Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Exklusivt

Vi besöker Harman Northridge

Vi fick möjlighet att besöka platsen där JBL föddes. Och där företagets högtalare fortfarande skapas på Harmans akustiska utvecklingscenter.

Av / 2024-03-02 - 16:46
Vi besöker Harman Northridge

Få varumärken är så välkända i hi-fi-världen som JBL. Och efter mer än tre kvarts sekel är JBL minst lika respekterat som det var i sin ungdom.

JBL är idag bredare än någonsin: Från hörlurar och handhållna Bluetooth-högtalare till professionella scen- och studiomonitorer. Och JBL är bara ett av företagen i Harman Group, som också levererar ljus- och elektronikutrustning till resten av den professionella världen.

(Foto: John Alex Hvidlykke)

Ljud & Bild fick som enda skandinaviska media ta en titt bakom kulisserna på Harmans akustiska tekniklabb i Northridge, USA, där mycket av utvecklingsarbetet sker.

Grunden lades i Hollywood

JBL grundades i Los Angeles 1946 av James Bullough Lansing, vars initialer gav företaget dess namn. Faktum är att samma James B. Lansing hade designat högtalare redan 1927, i det som senare skulle bli Altec Lansing. Men ekonomiska problem och missnöje med företagets inriktning gjorde att Lansing lämnade Altec för att börja om på nytt. Det nya företaget fick namnet James B. Lansing Sound, vilket senare förkortades till JBL.

Både Altec Lansings och JBL:s högtalare utvecklades speciellt för den snabbt växande filmindustrin. JBL:s huvudkontor ligger i närheten av Hollywood, och filmljud blev i hög grad synonymt med James Lansings högtalardesign på 1940-talet.

Det var dock inte förrän på 1950-talet, efter grundarens död, som namnet JBL blev känt utanför biograferna.

hollywood-heights hollywood illbeback dolby-theatre
<
>
Hollywood och JBL växte upp tillsammans och hör ihop. För att filmindustrin behövde ljud. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Harman Global Center of Acoustic Excellence, Northridge

Även om vi är där JBL började, är centret i Northridge, Los Angeles, mycket mer än ett museum. Centret är först och främst ett utvecklingslaboratorium. Här finns inte mindre än fyra ekofria rum, flera verkstäder och lyssningsrum samt referensbiografen John Eargle Theater, som är modellerad efter Oscarsakademins biografsalong.

jbl-workshop crash-test bageovn 360-dregree-rig deadroom2
<
>
När högtalare i professionella installationer hängs upp högt över publiken måste monteringsfästena av säkerhetsskäl klara av att bära många gånger högtalarens vikt. I det här labbet mäts lastkapaciteten. (Foto: John Alex Hvidlykke)

 

Standardisering

Under hela besöket hos Harman får man intrycket av en organisation som värdesätter mätbarhet och standardisering. Referenslyssningsrummet på Northridge Centre är inte bara konstruerat och akustiskt dämpat enligt högsta standard (saknas bara!). Rummet i sig är ett riktmärke för Harmans lyssningstester. Därför har identiska lyssningsrum byggts i flera av Harmans utvecklingscenter.

Vi får också höra Sean Olive, ljudforskare på Harman, berätta om den analys han genomförde 2013, där mer än 200 personer lyssnade på ett stort antal hörlurar i många prisklasser för att bedöma om det fanns en allmän uppfattning om bra och dåligt ljud.

Studien kom fram till – glädjande nog, men också något överraskande – att både tränade och otränade lyssnare föredrog neutral ljudåtergivning.

jbl-sean-olive jbl-biograf litening-room1 listening-room-2
<
>
Harman har skapat ett lyssningsrum som sätter standarden för alla gruppens lyssningstester. Identiska rum har byggts på flera platser (Foto: John Alex Hvidlykke)

Centret rymmer också ett 1 400 kvadratmeter stort scenutrymme där Harman Groups scenutrustning, inklusive Martin-lampor och ljusshower, kan demonstreras.

Det 1 400 kvadratmeter stora scenutrymmet är fyllt med allt som Harman Group har att erbjuda när det gäller scenbelysning och ljud. (Foto: John Alex Hvidlykke)

En stor röd knapp i mitten av rummet inbjuder dig oemotståndligt att trycka på den. Och när du gör det utlöses en fem minuter lång explosion av ljus och ljud.

Historiska högtalare

Northridge Centre ligger nära den plats där allt började för JBL. Och några av de mest berömda modellerna finns utställda i centrets korridorer. Inte minst de enorma Hartsfield-hornhögtalarna, som skapades 1955 som svar på Klipschs framgångar med deras Klipschorn. Man hittar inte någon Paragon. Men de två mindre och mycket mer sällsynta versionerna, Metregon och Minigon, finns utställda.

 

JBL-Everest-DD55000 JBL-Metregon JBL-Minigon JBL-Hartsfield Harman-Museum
<
>
Historiska produkter visas upp på Northridge-centret. Som JBL Olympus-högtalaren från 1960 och Hartsfields första receiver, TA-10 från 1957 (Foto: John Alex Hvidlykke)

Stadionljud

JBL och Harman är kända för att tillhandahålla ljudutrustning för professionella installationer. Turen gick också till en av de platser där utrustningen används i praktiken: BMO Stadium i Los Angeles. Här kan 22 000 åskådare täckas med ljud från JBL och Harman.

 

stadion2 stadion3-scaled stadion1
<
>
BMO Stadium i Los Angeles är fylld med JBL-högtalare. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Tre Grammys

Grammy Awards delas vanligtvis ut till utövande musiker. Men Harman Group har fått tre för sitt bidrag till den tekniska utvecklingen på musikområdet. De tre tekniska Grammys, som tilldelats Lexicon (effektmaskiner), AKG (mikrofoner och hörlurar) respektive JBL, finns utställda i Northridge Centres entréområde.

Harman är det enda ljudföretaget som har fått tre tekniska Grammy-utmärkelser, vilket de förstås är stolta över. (Foto: John Alex Hvidlykke)

 

”Vi ska besöka några vänner…”

I slutet av besöket får vi en överraskning. ”Vi ska besöka några av våra vänner”, säger David Glaubke, som i egenskap av Harmans kommunikationsdirektör har visat oss runt.

Bussen kör ut till en ganska anspråkslös förort till Los Angeles (vi lovade att inte avslöja adressen), bakom en sliten stålgrind i en nästan fönsterlös byggnad visas vi in i… Foo Fighters privata inspelningsstudio!

Tyvärr får vi inte se det allra heligaste i huvudstudion, eftersom ett band har hyrt in sig för att spela in just denna dag, men vi får se bandets omfattande samling av gitarrer, förstärkare, trumset och scenrekvisita (” No photos here please”).

Foo-Fighters-Neve Foo-Fighters-Studio
<
>
Foo Fighters stora studio var upptagen. Men vi fick se en mindre studio för spatialt ljud. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Foo Fighters är några av våra vänner. Vi hjälper dem med lite utrustning och sedan får vi bjuda in några av våra gäster hem till dem”, säger David Glaubke.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen