Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia X90L (XR-65X90L)

Japansk bildmästare

2024 fortsätter Sony med den populära X90L-modellen, och efter en liten prisjustering är denna bildmästare fortfarande ett bra köp.

Av / 2024-06-12 - 12:00
Sony Bravia X90L (XR-65X90L)
Audun Hage

Sony X90L är en annan 2023-modell som vi har god erfarenhet av från tidigare tester. Och enligt tillverkaren är den fortfarande lika aktuell i år. TCL är alltså inte den enda fjolårsmodellen som gör ”comeback” på testbänken i år. Skärmstorlekarna börjar på 55 tum och går hela vägen upp till 98 tum!

Sony X90L. (Foto: Sony)

Sony Bravia X90L

X90-serien har varit en av Sonys mest populära premiummodeller i flera generationer, och 2023-modellen X90L fick en rad förbättringar på sin tid. LCD-panelen är av typen 120 Hz och LED-bakgrundsbelysningen har flera dimningszoner. Allt styrs av den effektiva XR-videoprocessorn, som är bland de bästa på skärpa, brusreducering och mjuka rörelser.

Anslutningsalternativen är genomsnittliga, med fyra HDMI-ingångar, varav bara hälften stöder 4K/120 Hz, något som fortfarande är vanligt men ändå en liten besvikelse från en ”spelmästare” som Sony. Det är alltså en bit kvar upp till LG och Samsung, som erbjuder full bandbredd på alla fyra ingångarna.

Användargränssnittet är Google TV, med en välkänd menylayout, kombinerat med bra menyinställningar. X90L stöder de viktiga bild- och ljudformaten Dolby Vision och Dolby Atmos och är väl förberedd för gaming via PS5 och andra enheter.

85_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyA1 85_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_back 85_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyH 85_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_ccw 85_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_cw 85_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyB
<
>
(Foto: Sony)

Bildkvalitet

Vi var naturligtvis nyfikna på att se hur den här fjolårsmodellen skulle stå sig mot de nyaste konkurrenterna när det gäller bildkvalitet, men tekniken fungerar fortfarande utmärkt. X90L har en mycket ljus och kontrastrik bild, som fungerar strålande med både sport och blandat TV-tittande, samtidigt som den ger oss ”det där lilla extra” med film.

Skärpan och brusreduceringen är strålande och Sony-skärmen är en av bästa i klassen när det gäller mjuka och naturliga rörelser. Standard-bildläget är förvånansvärt bra och fungerar utmärkt för sport, med markant förbättrad ljusstyrka, skärpa och färgåtergivning.

Med det sagt har Sony-skärmen även en väldigt fin, neutral färgåtergivning i filmläge, vilket framför allt purister kommer att uppskatta. Här har inget onödigt tagits bort eller lagts till för att imponera, i stället är TV:n väldigt trogen den ursprungliga bildsignalen. Bildmenyn har alltså något för alla smaker.

Sony har precis som TCL en mycket övertygande svärta, med en känsla av djup som lyfter fram stämningen. Det här är med andra ord en TV som passar för filmer och serier.

Den lokala dimningen är däremot inte riktigt på samma nivå som TCL-skärmens och har aningen mer gloria-effekt (”blooming”) runt ljusa föremål på en mörk bakgrund. Det beror förmodligen på att X90L har något färre dimningszoner än den kinesiska rivalen.

Ljudmässigt är X90L inte lika mycket att hurra för, men levererar ändå en användbar, stark och ren ljudåtergivning, med tydliga röster och bra ”närvaro” i publiksorlet. Många kommer säkert att vara lockade att uppgradera ljudet och använder du en kompatibel Sony-soundbar (till exempel HT-A5000) kan du utnyttja fördelen med att kombinera ljudet från TV:n och soundbaren samtidigt.

Summa summarum är X90L en välfungerande allround-TV för både sport, spel och annan underhållning, som vi tryggt kan rekommendera även under 2024.

Karakter
Sony Bravia X90L (XR-65X90L)
Premium

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen serverar en knivskarp och ljus bild med mjuka rörelser och härliga färger som passar till sport. Designen är lite klumpig och bara två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 120 Hz. Lite ”blooning” från bakbelysningen sänker intrycket.

Också i detta test:

TV-mästerskap: 65-tums premium-TV med 120 Hz och HDR

TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)

Sopar banan med konkurrenterna

Kinesiska TCL har levererat flera bra och prisvärda TV-apparater de senaste åren och MQLED80 är fortfarande en av de bästa när det gäller prestanda.

Strålande kontrast och bra ljusstyrka gör TCL-skärmen lysande för både sport och film.
Brusreduceringen är inte alltid lika förfinad som hos Sony och Samsung. Betraktningsvinkeln skulle kunna vara bättre.
Läs hela testet

Samsung Q77D (TQ65Q77D)

Smart, slank och snygg

Den här Samsung-skärmen har ett läckert utseende och många smarta funktioner som ger en bra användarupplevelse. Men hur står det till med kontrasten?

Samsung Q70-serien har bra anslutningsmöjligheter och ett mycket effektivt och smart användargränssnitt.
Ljusstyrka och kontrast är inte riktigt i nivå med de bästa i klassen.
Läs hela testet

LG QNED86 (65QNED86)

Missar på kontrasten

Med tanke på LG:s framgångar med OLED-modellerna förväntade vi oss mer av LCD-skärmen QNED86.

Slimmad design, smarta finesser och bra anslutningar gör att QNED86 verkar modern och användarvänlig. Plus i kanten för ett särskilt sportläge.
Ljusstyrka och kontrast är bara medelmåttigt, vilket ger en ganska blek bildupplevelse.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen