Sony-skärmen har faktiskt ett helt utmärkt ljud: X95J kan spela högt och rent utan några tecken på förvrängning från högtalarna. Röståtergivningen är stark och klar, men vi märker en viss kvalitetsskillnad mot Z9J som är utrustad med fler och lite mer påkostade högtalarelement. Diskanten är lite skarpare än i det snyggt upplösta ljudet från Z9J. Men X95J har bra talförståelse och en fin tyngd i basen med både musik och ljudeffekter.

X95J har även Sony Center-funktionen. Med den går det att använda skärmens inbyggda högtalare i kombination med Sonys egna ljudsystem (till exempel HT-A7000 eller HT-A9 som vi har testat). Då kan TV-högtalarna bidra med ljudet från centerkanalen. Det finns separata högtalarkontakter på baksidan som kan anslutas till utgången på en hemmabioförstärkare.

Slutsats

X95J är Sonys bästa 4K LCD-TV från modellåret 2021 och utan tvekan en TV med många utmärkta egenskaper. Här får man en stor skärm med saftig ljusstyrka som passar för vanligt TV-tittande i ljusa rum, men också utmärkt kontrast och svärta till filmmyset på kvällen. Användargränssnittet Google TV har blivit snabbt och enkelt att använda, samtidigt som det har alla de senaste och mest aktuella streamingtjänsterna.

Sony-skärmen ligger i en relativt hög prisklass, men när man ser vad man får för pengarna – inte minst jämfört med 8K-toppmodellen Z9J som kostar det dubbla(!) – är det ingen tvekan om att X95J är ett av de bättre köpen i highend-klassen. En utmärkt allround-TV!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Alternativ att fundera över :Sony projektor för ung samma pris större bild 90″ ”.

[…] HEIF och HLG aktiverat i kameran ser bilderna helt felfria ut på vår referens-TV, en Sony Bravia XR X95J som stöder HDR10 och HLG.4K-video på samma skärm har en enastående skärpa med fullständigt […]

Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend