Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

TCL i Polen: Smygtitt på TCL:s nya toppmodeller X955 och C955

TCL har imponerat med sina prisvärda LCD-skärmar, och nu står high-end-modellerna för dörren.

Skrivet av / 2023-12-01 - 17:08
TCL i Polen: Smygtitt på TCL:s nya toppmodeller X955 och C955

Warszawa/Ljud & Bild: På bara några år har TCL etablerat sig som en stark utmanare på den europeiska TV-marknaden. Detta gäller särskilt i Norden, där den kinesiska tillverkaren har blivit en populär leverantör av prisvärda storbildsskärmar.

TCL ägs av den kinesiska paneltillverkaren CSOT, men vad många inte vet är att en stor del av produktutvecklingen sker i Europa, närmare bestämt i Polen.

I veckan bjöd TCL in den europeiska pressen till huvudstaden Warszawa för en fördjupad presentation av TV-sortimentet 2023/2024. Här fick vi en närmare titt på redan lanserade modeller som P745, C805 (MQLED80) och C845, samt de kommande high-end-modellerna C955 och X955. Presentationen hölls av Marek Maciejewski, TCL:s chef för produktutveckling i Europa, tillsammans med Marcin Gerlach, projektledare för TCL i Polen.

P1030285 P1030340
<
>
2023/2024-sortimentet består av en mängd olika LCD-skärmar på upp till 98 tum (Foto: Audun Hage)

Norden har blivit ”storskärmsgalet”, Europa följer efter

Först och främst hade TCL några intressanta siffror att presentera, och Marek Maciejewski kunde berätta att 67% av TV-försäljningen i Norden är 55 tum eller större, jämfört med 40% i resten av Europa. Det är med andra ord lättare för oss nordbor att välja en större skärm än för övriga européer. I gengäld betalar vi ett högre genomsnittspris och behåller TV:n lite längre innan vi byter ut den. I Norden byts TV-apparater ut efter i genomsnitt 9,4 år.

TCL betonade också att TV-försäljningen går i vågor, påverkad av ny teknik och tittarvanor.  Streamingtjänster ersätter betal-TV och reklamfinansierade TV-streamingtjänster (även kallade FAST – Free Ad-Supported Television) förväntas bli nästa stora grej. Vilken TV du väljer kan vara avgörande för vilket innehåll du får tillgång till.

TCL uppskattar att cirka 1,4 miljoner TV-apparater har sålts i Norden i år, och 67% av dessa är över 55 tum (Foto: Audun Hage)

Större och bättre LCD-skärmar

Idag är det många som vill ha en större skärm i vardagsrummet. LCD-skärmarna blir allt större, bättre och billigare – något som TCL också har varit en varm förespråkare för. Det märktes inte minst under årets Black Week-kampanjer, då priset på en 98-tums LCD-TV för första gången understeg 20 000 kronor. Det var visserligen en budgetmodell (TCL P745) med relativt begränsad kontrast, men TCL har också andra prisvärda modeller (t.ex. MQLED80/C805) med högre prestanda. Under vintern lanseras de nya high-end-modellerna C955 och X955 som tar prestanda till en ny nivå.

Alla de nya modellerna har 4K-upplösning, och till skillnad från Samsung och andra verkar TCL inte ha någon större tilltro till 8K-formatet i framtiden. Med Mareks egna ord beror detta på: brist på innehåll, brist på marknad och mycket hög strömförbrukning – eftersom pixeldensiteten kräver högre ljusstyrka.

Enligt TCL gör 8K liten skillnad för bildkvaliteten om inte skärmen är större än 85 tum. Då kan det vara en fördel att skala upp till 8K om betraktningsavståndet är 3 meter eller mindre.

Däremot anser TCL att skärmfrekvensen (uppdateringsfrekvensen) är mycket viktigare – vilket är anledningen till att alla 98-tumsskärmar de tillverkar är minst 120 Hz eller mer (144 Hz).

TCL ägs av den kinesiska panelfabriken CSOT (China Star Optoelectronics Technology) som har investerat miljarder i produktionskapacitet och i framtiden kan avancerad teknik som printade OLED-skärmar och MicroLED-skärmar bli aktuella – när priset är rätt, vill säga!Under tiden är TCL ”bergsäkra” på att LCD med QLED-teknik och MiniLED-bakgrundsbelysning ger bäst valuta för pengarna, särskilt när det gäller att återge HDR-video med hög kontrast och massor av ljusstyrka och tryck i färgerna.

Även om marknaden och innehållsproducenterna har börjat intressera sig för HDR, anser TCL att vi bara har sett början: Producenter och masteringstudior är fortfarande konservativa när det gäller att ta till sig möjligheterna med HDR. Marek och hans team har spelat in egna videosekvenser med intensiv ljusstyrka för att visa hur det kan göras:

”Nakna” LCD-skärmar med endast bakbelysning

För att uppnå en hög ljusstyrka och samtidigt bibehålla en bra kontrast krävs dock en mycket exakt ljusstyrning. Under presentationen i Warszawa hade TCL ställt upp en grupp LCD-skärmar där själva LCD-matrisen var borttagen och endast bakbelysningen återstod. Upplägget varierade från enkla modeller med bara några få LED-lampor utan lokal dimning (P745), modeller med LED-bakbelysning och lokal dimning (C745) – till avancerade toppmodeller med MiniLED och tusentals dimningszoner (C805, C845, X955).

Demonstrationen var ganska fascinerande och visar att det fortfarande pågår mycket utveckling inom MiniLED och LCD. Det var särskilt tydligt hur den bästa modellen (flaggskeppet X955) hade dramatiskt högre ”upplösning” i bakbelysningen. Det är fortfarande en bit kvar till OLED som kan styra ljuset för varje pixel, men i gengäld är ljusstyrkan BETYDLIGT högre.

I videon nedan kan du se Marek Maciejewski från TCL förklara skillnaden mellan de olika typerna av bakbelysning i LCD-skärmar.

 

TCL X955: Mer än 5000 dimningszoner och upp till 5000 nit!

TCL X95 (Foto: Audun Hage)

Den nya flaggskeppsmodellen X955 presenterades tidigare i år, men här talar vi i själva verket om en kommande 2024-modell, som kan komma ut i butikerna runt årsskiftet. Den använder en ny generation av MiniLED-bakbelysning, med så många som sex lysdioder på varje chip. Den kan ha över 5000 zoner (5184 för att vara exakt) och ljusstyrkan är bländande! X955 kan ge upp till 5000 nit, vilket bekräftades av mätningar på plats. Enligt det vi såg i Warszawa har skärmarna också mycket exakt lokal dimning, med försumbar halo-effekt.

På ljudsidan har X955 en kraftfull 4.2.2/160 W Dolby Atmos-högtalarlösning från Onkyo samt Dolby Atmos, och skärmen har en slimmad design med smart kabelhantering.

TCL X955-serien blir tillgänglig i skärmstorlekarna 85″ och 98″.

Pris SEK
Modell
98X955 129990 kr
85X955 89990 kr

TCL C955

TCL C95 (Foto: Audun Hage)

För att komplettera X95-serien introducerar TCL även den mer prisvärda C95-serien för 2023/2024, i ett bredare utbud av skärmstorlekar. Dessa modeller använder också MiniLED-teknik, med något lägre ljusstyrka (2000 nit) och antal dimningszoner (upp till 2000), med ett 120 W Onkyo-ljudsystem.

TCL C95-serien kommer att finnas tillgänglig i skärmstorlekarna 85″ och 98″.

Pris SEK
Modell
98C955 99990 kr
85C955 69990 kr

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

2 reaktioner på ”TCL i Polen: Smygtitt på TCL:s nya toppmodeller X955 och C955”

  1. Har haft en 98″ C955 i drygt 10 dagar och kan meddela att det är en fantastisk tv i en storlek som känns som en projektorduk i storleken men som en high end tv i bildkvaliten! Det bästa av 2 världar i samma produkt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen