Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL C855 (75C855)

Bra allround-TV med häftig kontrast

TCL är kända för sina starka MiniLED-skärmar och årets nykomling C855 har fått ännu fler dimningszoner – det märks på kontrasten.

Av / 2024-07-05 - 08:00
TCL C855 (75C855)
Audun Hage

Kinesiska TCL är en av de ivrigaste förespråkarna för LCD-TV med Mini LED-bakbelysning. Genom att pressa priserna och erbjuda fler valmöjligheter har de också bidragit till att göra tekniken mer tillgänglig för fler. Den nya C855-serien är en färsk nykomling i sommar och finns i skärmstorlekar från 65 till 98 tum.

TCL C855

Föregångaren C845 var en av de bättre LCD-TV-apparaterna vi testade i premiumklassen förra året, men C855 har fått ännu mer muskler under motorhuven som ska göra bildkvaliteten ännu mer gnistrande. Bakbelysningen ska ha mer än dubbelt så många dimningszoner och dessutom påstås ljusstyrkan ha ökat från 2 000 till 3 500 nits.

På designfronten är den här TV:n ganska lik tidigare TCL-modeller, med en centralt placerad fot som är enkel att montera (de större 85- och 98-tumsmodellerna kan ha ett annat arrangemang). Designen är lite mer industriell och kantig än de lite smalare skärmarna från Samsung och Sony.

TCL_65_75_C855_TSMBM_ISO2 TCL_65_75_C855_TSMBM_FRONT TCL_65_75_C855_TSMBM_ISO1
<
>
TCL C855. (Foto: TCL)

Användning och finesser

På smart-sidan är TCL C855 utrustad med användargränssnittet Google TV, vilket innebär ett brett utbud av appar plus stöd för välbekanta funktioner som Google Assistant, Chromecast och AirPlay. Här hittar du alla streamingtjänster du kan drömma om, och huvudmenyn kan anpassas för att ge dig personliga rekommendationer. Menysystemet fungerar dock inte lika blixtsnabbt som hos Samsung där operativsystemet Tizen finns ombord.

TCL-skärmen utmärker sig annars med bra formatstöd, inklusive HDR10+ och Dolby Vision för filmer, serier och spel.  Panelen stöder bildfrekvenser upp till 120 Hz, eller upp till 144 Hz för spel. Anslutningsmöjligheterna är bra, men inte i klass med Samsungs: precis som hos Sony har bara två av de fyra HDMI-ingångarna full bandbredd för 4K/120 fps-videosignaler. Men TCL har åtminstone sett till att den tredje kontakten kan användas som ljudutgång (HDMI eARC), så du har två fria ingångar för gaming-ändamål.

P1040166 P1040169
<
>
Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

TCL-skärmen har en ny QLED LCD-panel och en uppgraderad Mini LED-bakbelysning med flera lokala dimningszoner som ska ge bättre kontrast och ljusstyrka. Vid första anblicken ser det ganska imponerande ut.

Som förväntat har C855 en bländande stark ljusstyrka och kontrast, vilket bidrar till en oerhört livlig och dynamisk bild. Ljusfördelningen är mycket exakt, utan någon irriterande haloeffekt runt ljusa objekt mot mörk bakgrund. Dessutom finns det också gott om ljusstyrka över hela skärmen samtidigt. TCL-skärmen fungerar alltså bra med både sport på dagen och filmer på kvällen i ett mörkt rum.

Filmer och serier i HDR-format ser naturligtvis mycket imponerande ut tack vare den generösa ljusstyrkan. Det finns en riktig gnista i detaljer i starkt ljus, till exempel solljus, lågor och explosioner, men också en fin detaljnivå i mörka scener.

Färgåtergivningen är bra, med starka och nyanserade färger på den QLED-baserade skärmen. TCL C855 har en mycket exakt gråskala och färgåtergivning i SDR-läge, men i HDR-läge har den aningen större avvikelser än de två konkurrenterna från Sony och Samsung. Det kan därför vara klokt att kosta på sig en Calman-kalibrering för att få den mest exakta färgåtergivningen.

När vi tittar på TCL C855 med olika typer av testinnehåll blir vi också medvetna om några potentiella utmaningar. Det är till exempel tydligt att skärmen inte hänger med lika bra i de snabbaste rörelserna.

Rörelsekompensationen, även kallad interpolering, kännetecknas av ett slags ”gardineffekt” där vissa block i bilden släpar efter resten. Bildåtergivningen är därför inte lika sömlös som vad Sony och Samsung kan åstadkomma. Förhoppningsvis är detta något som kan förbättras med en mjukvaruuppdatering, men det är ändå något man bör vara medveten om.

En annan möjlig invändning mot TCL-skärmen är att den – som de flesta LCD-skärmar – har en ganska snäv betraktningsvinkel. Du behöver inte sitta väldigt långt ut mot sidan i soffan för att de vackra färgerna och gråskalan ska se betydligt blekare ut. TCL är dock inte dramatiskt sämre än de andra två LCD-konkurrenterna.

Foto: Audun Hage

Ljudkvalitet

TCL C855 har ett uppgraderat ljudsystem med 60 watts uteffekt fördelat på sammanlagt sex högtalare. Detta hörs också i form av en stor och kraftfull ljudbild som sprider sig väl runt den stora skärmen. Rösterna framträder tydligt och musiken och ljudeffekterna har fin fyllighet. Ljudet gör ett okej jobb på egen hand – men det är ingen tvekan om att en TV av den här storleken förtjänar att kombineras med en soundbar.

TCL C855. (Foto: TCL)

Slutsats

TCL C855 levererar en rakt över imponerande bildkvalitet med suverän ljusstyrka och kontrast. Jämfört med Samsung- och Sony-utmanarna i detta test är TCL-skärmen inte riktigt lika övertygande för sport respektive krävande filmtittande, men sammantaget är detta en bra allround-TV som gör bra ifrån sig i alla discipliner. Vi noterar också att den här skärmen redan har sålts till priser långt under riktpriset. C855 kommer därför att vara ett bra köp i många sammanhang.

Karakter
TCL C855 (75C855)
Premium

Ljud & Bild tycker

Gott om kontrast och ljusstyrka gör TCL-skärmen utmärkt för både sport och filmer. Rörelserna är inte lika jämna och flimmerfria som hos Samsung och Sony, och betraktningsvinkeln hade kunnat vara bättre.

Också i detta test:

3 x 75-tums premium-LCD-TV med MiniLED, 120 Hz och HDR

Samsung QN85D (TQ75QN85D)

Bäst med boll

Den här Samsung-modellen ger en riktigt snygg bildkvalitet och är smartare och snabbare än de flesta. Dessutom passar den gnistrande bra för sport och spel!

Samsung QN85D har en läcker och kontrastrik bild, ett smart användargränssnitt och lysande anslutningsmöjligheter – allt i ett slimmat paket.
Saknar stöd för HDR-formatet Dolby Vision.
Läs hela testet

Sony Bravia 7 (K-75XR70)

Filmälskarnas favorit

Sony är tillbaka i svart, och splitter nya Bravia 7 visar sig vara en av de bästa utmanarna i premiumklassen.

Sony-skärmen ger en mycket levande och exakt bild med strålande kontrast och ljusstyrka.
Bara två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 4K/120 Hz-videosignaler.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen