Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)

Sopar banan med konkurrenterna

Kinesiska TCL har levererat flera bra och prisvärda TV-apparater de senaste åren och MQLED80 är fortfarande en av de bästa när det gäller prestanda.

Av / 2024-06-12 - 12:00
TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)
Audun Hage

TCL MQLED80 är ursprungligen en 2023-modell som har utmärkt sig i tidigare tester – så mycket att den kinesiska tillverkaren har valt att behålla den i sortimentet 2024. Även om det har kommit nyare modeller i år så är detta fortfarande ”storebror” bland de billigare modellerna. Den säljs även under modellnamnet C805 på vissa ställen. Och om 65 tum blir för mesigt i vardagsrummet så finns den i ända upp till 98 tum om så önskas.

TCL MQLED80/C805. (Foto: TCL)

TCL MQLED80/C805

På designfronten har TCL-skärmen ett ganska ordinärt utseende, med ett relativt tjockt chassi som ett resultat av MiniLED-bakgrundsbelysningen den är utrustad med. Jämfört med till exempel Samsung Q77D har den en lite mer ”massproducerad” och industriell framtoning.

På smart-sidan är MQLED80 utrustad med användargränssnittet Google TV och stöd för Google Assistant. Här hittar man de flesta apparna och systemet lär sig tittarvanorna så att det kan ge personliga rekommendationer.

TCL-skärmen utmärker sig med bra formatstöd, inklusive HDR10+ och Dolby Vision för både filmer, serier och gaming. Bildpanelen klarar bildhastigheter upp till 120 Hz (144 Hz för spel). Anslutningsalternativen är det inga fel på, men bara två av fyra HDMI-ingångar har full bandbredd för 4K/120 fps-videosignaler.

Bildkvalitet

TCL-skärmen bygger på samma QLED LCD-panel som tidigare, med bland annat MiniLED-bakbelysning och lokal dimning som förbättrar kontrast och ljusstyrka. Och det måste sägas att MQLED80 fortfarande står sig mot konkurrenterna.

För det första har TCL-skärmen imponerande bra ljusstyrka och kontrast, vilket bidrar till en ytterst livlig och dynamisk bild. Ljusfördelningen är väldigt exakt, utan gloria-effekten vi såg hos Sony. Detta är en TV som man utan problem kan titta på sport på i dagsljus och på film i kvällsmörkret.

Sändningar i HDR-format får en härlig intensitet och djupkänsla, tack vare en ljusstyrka på långt över 1 000 nits. Filmläget är neutralt och fint, men TCL har även ett särskilt sportläge som ger massor av tryck i färgerna.

En potentiell nackdel med den ökade ljusstyrkan och kontrasten är att vi också märker av mer brus här och där. Brusreduceringen verkar inte alltid lika raffinerad som hos Sony och Samsung. Rörelseutjämningen (interpoleringen) fungerar dock bra.

Dessutom bör man notera att betraktningsvinkeln är lite snävare jämfört med till exempel LG. Det kan vara en viktig faktor om du har en bred soffa med många sittplatser ut mot sidorna. Men även då är TCL-skärmen bättre än de flesta.

Om du gillar att höra vrålen från stadion samtidigt som kommentatorernas röster skär igenom tydligt kan det vara värt att uppgradera ljudet. Det inbyggda högtalarsystemet låter lite luddigt och instängt och kan behöva draghjälp av en soundbar.

Sammantaget är TCL MQLED80 fortfarande en av de bästa TV-apparaterna i sin prisklass och ett mycket bra köp. Du bör sitta relativt rakt framför skärmen, eller vinkla den rätt, för att få den bästa bildupplevelsen. Fast det är kanske ett bra argument för att dra partnern (fotbollsfan eller inte) och familjen närmare till dig?

Karakter
TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)
Premium

Ljud & Bild tycker

Strålande kontrast och bra ljusstyrka gör TCL-skärmen lysande för både sport och film. Brusreduceringen är inte alltid lika förfinad som hos Sony och Samsung. Betraktningsvinkeln skulle kunna vara bättre.

Också i detta test:

TV-mästerskap: 65-tums premium-TV med 120 Hz och HDR

Samsung Q77D (TQ65Q77D)

Smart, slank och snygg

Den här Samsung-skärmen har ett läckert utseende och många smarta funktioner som ger en bra användarupplevelse. Men hur står det till med kontrasten?

Samsung Q70-serien har bra anslutningsmöjligheter och ett mycket effektivt och smart användargränssnitt.
Ljusstyrka och kontrast är inte riktigt i nivå med de bästa i klassen.
Läs hela testet

LG QNED86 (65QNED86)

Missar på kontrasten

Med tanke på LG:s framgångar med OLED-modellerna förväntade vi oss mer av LCD-skärmen QNED86.

Slimmad design, smarta finesser och bra anslutningar gör att QNED86 verkar modern och användarvänlig. Plus i kanten för ett särskilt sportläge.
Ljusstyrka och kontrast är bara medelmåttigt, vilket ger en ganska blek bildupplevelse.
Läs hela testet

Sony Bravia X90L (XR-65X90L)

Japansk bildmästare

2024 fortsätter Sony med den populära X90L-modellen, och efter en liten prisjustering är denna bildmästare fortfarande ett bra köp.

Sony-skärmen serverar en knivskarp och ljus bild med mjuka rörelser och härliga färger som passar till sport.
Designen är lite klumpig och bara två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 120 Hz. Lite ”blooning” från bakbelysningen sänker intrycket.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen