Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2023: Ännu bättre OLED TV-apparater från LG

Lovar oöverträffad bildkvalitet och banbrytande användarvänlighet med C3, G3 och Z3.

Skrivet av / 2023-01-03 - 17:38
CES 2023: Ännu bättre OLED TV-apparater från LG

LG lanserar sina mest avancerade OLED-TV-apparater hittills, på CES i Las Vegas. Vi lovas den bästa bildkvaliteten i sin klass, mycket avancerad bildbehandling och en förbättrad webOS-plattform med ännu smartare funktioner och tjänster. Kort sagt: en ännu bättre tittarupplevelse.

Det har redan gått tio år sedan LG först lanserade världens första OLED-TV (A980W), och tillverkaren dominerar nu TV-marknaden där perfekt svartnivå gäller. Detta är nämligen den största fördelen med OLED jämfört med LCD-teknik.

Läs också Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!

OLED-tekniken förbättras ständigt, inte minst lyckas man pressa ut ännu lite mer ljusstyrka för varje generation. Detta är nämligen teknikens största utmaning, eftersom den riskerar utbränning av färgerna vid för hög ljusintensitet. Och inte minst kan kanallogotyper i värsta fall fastna i skärmen (inbränning). Det är därför viktigt att hitta den perfekta balansen, samtidigt som tekniken ständigt förbättras.

LG OLED-EVO_02 copy
LG OLED evo G3 smälter in i väggen, utan glipor. Foto: LG

Årets OLED-serier

Årets serier heter C3, G3 och Z3, där C-serien som vi vet ligger i den mer folkliga prisklassen, och vi förväntar oss att denna blir riktig ”high-end för massorna”. G3 är mer designorienterad, men ändå med något mer avancerad bildbehandling. Medan Z3 är toppmodellen, där vi bland annat förväntar oss 8K-upplösning.

LG använder sin senaste OLED-teknik som de kallar OLED evo, och den nya α9 Gen6 4K AI-processorn står för själva bildmagin. Vi lovas högre ljusstyrka och bättre färgäkthet än tidigare, kombinerat med otaliga detaljer i en superskarp bild.

LG OLED-EVO_Product_03-1 copy
LG OLED evo C3. Foto: LG

Ny prosessor

Den senaste processorn i Alpha-serien använder så kallad djupinlärning för att förbättra bildkvaliteten, men också ljudet. AI Picture Pro ger bättre uppskalning av bildmaterial med lägre upplösning, och förbättrad Dynamic Tone Mapping visas HDR-innehåll med fler detaljer i varje bild. Med OLED:s begränsade ljusstyrka jämfört med LCD måste man nämligen trolla lite med HDR-innehållet för att visa fler detaljer i vitt, utan att det bränner ut.

Läs också En av de bästa OLED-skärmarna vi har testat LG:s stilfulla OLED-TV med galleridesign är tillbaka i ny 2022-årgång. OLED G2 har en gnistrande bra bildkvalitet!

AI Picture Pro känner också igen objekt och ansikten för att återge dem i mer verklighetstrogen HDR-kvalitet.

På ljudsidan ger processorn ett virtuellt 9.1.2-surroundljud genom TV:ns inbyggda högtalarsystem. Med andra ord kanske du inte missar mycket även om du inte investerar i en soundbar eller en extern ljudanläggning.

Sömlös växling av bildinnehåll

LG OLED-TV-apparaterna stöder flera HDMI 2.1a-funktioner, inklusive de första TV-apparaterna som är certifierade av HDMI-organisationen för Quick Media Switching VRR (QMS-VRR), vilket helt enkelt eliminerar den tillfälliga svarta skärmen när man växlar ingång. Med andra ord verkar det som om det nu kommer att gå supersnabbt att växla mellan innehåll i TV-menyn.

Blixtsnabb svarstid för spel

Spelare bör dessutom lägga märke till en svarstid på bara 0.1 millisekund! Vi lovas också låg ingångslatens och upp till fyra HDMI 2.1a-kompatibla portar. Game Optimizer tillåter användare att snabbt välja och växla mellan spelfunktioner som förinställningar för spelgenrer, samt inställningar för Nvidia G-Sync, FreeSync Premium och vrr (variable refresh rate).

LG OLED-EVO_Product_04 copy
LG OLED evo Z3. Foto: LG

Dolby Vision och Atmos

Det är självklart att moderna TV-apparater stöder HDR-innehåll som Dolby Vision, och de senaste åren förväntas också Dolby Atmos på ljudsidan. Med ljud uppifrån. Naturligtvis gäller detta också för de nya TV-apparaterna. De har också så kallad IMAX Enhanced, som är lite mer obskyrt men betyder åtminstone DTS:X på ljudsidan, och tillsammans med en soundbar från LG bör vi garanteras en sömlös upplevelse. I detta sammanhang kan du naturligtvis använda IMAX Enhanced eller DTS:X-kompatibla soundbar-högtalare och ljudanläggningar från andra märken.

Bättre ljus med G3-serien

En viktig uppgradering i årets G3-serie är Brightness Booster Max-tekniken. Denna ska ha en mycket bättre kontroll över ljuset och kan öka ljusstyrkan med upp till 70 procent. Ljusstyrkan styrs pixel för pixel för skarpare och mer realistiska bilder. Vi får också en estetisk uppgradering, med den så kallade One Wall-designen som smälter in i väggen. Inget mellanrum mellan TV och vägg efter montering.

Läs också Bästa OLED-köpet? LG:s populära OLED-modeller i C-serien har fått en rejäl uppiffning i år. Det har gjort en bra TV ännu bättre!

Bättre användarvänlighet

Naturligtvis har årets TV-modeller också fått den senaste webOS-versionen, med ett omdesignat All New Home-användargränssnitt. Vi får fler möjligheter till personalisering och snabbikoner som ger enkel åtkomst till innehåll och tjänster som används ofta. WebOS ger också personliga rekommendationer skräddarsydda efter användarens preferenser. Du får också en lista med innehåll baserat på tidigare användning och sökningar.

Hållbarhet?

Naturligtvis kan vi inte få nya produkter utan lite greenwashing. Mycket av plasten är återvunnen och förpackningarna tillverkas i återvinningsbara material. LG hävdar också att OLED är mer miljövänligt än LCD, eftersom ingen bakgrundsbelysning behövs och därmed behövs färre material i produktionen.

Om pris och tillgänglighet

Vi återkommer med priser och lanseringsdatum när dessa finns tillgängliga. LG:s nya OLED-serie kommer att visas för första gången den 5 januari på CES i Las Vegas.

Källa: LG pressmeddelande (tyska)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”CES 2023: Ännu bättre OLED TV-apparater från LG”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer sofistikerad konst till The Frame

Här är höstens nya TV-modeller från Philips

Ny Playstation-app för Android TV

Thomson på IFA: Visar genomskinlig OLED

Storskärm med gaming mode

Stora, starka och blixtsnabba TV-apparater från Hisense

Rulla till toppen