Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED G2 (OLED65G2)

OLED-TV för extra kräsna

LG:s stilfulla OLED-TV med galleridesign är tillbaka i ny 2022-årgång. OLED G2 har en gnistrande bra bildkvalitet!

Av / 2022-04-29 - 07:00
LG OLED G2 (OLED65G2)
Audun Hage

Vi har redan testat 2022-modellen LG OLED C2 med fint resultat, nu har turen kommit till storebror OLED G2 – Gallery Edition! Med undantag för ett par exotiska 8K-modeller är detta faktiskt en av de häftigaste TV-apparaterna LG har i år. Och det är minsann inte lite som toppmodellen har att erbjuda.

Förutom en mer påkostad design som är skräddarsydd för väggmontering är flaggskeppsmodellen utrustad med en uppgraderad bildpanel och extra videobehandling, vilket LG hävdar ska ge en ännu ljusstarkare bild. Frågan är om det påståendet stämmer och om G2 är värd de extra kronorna mot C2-modellen? Det är precis vad vi vill testa!

01 2022 OLEDG2 Lifestyle 1
Bortsett från ett par svindyra 8K-skärmar är G2-serien den häftigaste OLEDen du kan köpa från LG i år. Den är fullmatad med en förbättrad Evo OLED-panel och har en superplatt Gallery-design som är speciellt anpassad för väggmontering. (Foto: LG)

LG OLED G2 – design

G2-serien tar över stafettpinnen efter 2021-modellen G1 Evo – en av de bästa OLED-skärmarna som kom förra året. I likhet med föregångaren har den distinkt design som är skräddarsydd för väggmontering.

OLED G2 har utan tvekan en mer påkostad konstruktion än C2. Bildpanelen omgärdas av en tunn, borstad metallram där bilden går nästan ända ut i kanten. Den är inte lika tunn som Samsungs QLED-modeller med Infinity Design, men nästan.

Baksidan av skärmen är helt platt, med ett infällt spår för väggfäste. Spåret gör att TV:n kan hängas tätt intill väggen och för detta använder man ett originalväggfäste som följer med i kartongen.

Eftersom G2-modellen är gjord för väggmontering följer det inte med några fötter. Detta kan uppfattas som lite opraktiskt om man inte redan i förväg har bestämt exakt var TV:n ska hänga. Vill man däremot ställa TV:n på ett bordsstativ måste detta beställas som extrautrustning. Vilket vi gjorde, för att underlätta monteringen!

Bordsstativet till G2-serien har modellbeteckningen SQ-G2ST65 och kostar ungefär 1 800 kronor över disk. Förutom att TV:n kan stå på en bänk är bordsstativet svängbart, så att man enkelt kan vinkla TV:n åt önskat håll. Det är en praktisk lösning tycker vi. Synd att det kostar extra!

Vad som däremot kan vara en smaksak är att G2 – i likhet med lillebror C2 – står lite lätt tillbakalutad när den är monterad på sin sockel. Fast det är en petitess – vill man ha skärmen helt vinkelrät så kan den ju alltid hängas upp på väggen!

LG OLED G2 WebOS 22
LG:s WebOS-användargränssnitt är både blixtsnabbt och bekvämt att använda, bland annat tack vare Magic Remote touch-fjärrkontrollen.

Användning och finesser

OLED G2 har givetvis också fått en rad uppdateringar på smart-fronten. Den är laddad med den senaste versionen av LG:s välkända operativsystem, som numera heter WebOS 22. Användargränssnittet kommer att kännas bekant för alla som har provat LG:s pekfjärrkontroll (Magic Remote) tidigare, men TV:n har också fått en uppsjö av nya finesser.

En av nyheterna i WebOS 22 är möjligheten att skräddarsy huvudmenyn för flera olika användare. Man kan organisera appar, TV-kanaler och andra tjänster i den ordning man vill och spara inställningarna i sin egen användarprofil.

Den smarta TV:n kan också meddela dig om olika händelser från när eller fjärran – som att robotdammsugaren är färdig eller att favoritlaget har gjort mål. Det finns nästan inga gränser!

LG OLED G2 har även fått den nya standby-finessen ”Alltid på” (Always Ready). Med den kan TV-skärmen visa olika typer av information när den är avstängd (klocka, väderprognos, stämningsbilder och liknande) men samtidigt vara beredd att blixtsnabbt kunna användas som TV igen.

Fjärrkontrollen är den välkända Magic Remote som LG har använt i flera år. Du kan logga in som användare genom att knacka telefonen mot NFC-ikonen på fjärrkontrollen (kräver att LG:s ThinQ-app är installerad).

Pekfjärrkontrollen fungerar utmärkt, men vi tycker fortfarande att LG kunde ha bjudit på en mer exklusiv designvariant (till exempel modellen i borstat stål från Signature-serien) till en toppmodell som denna.

Bra anslutningar

Precis som C2-serien har G2 massor av anslutningar. Tack vare fyra fullt kompatibla HDMI 2.1-ingångar och stöd för 4K/120 Hz kan den enkelt kopplas ihop med högupplösta videokällor och spelkonsoler. G2 stöder även AMD FreeSync och Nvidia G-Sync samt VRR för optimal synkronisering med PC-grafikkort.

LG har också gjort det enkelt för alla gaming-intresserade där ute, genom spelmenyn Game Optimizer. Den ger full överblick över signal, skärmfrekvens och liknande, plus att man kan optimera bildinställningarna för olika typer av spel. Vi uppmätte för övrigt fördröjningen (input lag) till knappt 10 millisekunder i spelläge, vilket är precis som C2.

Om vi ​​fick önska oss något mer så måste det vara att LG flyttade de fysiska anslutningarna (eventuellt även strömförsörjningen) till en separat box, så som Samsung har gjort med sina Neo QLED-modeller. Det kunde ha underlättat att göra installationen ännu renare och snyggare.

LG OLED G2 connections LG OLED G2 connections hidden
<
>
Anslutningarna på OLED G2 är vända åt sidan, men också infällda så att kablarna kan dras diskret nedåt.

 

Bildkvalitet

När man lägger lite extra pengar på en TV är det också tillåtet att förvänta sig vassare bildprestanda. LG-skärmen klarar sig starkt tack vare sin uppgraderade OLED Evo-bildpanel. Den är av samma typ som vi hittar i lillebror C2, men G2 har dessutom utrustats med ett par extra funktioner som hjälper den att klämma fram ännu högre ljusstyrka.

Den största skillnaden är bättre passiv kylning, i form av ett kylelement på baksidan av OLED-panelen. Dessutom har G2-modellen fått sin bildbehandling fintrimmad för att utnyttja detta. LG kallar tekniken Brightness Booster Max och den ska ge 30 % mer ljusstyrka än ”vanliga” OLED-paneler (som jämförelse ska C2 ha 20 % extra).

Hur fungerar då detta i praktiken? Tja, eftersom vi hade den nya C2-modellen stående precis bredvid var det enkelt att jämföra dem! LG C2 har redan imponerat på oss med utmärkt ljusstyrka och skillnaden upp till G2 är inte enorm. Båda dessa OLED-skärmar är tillräckligt ljusstarka för att klara sig utmärkt i upplysta rum.

Ändå är det lätt att se att G2 har ännu mer tryck i bilden, särskilt i de ljusaste områdena. Effektfulla HDR-scener med mycket solljus och andra effekter har en märkbart högre intensitet.

Strålande kontrast och djupkänsla

Vita testfönster är en sak, men det viktigaste är förstås hur TV:n utnyttjar ljusstyrkan den förfogar över för att skapa en mer kontrastrik och organisk bild. Till exempel ser Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive skrämmande verklighetstrogen ut på LG-skärmen.

Det sista avsnittet med duellen mellan Mercedes-föraren Lewis Hamilton och utmanaren Max Verstappen är fantastiskt att titta på: LG-skärmen serverar kampen med en härlig intensitet i färgerna, där Red Bull-bilarna får ett rejält tryck i blått och rött, med massor av dynamik och ”headroom” i de ljusaste nyanserna. På samma gång gnistrar det ordentligt varje gång chassit skrapar i marken i kurvorna. Klippen växlar snabbt mellan bilarna, racerbanan, publiken och depån, och LG-skärmen lyckas behålla kontrollen över alltihop. En fantastisk TV-upplevelse!

Det enda vi egentligen kan klaga på är att G2-modellen, i likhet med C2 och andra OLED-modeller, har ett relativt spegelblankt skärmglas. Nu när ljusstyrkan inte längre är något stort problem tycker vi att LG skulle överväga en annan ytbehandling, ett ljusspridande skärmfilter eller något liknande som kan minska reflektioner från omgivningen. Detta är något man måste ta hänsyn till när man placerar TV:n framför fönster och andra ljuskällor.

LG OLED G2 F1 crash LG OLED G2 Toto Wolff LG OLED G2 vs C2 side by side comparison LG OLED G2 vs C2 side by side comparison 2 LG OLED G2 screen reflections
<
>
Fantastisk bildkvalitet på LG OLED G2: Här med ”Formula 1: Drive to Survive” på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Kalibrering

De visuella intrycken stöds av mätningarna vi gjorde. Både OLED C2 och G2 ger cirka 150–160 nits i helskärm och 100 % vitt. Men i ett mindre mätfönster (10 %) drar G2-modellen ifrån, med en ljusstyrka på drygt 1 000 nits, mot C2-modellens 880 nits.

Under kalibreringen märkte vi också att de vita testbilderna försvann snabbare från G2-skärmen än de gjorde från C2, som alltså hade en svag effekt av tillfällig inbränning. Detta är förmodligen ett resultat av bättre passiv kylning i G2, vilket vi också har märkt med modeller som Panasonic JZ2000 och Sony A90J från 2021.

Ljudkvalitet

Vi var inte särskilt imponerade av ljudet i förra årets G1-modell. Därför är det glädjande att höra att LG har gjort en del för att förbättra ljudåtergivningen i 2022-modellen.

Första intrycket är att G2 har ett starkt och rent ljud i de inbyggda högtalarna, med en bra och distinkt röståtergivning. Det finns också gott om bas, vilket ger ljudeffekterna lite extra tryck och får fram rytmen i musik.

LG har olika ljudlägen för musik, tal och film som skiljer väl på klangkaraktären. Däremot är vi inte särskilt imponerade av AI Pro-inställningen som försöker åstadkomma ett slags konstlad 3D-effekt.

Vill du ha riktig fart på ljudet är det naturligtvis bäst att satsa på en separat soundbar. LG har bland annat den väggmonterade Gallery Soundbar i samma platta design som TV:n, med separat trådlös subwoofer och stöd för Dolby Atmos 3D-ljud.

Slutsats

LG har redan imponerat på oss genom att ge den populära C-modellen en rejäl uppgradering. Den mer påkostade G2-modellen vänder sig till de som vill ha det där lilla extra. Här får man en mer påkostad design som är perfekt att hänga upp på väggen. Dessutom har bildkvaliteten lyfts ett snäpp i form av högre ljusstyrka och rent allmänt lite mer levande kontrast och färgåtergivning. Skillnaden är inte jättestor, men tillräcklig för att de som är extra kräsna med bildkvaliteten förmodligen kommer att tycka att det är värt att punga ut med de extra kronorna.

Det är tidigt på TV-säsongen 2022 och det finns fortfarande ett antal potenta TV-apparater som ska testas. Men att slå LG OLED G2 blir definitivt en utmaning!

Karakter
LG OLED G2 (OLED65G2)
High End

Ljud & Bild tycker

LG OLED G2 är en oerhört välgjord TV med snygg design och en mängd smarta funktioner. Bildkvaliteten sprudlar av kontrast och bättre ljusstyrka än många andra OLED-modeller. Skärmglaset är ganska blankt och G2 kostar mer än andra OLED-modeller. Och även om väggfäste ingår i kartongen så får du betala extra för bordsstativ.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen