Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

98″ QN990C: Samsungs extrema 8K-TV tillgänglig i Norden

Kommer detta att vara ett Black Week-erbjudande, kan man undra?

Av / 2023-11-07 - 17:25
98″ QN990C: Samsungs extrema 8K-TV tillgänglig i Norden

Samsung har hoppat på trenden med TV-skärmar i XL-format. Vi har redan testat deras 98-tums 4K-TV i Q80C-serien, men tillverkaren har också en annan ”värsting” i sitt stall: Den 98 tum stora TQ98QN990C med knivskarp 8K-upplösning är nu bekräftad för den nordiska marknaden.

Samsung TQ98QN990C. (Foto: Samsung)
Läs också Ljud & Bild utser årets bästa produkter Årets alla bästa elektronikprodukter

Samsung QN990C: 98″ med 8K-upplösning

Vissa anser att 8K-skärmar är ett utdöende släkte och att de knivskarpa skärmarna kommer att gå samma öde till mötes som 3D-TV-apparater. En 8K-TV har fyra gånger så många pixlar (7680 x 4320) som 4K-versionen, men det finns fortfarande relativt begränsat innehåll tillgängligt i denna upplösning.

Enligt vår erfarenhet kan den extra pixeltätheten ändå vara en stor fördel, särskilt när bilden blåses upp i stort format. Den nya Samsung-skärmen är utrustad med en kraftfull videoprocessor (Neo Quantum Processor 8K) som hjälper till att skala upp HD- och 4K-material till 8K, och resultatet kan bli en magnifik och knivskarp tittarupplevelse. 98-tumsskärmen har en elegant metallram med en slimmad ”Infinite Slim Design”. Själva LCD-panelen kommer tydligen från TCL CSOT, medan Samsung ansvarar för design, bild och ljud.

På ljudsidan har den en 6.4.4-kanals Dolby Atmos-högtalaruppsättning på 120 watt. Och för den som vill ta ljudupplevelsen ännu längre är det naturligtvis möjligt att utöka med en Samsung soundbar i en så kallad Q Symphony-konfiguration.

Neo QLED 98QN990C är utrustad med en finmaskig MiniLED-bakbelysning och lokal dimning (Video: Samsung)

Samsung själva hävdar att 98-tummaren kommer att vara perfekt för sittavstånd på cirka 3 meter eller mer (Video: Samsung)

Läs också Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet Om en soundbar inte ska vara en kompromiss gäller det att hålla tungan rätt i mun – och ett lite lösare tag om plånboken. Det lönar sig.

Kommer till Norden

Samsung 98″ QN990C har nu dykt upp i svenska nätbutiker för den nätta summan av 399 000 kronor. Ja, du läste rätt, nästan fyrahundratusen för en TV! Men vi talar också om en av Samsungs häftigaste TV-apparater, endast slagen av de exotiska MicroLED-skärmarna i miljonklassen.

Lagerstatusen hos Elgiganten säger oss att TV:n kommer att finnas tillgänglig från januari 2024. Så om den inte dyker upp under årets Black Week-kampanj, kanske den kan dyka upp i januarirean? Det får framtiden utvisa!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samsung-TV:n krossades

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

Rulla till toppen