Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Fullt godkänd

Yamahas soundbar är en fröjd för ögat och låter inte dumt alls.

Av / 2023-09-19 - 09:00
Yamaha True X 50A (SR-X50A)
Geir Gråbein Nordby

Det är inte alla som vet det, men 2005 var Yamaha allra först med en soundbar som simulerade 5.1-surroundljud, i form av YSP-1. Den hade 40 individuella högtalarelement, vart och ett drivet av sin egen förstärkare och en DSP som sydde ihop allting.

Även om de inte alltid har hävdat sig i toppen har Yamaha alltid varit att räkna med när det gäller att skapa en 3D-effekt av en enda högtalare. Och med True X-serien har de nu gett oss riktigt läckra, tygklädda soundbars som dessutom stöder 3D-ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X.

Serien består av de två True X Bar-modellerna SR-X50A och X40A, som går att paras ihop med de trådlösa bakhögtalarna X1A och inte minst den trådlösa subwoofern SW-X100A. Subwoofern ingår till X50A men måste köpas separat om du väljer X40A. Det är för övrigt också den enda skillnaden mellan de två.

Yamaha True X 50A SR-X50A light grey det
Foto: Yamaha

Yamaha True X Bar SR-X50A

Yamahas soundbar stöder som sagt både Dolby Atmos och DTS:X. Den har sex högtalarelement, inklusive två ovala ”bilbana-element” för vänster och höger kanal, två höjdkanaler samt dubbla baselement.

Märkligt nog har Yamaha valt att inte ha en dedikerad centerhögtalare, uppenbarligen för att ge mer plats åt baselementen.

Både Bluetooth och Wi-Fi finns på plats, liksom stöd för AirPlay 2, Spotify Connect och Tidal Connect. Högtalaren styrs med en fjärrkontroll eller Yamaha Sound Bar Controller-appen. På baksidan finns HDMI eARC-ljudretur samt en egen HDMI-ingång plus optisk digitalingång.

Tillsammans med de separata bakhögtalarna får du som mest en 4.1.2-konfiguration. Surroundhögtalarna är batteridrivna och laddas med USB-C. Bara kablar ingår, inga laddare. Alternativt kan du köpa laddningsdockor separat. När X1A inte används som bakhögtalare kan du använda dem som vanliga Bluetooth-högtalare.

Installation och användning

SR-X50A saknar display, så det är ingen idé att titta på högtalaren för att se vilket ljudläge den är inställd på. Du måste gå in i appen.

Det är dock enkelt att ställa in Yamahas soundbar. Den kopplas till nätverket via Sound Bar Controller-appen, sedan är det bara att streama musik. TV:n kopplas in med HDMI eARC-kontakten. Subwoofern parkopplas automatiskt, men om du har bakhögtalare får du göra ett par extra steg. Håll inne en knapp på en bakhögtalare, tryck på samma knapp för att välja om den ska vara vänster eller höger. Håll inne samma knapp igen och tryck på Setup-knappen på fjärrkontrollen. Upprepa för den andra bakhögtalaren. Puh!

Det finns ingen rumskorrektion här, det du hör är vad du får.

Yamaha-True-X-50A-SR-X50A
Foto: Yamaha

Ljudkvalitet

När soundbaren är installerad är Clear Voice och Bass Extension aktiverat som standard. De gör dialogerna tydligare och basen fylligare när man spelar lågt, men också att det låter skarpare och svulstigare på högre volym. Vi föredrar att inaktivera båda dessa.

I Formula 1: Drive to Survive är dialogen helt OK. Tillräckligt klara, med en del fyllighet. Subwoofern hjälper till att få fram fundamentet i ljudbilden. Vi får inte riktigt någon heureka-känsla när F1-bilarna vrålar förbi i 300 km/h, men det finns inga missljud eller något viktigt som saknas.

Dynamiken är inte fantastisk. Atmos-soundtracket i Mission: Impossible – Fallout kommer inte riktigt till sin rätt. Explosioner saknar tryck i basregistret och tryckvågen från atombomben i Ethan Hunts mardröm i början av filmen är definitivt mer intensiv hos vissa konkurrenter. Vi får inte heller något särskilt intryck av höjd i ljudbilden.

Subwoofern ligger lite efter. Timingen är inte helt optimal, vilket blir ännu tydligare när vi streamar musik från Tidal. Elektroniska rytmer sitter liksom inte riktigt, och det svänger inte riktigt om Nicki Minajs Last Time I Saw You i Dolby Atmos.

Bakhögtalarna är riktigt små, men de bidrar fint till surroundkänslan. Och eftersom soundbar-högtalaren och subwoofern har ett så försiktigt ljud så behöver bakhögtalarna egentligen inte vara större för att hänga med.

Yamaha-WS_X1A
De trådlösa bakhögtalarna fungerar även som bärbara Bluetooth-högtalare. Foto: Yamaha

Vem passar den till?

Om du vill ha en kompakt soundbar som ser bra ut i grått eller svart tyg kan Yamaha SR-X50A vara något för dig. Vi gillar utseendet, och den vita subwoofern fullbordar det hela. Att bakhögtalarna (tillval) är helt trådlösa är ett plus. Inte ens en strömkabel behövs eftersom de är uppladdningsbara. De är också tillräckligt små för att lätt kunna läggas i en liten väska de gånger du behöver ha med dig bärbara Bluetooth-högtalare när du är på språng.

Systemet kostar inte heller särskilt mycket, så om du inte behöver ha det tuffaste eller bästa ljudet, utan kan klara dig med något medelbra, så är Yamaha-paketet värt att överväga.

 

Yamaha-SR_X50A
Foto: Yamaha

Yamaha True X 50A: Slutsats

Yamaha True X 50A, även känd som SR-X50A, är en snygg soundbar att titta på, och den är både användarvänlig och smidig att ha med att göra. Ljudet är också oproblematiskt och okomplicerat.

Men speciellt spänstigt, uppslukande eller superdetaljerat är ljudet inte. Yamaha lägger sig tryggt i mitten. Inte bäst på något, men inga större brister heller. Vi hade dock velat att subwoofern var lite mer direkt, den hamnar lite på efterkälken.

Yamahas soundbar fungerar helt okej, men har inte något riktigt stort engagemang.

Karakter
Yamaha True X 50A (SR-X50A)
Premium

Ljud & Bild tycker

Snyggt utseende, lätt att använda, gör inte mycket negativt. Ingen display. Saknar engagemang och dynamik.

Också i detta test:

5 premium-soundbars hösten 2023

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser har krympt sin soundbar

Kompakta Ambeo Soundbar Mini passar in elegant överallt, men kvalitet är fortfarande det viktigaste.

Väldigt naturligt och klart ljud. Automatisk rumskalibrering.
Atmos endast mjukvarustyrt, utan topphögtalare. Kan inte byggas ut med bakhögtalare. Försiktig dynamik.
Läs hela testet

Loewe klang bar3 mr

Imponerande bas!

Testets ”joker” är Loewes soundbar, som levererar ett imponerande fylligt ljud. Med klang bar3 kan du faktiskt överleva utan subwoofer.

Loewe klang bar3 mr har en mycket stor, bred och fyllig surroundljudbild, även utan extra subwoofer och bakhögtalare. En kompakt och potent soundbar-lösning.
Loewe får klara sig utan toppmonterade höjdkanaler.
Läs hela testet

Samsung HW-Q995C

Biochefen!

När det gäller att leverera engagerande filmljud är Samsungs toppmodell HW-Q995C det rätta verktyget för jobbet.

Samsung HW-Q995C är en kraftfull soundbar som levererar en stor, exakt och engagerande ljudbild med saftigt ljudtryck och djup bas.
Samsung-högtalaren är inte speciellt snygg att titta på, den har ett kantigt utseende och tar ganska mycket plats på TV-bänken.
Läs hela testet

Sony HT-A5000

Sony levererar varorna

Sony HT-A5000 är en lysande, välljudande och lättanvänd soundbar med ett brett spektrum av finesser.

Sony HT-A5000 målar upp en stor och tydlig ljudbild med en övertygande surroundeffekt och kan spela högt utan några tecken på svårigheter.
Den industriella looken är kanske inte den mest vardagsrumsvänliga.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Ljud & Bild
Rulla till toppen