Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony SRS-XB100

Musik i fickan

Sonys minsta högtalare har blivit billigare, men är det den du ska köpa?

Skrivet av / 2024-01-15 - 11:01
Sony SRS-XB100
Lasse Svendsen

Sonys pyttelilla SRS-XB100 är den minsta Bluetooth-högtalare vi har testat på ett tag. Den är så liten och lätt att man inte märker att man har den med sig, och den kan plockas fram ur väskan eller fickan och användas till både musik och som handsfree-högtalare till mobilen.

Praktiskt nog ingår det en bärrem, så att den kan hänga i ryggsäcken om man vill ha ett soundtrack till resan.

Högtalaren finns i flera färger, inte bara grå, och har inga andra anslutningar än Bluetooth, men den kan paras ihop i stereo med en extra XB100. Den laddas enkelt med en vanlig USB-till-USB-C-kabel.

Det mesta av högtalaren är gjort av återvunnen plast och det går inte att klaga på byggkvaliteten. Det lilla batteriet räcker i upp till 16 timmar, och den tål både regn och sand så den kan verkligen hänga med på allt. Observera dock att den inte stöder snabbladdning. Det lilla batteriet behöver fyra och en halv timmes (!) laddning från tomt till fullt.

Foto: Lasse Svendsen

Aktiv och passiv

Det finns inte plats för så många högtalarelement i en högtalare som är lika stor som en kaffekopp, så Sony har gett den ett fullregisterelement som syns under grillen på ovansidan och som sprider ljudet 360 grader. Det syns inte så bra på bilderna, men högtalarmembranet är faktiskt inte helt centrerat. Sony anser att det ger bättre klarhet när man spelar högt. Jag undrar.

Ett passivt membran är placerat i botten av högtalaren, det ska hjälpa till att förstärka basen som kommer från den lilla krabaten.

Musiken kan styras från Sony Music Center-appen, men det finns ingen EQ eller någon möjlighet att justera bas eller diskant som man vill.

Sony SRS-XB100 är så liten att du kan ha den med dig hela tiden. Foto: Lasse Svendsen

Blygsam ljudbild

Med lite välvilja – och med tanke på att detta faktiskt är en pytteliten högtalare – så accepterar man att det inte finns något ljudtryck som gör att man trillar baklänges. Men det är nästan häpnadsväckande hur tamt ljudet är från XB100, och den spelar märkbart lägre än Marshall Willen. Som är vår referens bland små högtalare och utnämnd till Årets bästa bärbara i sin klass.

Ljudet är rent, röster är tydliga och det är inga problem att få upp stämningen med Taylor Swifts Is It Over Now? eller norska popdrottningen Dagnys Ray-Bans. Men det svänger inte särskilt mycket, även om musiken i sig är bra. Återigen, jämfört med den något dyrare Willen finns det för lite bas i Sony-högtalaren för det ska bli något driv i pop och rockmusik.

Sony SRS-XB100 2 IMG_0247 IMG_0248
<
>
Ett aktivt och ett passivt element, men det blir aldrig tillräckligt fett. Foto: Lasse Svendsen

Gitarren låter tunn och platt i inledningen av Ray-Bans, men den är tillräckligt tydligt fokuserad. Sången är väldefinierad och om det bara hade funnits lite mer fyllighet i basen så kunde man ha blivit sugen att dansa till både Dagny och Taylor.

Sony-högtalaren gör ett godkänt jobb med annan musik också, men jag saknar att höra kontrabasen i en liveinspelning med Keith Jarrett trio. Det svänger inte ordentligt om Bemsha Swing från livealbumet ”The Cure”, även om pianot låter fint och det ljudet inte har mycket förvrängning. Det senare kan förstås bero på att Sony-högtalaren inte spelar särskilt högt, men den förmedlar åtminstone musiken bra nog.

Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Den lilla och synnerligen bärbara Sony SRS-XB100 är ett bra köp om man inte är alltför kräsen med ljudet. Priset, storleken och batteritiden är helt klart ett plus. Att den är så kompakt och lätt, och samtidigt stänksäker, gör den bara ännu mer användbar. Men ha inte för höga förväntningar på ljudet. Det är klart och tydligt, men högtalaren spelar helt enkelt för lågt, och det som finns i basväg är för tamt och för lite. Men SRS-XB100 är tillräckligt billig för att många ska tycka att det låga priset övertrumfar ljudkvaliteten.

Läs också Fickvänlig festhögtalare Marshalls pyttelilla högtalare är perfekt för de intima festerna.
Karakter
Sony SRS-XB100
Basic

Ljud & Bild tycker

Klart tal, okej ljudkvalitet för pengarna. Liten och lätt. Tunt ljud, lite bas och spelar för lågt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Studioljud hemma

Måste användas med försiktighet

Ljud & Bild
Rulla till toppen