TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

JBL Authentics L16

Legenden slår tillbaka

Fantastiskt tungt ljud i en av de bästa trådlösa högtalare vi har hört.

forfatter
Publicerad 2014-08-05 - 06:00
L&B tycker
Snygg kvalitet och extraordinär ljudkvalitet gör JBL-högtalaren till en av våra favoriter. Optisk digitalingång och skivspelaringång!
Storleken kan vara i mesta laget för vissa.
Specifikationer
 • Trådlös högtalare
 • USB-laddkontakt
 • Analog linjeingång
 • Optisk digitalingång
 • Skivspelaringång
 • 6 x 50 watt
 • Pris: 9 000 kr
 • Jbl.se
Riktpris: 9000Pr. 2014-08-05 Produktsida

De har blivit anklagade för att vara för konservativa. För tama och trista, och många av deras högtalare har mötts av axelryckningar från recensenterna. Men så för ett par år sedan hände något. JBL tog ett steg tillbaka och tittade på sin historia. Som är lång och full av juveler. Efter framgången – den välförtjänta, måste vi säga – med Everest och K2 fick vi nya och uppfräschade versioner av de klassiska monitor- och studiohögtalare som JBL byggt sin legendstatus på.

Plötsligt var JBL i ropet igen. Recensenterna – vi med – var förtjusta.

Legenden var tillbaka!

Bra ljud i retrodesign säljer högtalare. Därför har JBL valt samma recept för Authentics-serien. Som består av två trådlösa högtalare med design som hämtats från den klassiska JBL Century L100-högtalaren från 1970. Grillen på L16 och den mindre och billigare L8 har samma rutmönster som skumgummigrillen på L100, och L16 är klädd i vacker valnötsfaner och L8 är lackad med glansig svart lack.

Den svarta, rutmönstrade grillen finns inte i andra färger men går att ta av och avslöjar då att högtalaren har två 5-cm mellanregister, två 25-mm diskanter och två 13,3-cm baselement med vita membran. De drivs av en förstärkare med 6 x 50 watts effekt.

JBL-högtalaren kombinerar Bluetooth med Apples AirPlay via wifi (med DLNA för enheter från andra än Apple) så att man kan strömma musik från alla enheter. AirPlay har längre räckvidd och stöder en större bandbredd än bluetooth 3.0, som L16 också har inbyggt.

I motsats till många andra trådlösa högtalare har L16 flera ljudingångar. Bland annat en skivspelaringång! Praktiskt för alla där ute som skaffat sig en grammofon och inte hittat någon trådlös högtalare med sådan ingång. L16 har dessutom två USB-laddkontakter. En för mobilen och en för surfplattan. De sitter under ett löstagbart lock på toppen, där det även sitter en analog ljudingång för externa ljudkällor.

JBL-högtalaren kan också kopplas till en digital ljudutgång på TV:n eller TV-mottagaren.

jbl-authentics-wireless-speaker-system-05

Tungt ljud
Det finns naturligtvis en app till mobilen, som styr högtalaren. Den har anpassning av ljudet i rummet lättillgängligt på skärmen, samt Harmans Signal Doctor som påstås förbättra ljudet från komprimerade filer. Som MP3-musik. Clari-Fi, som tekniken heter, analyserar ljudsignalen och korrigerar för brister och avvikelser, så att signalen rekonstrueras med ett bättre ljud.

Med eller utan Clari-Fi står det snabbt klart att L16 verkligen lever upp till legendstatusen som JBL byggt upp. Den spelar förvånansvärt högt utan att tappa kontrollen. Basen är stramare och går djupare i Klipschs trådlösa Stadium-högtalare (20 000 kr) men klangen i JBL-högtalaren har lite mer värme och fyllighet. Elgitarrer har mer kropp, fast återges inte lika nyanserat som i Stadium. Men det är hårklyverier, eftersom JBL-högtalarna ruskar om alla fördomar man kan ha om trådlösa högtalare. Framför allt bordshögtalare.

L16 fyller enkelt ett vardagsrum med ljud och låter klockrent när man drar på. Att basåtergivningen är av det generösa slaget klär den mesta musiken eftersom den fylliga och dynamiska basen kompenserar fint för frånvaron av djupbas. Som man inte saknar alls. Högtalaren breder ut en bred och framför allt stor ljudbild. Du kan höra riffen från gitarrsträngarna vibrera i luften, och röster låter naturliga och befriade från färgningar av något slag.

Tack vare en riktigt luftig och precis diskant är många harmoniska övertoner väl representerade i ljudbilden, och högtalaren fungerar lika bra till klassisk musik som till blues eller rap. Tråkigt blir det aldrig.

Slutsats
JBL Authentics L16 är en enastående och välljudande trådlös högtalare. Om man behöver något större än Audio Pro Allrom Air One och tycker att Klipsch Stadium är för dyr, är L16 helt perfekt. Ljudkvaliteten är felfri, den älskar att spela högt och du kan koppla in alla ljudkällor du vill. Skivspelare också. Att den ser lika tung ut som den låter är knappast någon nackdel. Här får du nämligen en fullblodsstereo med JBL:s legendariska ljud och klassiska design.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ja, du har också råd med en förstärkarkombination Ett förstärkarset med separata komponenter för samma pengar som en multiroom-högtalare? Det finns faktiskt!
Kanske den allra bästa i sin klass McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.
Modern radioteknik i klassisk design Bordsradio i retrodesign men med Bluetooth.
Billig strömningslösning Lådan som ger dig Bluetooth i anläggningen.
Nu blir Lyngdorf-förstärkaren ännu bättre Med Tidal Connect och fullständig avkodning av MQA-filer blir den kompakta streamingförstärkaren TDAI-1120 ett ännu bättre köp.
Ta bort bruset från vinylskivor Den fiffiga lådan som tar bort knastret.
Följ Ljud & Bild