Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Authentics 500

Stenhård retrohögtalare med ett par brister

JBL går tillbaka till sin storhetstid och det osar retro av Authentics 500. Som i själva verket är en toppmodern trådlös högtalare. Men hur låter den?

Skrivet av / 2023-12-19 - 09:00
JBL Authentics 500
Geir Gråbein Nordby

JBL vill få det att pirra i magen på nostalgikerna med sin nya trådlösa Authentics-högtalarserie. Där den största Authentics 500 tronar på toppen.

Den är betydligt större än den näst största, bärbara Authentics 300, vilket antagligen är skälet till att JBL inte ens har brytt sig om att utrusta 500-modellen med ett batteri. Den är visserligen inte lika monstruös som den enorma bordshögtalaren Authentics L16 vi testade 2014, men den tar ändå en hel del plats på bänken.

JBL Authentics 500 logo
Foto: Geir Gråbein Nordby

Authentics 500 är en WiFi-högtalare i retrodesign med våffelmönstrad grill, främst inspirerad av den ikoniska L100 (som kom i en nylanserad Classic-utgåva för några år sedan). Och vi ska inte heller glömma andra klassiker som L112 och studiohögtalaren 4312, för att bara nämna några. Alla med 12-tums baselement, vilket Authentics 500 visserligen inte kan skryta med. Men den har en 6,5-tums subwoofer på undersidan och bakom gallret sitter tre mellanregister och tre diskanter dolda.

JBL utlovar ett massivt ljud med en total uteffekt på 270 watt. Och stort stereoljud från en enda högtalare.

JBL Authentics 500 no-grille
Foto: Geir Gråbein Nordby

Dolby Atmos

Som om inte det vore nog har högtalaren stöd för ljudformatet Dolby Atmos. Det innebär att den återger rumsliga 3D-ljudinspelningar som är kodade i Dolby Atmos. Då kan du använda Tidal eller Amazon Music inbyggt i appen, eller Tidal Connect på mobilen.

Eftersom högtalaren inte har några högtalarelement på toppen är Atmos-effekten begränsad till en rent digitalt bearbetad variant, genom fas- och frekvensmanipulation, i stället för att återge höjdkanalerna separat. Detta kan ge en viss effekt, men blir aldrig lika bra.

Att högtalaren automatiskt kan kalibreras till rummet den står i ger en bättre utgångspunkt för både ljudet och Atmos-effekterna.

I övrigt finns AirPlay, Spotify Connect och inbyggd Chromecast. Två eller fler högtalare kan paras ihop, men av någon anledning inte till stereo. Det skulle ha utökat möjligheterna en hel del.

Foto: JBL

Alexa och Google Assistant – samtidigt för första gången

En stor nyhet i Authentics-högtalarserien är att röstassistenterna Amazon Alexa och Google Assistant nu för första gången är inbyggda i en och samma apparat. Det innebär att du kan kommunicera sömlöst med båda röstassistenterna – säg bara ”Hej Google” eller ”Alexa” för att komma igång. Men tänk på att Google är den enda som för närvarande talar skandinaviska språk. Därför är Google Assistant faktiskt den enda som är relevant för de allra flesta användare i Sverige.

Anslutningen sker enkelt via JBL One-appen. Där blir du också guidad i att konfigurera Google-röstassistenten. En enkel och okomplicerad steg-för-steg-installation.

Så låter JBL Authentics 500

Här utlovas alltså ett komplett paket för historiemedvetna musikälskare. Men kan legendariska JBL leverera varorna?

Låt det vara sagt med en gång: Authentics 500 spelar högt och levererar en massiv bas. Baselementet i botten ger bra tyngd nedåt och ljudet fyller rummet på ett imponerande sätt. Oavsett om det är Infected Mushrooms I Wish eller Caroline Polacheks Dang är på spellistan så låter basen tyngre och fetare än jag någonsin hade kunnat drömma om!

Atmos-musik har en större ljudbild än stereoinspelningar, men effekten är inte mer än ”kul att ha” än en nödvändighet.

JBL Authentics 500 subwoofer
Subwoofern på undersidan garanterar fyllig bas. Foto: Geir Gråbein Nordby

Det största problemet är mellanregistret, som saknar nyanser och närhet. Det är för tillbakadraget, så att röster och gitarrer inte kommer ut tillräckligt ur ljudbilden. Diskanten är också en smula grov och hård. The Muffs punkversion av Kids In America, där den för tidigt bortgångne Kim Shattucks karaktäristiska, raspiga röst blir en tam skugga av sitt forna jag. Detsamma gäller fuzzgitarrerna, både här och på NOFX-albumet Punk In Drublic, där ovan nämnda Shattuck också gästar på den superfängslande låten Lori Meyers. Punk ska vara stökig, men det här är i stökigaste laget för min smak.

Man kan ställa in en trebands EQ i appen och när jag sänker basen lite och drar upp mellanregistret blir det bättre. Men det ändras när man spelar högre.

Ett problem är nämligen att basen blir komprimerad och tunn när ljudnivån höjs. Mellanregistret blir plötsligt för aggressivt och diskanten ännu grövre. Jag skulle därför faktiskt vilja mana till måttlighet när det gäller ljudnivå med den här högtalaren.

JBL Authentics Family photo GeirNordby
JBL Authentics-familjen består av den minsta Authentics 200, den bärbara Authentics 300 och den största Authentics 500. Foto: Geir Gråbein Nordby

Två högtalare?

Jag försökte desperat koppla ihop två 500-högtalare i hopp om att få bättre stereoljud. Stereoseparation brukar ju trots allt lyfta både dynamik och detaljer, vilket ger en ännu större och bättre definierad ljudbild. Kloka huvuden kommer ihåg vad jag skrev tidigare, att detta inte går. När jag i stället grupperade de två högtalarna tillsammans kunde jag i alla fall spela mycket högre, med mycket mer lugn i ljudbilden. Öronen kunde slappna av, medan kroppen kände skakningarna från musiken. Men en sådan hopkoppling är inte särskilt relevant till det här priset. För mindre än vad två 500:or kostar kan du nämligen få ett par aktiva golvhögtalare – i stereo – med ett ljud som fullständigt utklassar JBL Authentics 500.

Även Sonos Five (deras största) är billigare än Authentics 500 och med den får du en ännu mer användarvänlig upplevelse, rumskorrektion och möjligheten att koppla ihop två högtalare i stereo. Med bättre ljud – fast inte lika högt – som JBL-högtalarna.

Appen hade kunnat vara bättre

Till sist ett litet tips till app-utvecklarna. När man ska streama från en musiktjänst, till exempel Tidal, via JBL-appen så hamnar man snabbt många nivåer in i musiktjänsten, när man letar efter artister, låtar och spellistor. När man sedan spelar en låt och vill gå tillbaka till appens startmeny för att göra inställningar (till exempel justera EQ) måste man trycka tillbaka, tillbaka, tillbaka, tillbaka, Gud vet hur många gånger, innan man äntligen är tillbaka på startmenyn igen. Jag ber artigt om en hemknapp som också visas i vald streaming-tjänst.

Foto: JBL

Slutsats

JBL Authentics 500 är en häftig högtalare, även om jag kanske har gett ett annat intryck i texten. Det är bara det att jag hade förväntat mig så mycket mer. Visst, du kan spela högt och fylla rummet med stort ljud. Men jag tycker inte att det låter tillräckligt dynamiskt eller balanserat, speciellt mellanregistret borde ha varit klarare. Diskanten är också ganska grov. Som jämförelse låter lillebror Authentics 300 faktiskt bättre, även om den inte alls är lika kraftfull.

För vardagslyssning och bakgrundsmusik fungerar Authentics 500 ändå bra, och den har mycket av det som många förknippar med JBL-ljudet. Fast inte kontrollen. Tyvärr.

Retrodesignen är stentuff och högtalaren stöder det mesta man behöver, så jag tror nog att många kommer att gilla den här. Även om jag personligen hade förväntat mig ännu mer.

Karakter
JBL Authentics 500
Premium

Ljud & Bild tycker

Stort, fylligt ljud med massor av tryck. Mellanregistret är platt och diskanten är aggressiv när man vrider upp volymen. Appen kunde ha varit mer genomtänkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen