TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kinesisk utmanare

Hisense A7GQ kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men bildupplevelsen är lite blek jämfört med de bästa.

Karakter
Hisense A7GQ (43A7GQ)
forfatter
Publicerad 2022-02-18 - 09:00
Ljud & Bild tycker
Hisense A7GQ har en snygg och modern design, bra anslutningsmöjligheter och brett stöd för olika videoformat.
TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 43-tums 4K LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 50/60 Hz
  • Operativsystem: VIDAA U5.0
  • Ingångar: 3 HDMI (2.0b 4K/60 Hz), 2 USB
  • Utgångar: Optiskt digitalt ljud
  • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
  • Övrigt: Dolby Atmos, UHD AI Upscaler
  • Skärmstorlekar: 43, 50, 55, 65, 75 tum
  • Webb: global.hisense.com

Kinesiska Hisense är en relativt ny aktör här i Norden, men har redan gjort sig ett namn med flera prisvärda TV-modeller. 43-tummaren i A7-serien har en stilren och futuristisk design med en mittmonterad fot i borstad metall. Om du tycker att 43 tum är för lite så ska det nämnas att serien går hela vägen upp till 75 tum.

Hisense A7GQ
Hisense A7GQ. (Foto: Hisense)

Hisense A7GQ

Många TV-tillverkare håller sig till Android men Hisense har utvecklat ett eget användargränssnitt som de kallar för VIDAA. Det kan tyckas lite ovant i början, men fungerar faktiskt helt fint. TV:n svarar snabbt på fjärrkontrollkommandon och har röststyrning som förstår svenska. Du kan använda rösten för att göra praktiska saker som att byta videokälla och liknande.

Däremot är det lite si och så med app-utbudet. Förutom grundläggande tjänster som Netflix och YouTube saknar VIDAA flera av de appar som vi tar för givna här i Norden – inklusive SVT Play. Det finns inte heller något inbyggt Chromecast eller AirPlay. Butikskedjan Power, som är en av de som säljer Hisense i Norden, brukar därför ibland skicka med en Google Chromecast när du köper en TV (observera dock att detta kan vara ett begränsat erbjudande som inte gäller överallt).

Hisense 43A7GQ har för övrigt tre HDMI-ingångar men ingen av dem stöder helt de senaste ”2.1-funktionerna”. Detta är alltså inte den mest uppenbara gaming-skärmen.

Bildkvalitet

Hisense 43A7GQ är utrustad med en VA LCD-panel som har direkt LED-bakbelysning, men utan lokal dimning. Det märks att Hisense-skärmen har en något lägre kontrast än testets bästa. Betraktningsvinkeln på 43-tumsversionen är inte heller särskilt bra: färgerna blir lite bleka och urlakade när man tittar på skärmen från sidan.

Även om TV:n stöder HDR-format som Dolby Vision saknar den tryck i de ljusaste nyanserna. Bilden känns dessutom ganska så suddig ibland, speciellt vid snabba rörelser. På plussidan har Hisense A7GQ ett bra filmläge med fina och neutrala färger. Ändå är detta i första hand en skärm för vanlig TV-tittande, snarare än mörka filmkvällar.

Ljudkvalitet

På ljudsidan är Hisense A7GQ utrustad med stereohögtalare och 2 x 10 watts förstärkareffekt. Ljudet är ganska tunt, men tillräckligt tydligt i dialogen och inte lika instängt som i vissa testdeltagare. Det finns även stöd för Dolby Atmos-surroundljud om man skulle vilja koppla in en soundbar.

Slutsats

Hisense A7GQ skiljer sig från testets övriga TV-apparater genom att ha ett helt eget användargränssnitt. Det så kallade VIDAA-systemet verkar lovande än så länge, men saknar en del lokala appar och tjänster. Bildkvaliteten präglas av begränsad ljusstyrka och kontrast. Trots flera fina egenskaper framstår inte Hisense som det allra bästa köpet den här gången.

Också i detta test:

Sony X89J (KD-43X89J)

Bra för spel

Sony X89J är dyrast i testet och utmärker sig med flera praktiska finesser. Ändå skiljer den sig inte våldsamt mycket från de billigare utmanarna.

Sony-skärmen har en skarp och naturlig bild med bra kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till bra gaming-TV.
Bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre än de billigare modellerna i testet. Ljudet är relativt tunt.

Xiaomi Mi TV P1 43

Prisvärd Android-TV

Från kinesiska Xiaomi kommer en TV som hävdar sig väl mot konkurrenterna – trots ett lägre pris.

Xiaomi bjuder på Android-användargränssnitt, massor av appar och bra formatstöd.
Kontrasten är bara medelbra och ljudet är ganska så tunt.

Philips The One 43 (43PUS8506/12)

Sätter färg på tillvaron

Gillar du färger? Med den här TV:n får du Philips välkända Ambilight-ljus som piffar upp bildupplevelsen lite extra.

Philips-skärmen levererar snygg bildkvalitet med bra kontrast, och det färgsprakande Ambilight-ljuset förstärker inlevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.

TCL C725 (43C725)

Bra till det mesta

Med TCL C725 får du en tjusig bild och bra ljud till ett rimligt pris.

TCL C725 ger en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast. Den har dessutom brett bredformatsstöd och bra anslutningsmöjligheter, vilket gör den till en utmärkt allround-TV.
Även om Android-användargränssnittet är bra så tycker vi att TV:n reagerar lite långsamt på kommandon från fjärrkontrollen.

LG NANO756 (43NANO756)

Saknar kontrast

LG NANO756 är en fin och lättskött TV, men bildkvaliteten lever inte riktigt upp till förväntningarna.

LG-skärmen har ett fint användargränssnitt (WebOS) med ett bra urval av streamingtjänster.
Kontrasten och ljusstyrkan är bara medelbra. Det saknas stöd för en del viktiga format.

Samsung Q60A (QE43Q60A)

Slimmad och läcker QLED-TV från Samsung

Samsungs billigaste QLED-modell har slimmad design, snygg bildkvalitet och ett lättanvänt användargränssnitt. Bara ljudet är lite tråkigt.

Samsung Q60A är en utmärkt TV med bra bild, strålande gränssnitt och snygg design.
Ljudet är en besvikelse, det är tunt och skriker efter hjälp av en soundbar.

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
Panasonic avslöjar årets tv-modeller Introducerar en rad uppgraderade OLED- och LCD-modeller skräddarsydda för spel.
Ny OLED-TV från Bang & Olufsen B&O har uppdaterat sin bästa TV med en helt ny OLED-panel från LG. Och prislappen blir ... häftig.
Så väljer vi tv Bildkvalitet, pris och storlek är det mest avgörande när vi svenskar ska investera i ny tv.
På jakt efter en ny TV? Kolla vår topp 10-lista! Här hittar du de 10 bästa TV-modellerna just nu!
En av de bästa OLED-skärmarna vi har testat LG:s stilfulla OLED-TV med galleridesign är tillbaka i ny 2022-årgång. OLED G2 har en gnistrande bra bildkvalitet!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend