TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL L42ms

Retro-elegant bordshögtalare

JBL slår an den nostalgiska strängen med det eleganta integrerade ljudsystemet L42ms i sann 70-talsstil. Men stämskruvarna kunde behöva lite finjustering.

Av / 2024-03-30 - 12:00
JBL L42ms

Ljud & Bild tycker

  • Design och finish är välgjord in i minsta detalj. En komplett anläggning som uppfyller de flestas behov. Snygg återgivning av röster och stereoperspektiv.
  • Basåtergivningen och dynamiken är en besvikelse. Priset är för högt. Man kan hitta bättre ljud för mycket mindre pengar.

De senaste åren har JBL hittat tillbaka till sina rötter – och de fortsätter att gräva. Sedan JBL L100 Classic på allvar satte fart på nostalgin har JBL lanserat en hel radda nya modeller med retrodesign. Ofta med ”Classic” eller ”Authentics” inflätat i namnet för att betona att de har återvänt till de ursprungliga dygderna. Vissa är omgjorda moderniseringar av klassiska högtalare från 70-talet, andra är helt nya konstruktioner.

JBL L42ms tillhör kategorin helt nya produkter i gammal stil. Bokstäverna ”ms” avslöjar att vi inte bara har med en högtalare att göra, utan ett komplett musiksystem. L42ms är inte bara aktivt och trådlöst, utan har inbyggda nätverks- och streamingfunktioner. Det är bara att koppla in ström och styra med mobilen eller den medföljande fjärrkontrollen, så spelas musiken.

JBL L42ms TOP ANGLED WALNUT RENDER 1
Nostalgi in i minsta detalj. Naturligtvis har membranen på baselementen den rätta äggskalsvita färgen. (Foto: JBL)

Högtalaren (eller anläggningen) är en bred och låg enhet i äkta valnötsfaner som skulle kunna vara en ovanligt snygg soundbar. Vilket den, tack vare en HDMI-ingång, också kan användas som. Fronten är täckt av svart quadrex-skum, precis som de riktiga L100-högtalarna från förr i tiden. Den böjda fronten påminner om JBL Paragon. Om man är tillräckligt gammal – eller nördig – för att se det.

Läs också En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!

Bakom skumfronten hittar man två 4-tums bas/mellanregisterelement, självklart med membran i den rätta äggskalsvita nyansen, och två aluminium-domediskanter.

De fyra elementen drivs av en sammanlagd förstärkareffekt på 200 watt. 75 watt till varje bas och 25 watt till varje diskant. Det finns ett elektroniskt delningsfilter vid 5 kHz.

Annons
JBL-L42ms-FRONT-WALNUT-RENDER JBL-L42ms-FRONT-BLK-WALNUT-RENDER
<
>
JBL L42ms finns i valnötsfaner och svart. (Foto: JBL)

På baksidan hittar man två basreflexportar och ett urval av in- och utgångar. På den analoga sidan finns en RCA-linjeingång och en 3,5-millimeters minijack-ingång. Den digitala utgörs av HDMI (ARC) för ljud från TV:n. Det finns varken optisk eller koaxial digitalingång. Vilket är något som de flesta aldrig kommer att tänka på. Det finns också en USB-A-port och en Ethernet-port för trådbundet nätverk. En utgång för subwoofer gör det möjligt att komplettera med muskler i djupbasen. Ett litet reglage justerar basens frekvensgång med 3 dB för att kompensera för placering tätt intill en vägg.

Läs också En inblick i Harmans allra heligaste Vi fick möjlighet att besöka platsen där JBL föddes. Och där företagets högtalare fortfarande skapas på Harmans akustiska utvecklingscenter.

Ofärdig app

JBL L42ms styrs med JBL Premium Audio-appen, som även används för nätverksinställningarna. Det är inte appen som dyker upp först när man söker efter JBL, men när man skriver in hela namnet så visas den.

Installationen löper ganska problemfritt och man presenteras för en lista med ljud- och musikkällor, inklusive Qobuz, Amazon Music och lo-fi-tjänsten Spotify. Tidal syns inte direkt, men JBL L42ms stöder Tidal Connect, så man kan komma åt högtalaren via Tidals egen app. USB-uppspelning finns också på menyn i appen, men det gick inte att läsa de USB-minnen eller externa hårddiskar som jag kopplade in i porten. Det här kan vara en funktion som inte har implementerats ännu, eller som har strukits från listan.

Överlag känns appen lite ofärdig. Den har inga alternativ för ljudanpassning, skärmen blir oförklarligt svart, högtalarens inbyggda programvara kan inte uppdateras och man kan inte justera volymen när man spelar upp via Tidal-appen. JBL-appen har versionsnummer 0.0.550, vilket kan förklara en hel del.

Läs också Bordsanläggningen som har allt Ljudtrycket kommer att få dig att trilla baklänges. Pinell-systemet saknar bara en enda sak.

Så låter JBL L42ms

Placeringen av JBL L42ms är nästan given: På ett soffbord tar den upp för mycket plats och att ställa den på ett stativ skulle se löjligt ut. Den är gjord för att stå på en bänk. Men där ser den å andra sidan riktigt bra ut också.

Men vi är inte en inredningstidning. Ljudmässigt gör JBL L42ms en hel del saker riktigt bra. Men också en del på ett mindre övertygande sätt.

Ljudbilden som projiceras från det fyrkantiga quadrex-skummet är behaglig, klar och närvarande. Precis som man skulle kunna förvänta sig av en högtalare som ser så förbaskat retrocharmig ut.

Vi börjar med den akustiska jazzklassikern I’m Confessin’ från Jazz at the Pawnshop. Här är stämningen god och vibrafonen och saxofonen framträder levande i vardagsrummet. Recensenten börjar så smått att kasta kritiska blickar på den stora stereon i vardagsrummet …

Roger Waters Three Wishes återges på ett imponerande sätt och visar att JBL måste ha trollat med stereobilden. Själva inspelningen är kraftigt fasmanipulerad och den 60 cm breda högtalaren lyckas framkalla en känsla av att Anden i flaskan släpps ut rakt in i vardagsrummet.

MTV:s unplugged-inspelning av Eagles Hotel California går faktiskt också ganska bra, fast conga-trummorna saknar lite kropp.

Dynamiskt underskott

Med 75 watt till varje baselement och 25 watt till varje diskant borde det inte råda någon brist på kraft i JBL L42ms. Men rena muskler kan inte direkt översättas till kraftresurser.

På låg volym låter L42ms engagerat och levande. Och röster återges vackert och rent. Men man behöver inte skruva upp volymen särskilt mycket förrän de dynamiska begränsningarna sätter in. Värst är det i basregistret, där de djupaste tonerna lyser med sin frånvaro. Men om musiken är bara lite komplex känns det som om en osynlig hand vrider upp och ner volymen i takt med musiken. I vilket fall som helst återges instrumenten på mycket olika nivåer.

Läs också Stort ljud – men vi saknar något JBL går tillbaka till sin storhetstid och det osar retro av Authentics 500. Som i själva verket är en toppmodern trådlös högtalare. Men hur låter den?

Disturbeds version av The Sound of Silence är ett bra stresstest. Och här misslyckas L42ms. Så fort orkestern sätter igång i bakgrunden drunknar sång och akustisk gitarr i kompression och allmän förvirring.

Konkurrenter

Två fyrtums element är inte rätt väg att gå för konsertljudtryck, och här har vi en bordsanläggning. Men L42ms verkar ge upp innan kampen ens har börjat. Enligt manualen kan högtalaren leverera en maximal ljudtrycksnivå på 102 dB. Och det kom vi inte ens i närheten av när vi lyssnade.

JBL har helt klart större högtalare, både passiva och aktiva, som klarar skivan. Och detta är ju ett kompakt system. Men vi har hört detta göras så mycket bättre för mindre pengar. Ett mycket närliggande alternativ är Pinell Supersound 901, som på papperet har mindre effekt men har en mycket mer dynamisk och fysisk återgivning.

JBL får också konkurrens från sig själva i form av JBL Authentics 500, som till ett lägre pris har ett starkare ljud, men också är mer grovkornig.

JBL L42ms rear WALNUT RENDER 1
Den enda digitala ingången är HDMI. Och det är garanterat den enda som behövs också. (Foto: JBL)

Slutligen är Naim Mu-so 2 fortfarande bland de bästa vi har hört. Och sedan vi testade den för fem år sedan har den sjunkit så mycket i pris att den nu kostar ungefär lika mycket som L42ms.

Slutsats

JBL L42ms är en läckert designad högtalare/musikanläggning som har ett grundläggande behagligt ljud och de funktioner som de flesta vill ha av i allt-i-ett-anläggning för vardagsrummet eller gillestugan. JBL kan spela bakgrundsmusik och kommer också att dramatiskt förbättra ljudet på en platt-TV. Jag måste dock erkänna att jag förväntade mig ett mer dynamiskt ljud och lite mer tryck i det lägre registret från just JBL. Styr-appen verkar ofärdig och har bara de mest grundläggande funktionerna. Den har inga ljudjusteringar, men kan användas för att välja en musikkälla och styra uppspelningen. I stort sett.

Karakter
JBL L42ms
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annonse

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Ljud & Bild