TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST TCL C725 (43C725)

Bra till det mesta

Med TCL C725 får du en tjusig bild och bra ljud till ett rimligt pris.

forfatter
Publicerad 2022-02-18 - 09:00
Karakter
TCL C725 (43C725)
L&B tycker
TCL C725 ger en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast. Den har dessutom brett bredformatsstöd och bra anslutningsmöjligheter, vilket gör den till en utmärkt allround-TV.
Även om Android-användargränssnittet är bra så tycker vi att TV:n reagerar lite långsamt på kommandon från fjärrkontrollen.
Specifikationer
 • Storlek/typ: 43-tums 4K LCD
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Panelfrekvens: 50/60 Hz
 • Operativsystem: Android 11
 • Ingångar: 3 HDMI (2 x 2.1), 1 USB
 • Utgångar: Optiskt digitalt ljud
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
 • Övrigt: Dolby Atmos
 • Webb: tcl.se
Riktpris: 7 000Pr. 2022-02-18 Produktsida

TCL är en tillverkare som gjort bra ifrån sig i tidigare TV-tester, speciellt av det billiga slaget. C725-serien är en relativt ny modell som har Android TV, brett stöd för videoformat och ljud från Onkyo. Då är frågan: Hur står den sig mot konkurrenterna?

TCL C72 50 55 65 75 ANDROID11 FRONT V2
TCL C725. (Foto: TCL)

TCL C725

TCL-skärmen har ett snyggt utseende, med en tunn ram runt skärmen, och en tunn metallremsa längst ned som gör att den ser lite mer påkostad ut. Den är dock något tjockare än Samsung Q60A när man tittar på den från sidan. TV:n står på två små fötter som skruvas in från botten.

TCL C725 använder operativsystemet Android 11, som ger bred tillgång till de senaste streamingtjänsterna, inklusive Apple TV+ och Disney+. Den har även en inbyggd mikrofon för röststyrning med Google Assistant. Två fjärrkontroller ingår i kartongen: en större med sifferknappar och en mindre variant som använder Bluetooth. Vi noterar dock att den här TCL-modellen reagerar lite långsammare på kommandon än vi hade velat.

Anslutningsmöjligheterna är på normal nivå, med tre HDMI-ingångar och möjlighet till ljudutgång via eARC. Här finns däremot inga utpräglade gaming-finesser som de man hittar i de dyrare modellerna. Formatstödet är däremot utmärkt, med bland annat Dolby Vision och HDR10+ samt stöd för Dolby Atmos-ljud via HDMI-utgången. Det garanterar optimal visning av modernt streaminginnehåll.

3.TCL C72 DISNEY
Foto: TCL

Bildkvalitet

Den här modellen från TCL har ganska imponerande bildkvalitet. För det första har den utmärkt ljusstyrka, som bidrar till bra skärpa under olika tittförhållanden. Det är också en klar bonus när man tittar på moderna filmer och serier i HDR-format och ger fullt utbyte av de ljusa effekterna.

Den fartfyllda och effektfulla Formel 1-dokumentären Drive to Survive ser extra läcker ut på TCL-skärmen, vi är imponerade av den starka men ändå naturliga färgåtergivningen. C725 har till exempel betydligt mer nyanserat ”Ferrari-rött” än konkurrenten från Samsung och hudtoner ser mer korrekta ut. Kontrasten är också mycket bra – faktiskt i klass med de dyrare modellerna från Sony och Philips.

Skärpan är utmärkt och TCL-skärmen har en effektiv rörelseutjämning. C725 har också en relativt bra betraktningsvinkel. Den är bättre på att bevara färgerna från sidan än flera av de andra. Sammantaget levererar TCL en riktigt prisvärd bild!

Ljudkvalitet

TCL C725 är utrustad med ett inbyggt ljudsystem av märket Onkyo. Det handlar om ett relativt enkelt stereohögtalarsystem, utan någon extra subwoofer eller liknande. Men det allmänna intrycket av ljudet är klart godkänt. Här finns en bra tydlighet i röståtergivningen och TCL-skärmen kan spela högt och tydligt utan irriterande förvrängning. Här får du alltså lite bättre ljud än vad många av konkurrenterna kan erbjuda.

Slutsats

TCL C725 är en TV med välbalanserade prestanda. Android-användargränssnittet är lätt att bli bekant med – även om TV:n reagerar lite långsammare än ett par av konkurrenterna. Viktigast av allt är förstås bildkvaliteten och här sticker TCL ut som en av de klart bästa i prisklassen. C725 har också riktigt dugligt ljud, vilket gör att du potentiellt kan klara dig utan en separat soundbar. Helt klart ett bra köp!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Sony X89J (KD-43X89J)

Bra för spel

Sony X89J är dyrast i testet och utmärker sig med flera praktiska finesser. Ändå skiljer den sig inte våldsamt mycket från de billigare utmanarna.

Sony-skärmen har en skarp och naturlig bild med bra kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till bra gaming-TV.
Bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre än de billigare modellerna i testet. Ljudet är relativt tunt.

Xiaomi Mi TV P1 43

Prisvärd Android-TV

Från kinesiska Xiaomi kommer en TV som hävdar sig väl mot konkurrenterna – trots ett lägre pris.

Xiaomi bjuder på Android-användargränssnitt, massor av appar och bra formatstöd.
Kontrasten är bara medelbra och ljudet är ganska så tunt.

Philips The One 43 (43PUS8506/12)

Sätter färg på tillvaron

Gillar du färger? Med den här TV:n får du Philips välkända Ambilight-ljus som piffar upp bildupplevelsen lite extra.

Philips-skärmen levererar snygg bildkvalitet med bra kontrast, och det färgsprakande Ambilight-ljuset förstärker inlevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.

Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kinesisk utmanare

Hisense A7GQ kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men bildupplevelsen är lite blek jämfört med de bästa.

Hisense A7GQ har en snygg och modern design, bra anslutningsmöjligheter och brett stöd för olika videoformat.
TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.

LG NANO756 (43NANO756)

Saknar kontrast

LG NANO756 är en fin och lättskött TV, men bildkvaliteten lever inte riktigt upp till förväntningarna.

LG-skärmen har ett fint användargränssnitt (WebOS) med ett bra urval av streamingtjänster.
Kontrasten och ljusstyrkan är bara medelbra. Det saknas stöd för en del viktiga format.

Samsung Q60A (QE43Q60A)

Slimmad och läcker QLED-TV från Samsung

Samsungs billigaste QLED-modell har slimmad design, snygg bildkvalitet och ett lättanvänt användargränssnitt. Bara ljudet är lite tråkigt.

Samsung Q60A är en utmärkt TV med bra bild, strålande gränssnitt och snygg design.
Ljudet är en besvikelse, det är tunt och skriker efter hjälp av en soundbar.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Mästarklass från Panasonic Panasonics bästa OLED-TV är tillbaka i full vigör – och nu finns den äntligen storformat! LZ2000E har helt enkelt en strålande bild.
Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
Följ Ljud & Bild