Kinesiska Hisense är en relativt ny aktör här i Norden, men har redan gjort sig ett namn med flera prisvärda TV-modeller. 43-tummaren i A7-serien har en stilren och futuristisk design med en mittmonterad fot i borstad metall. Om du tycker att 43 tum är för lite så ska det nämnas att serien går hela vägen upp till 75 tum.
Hisense A7GQ
Många TV-tillverkare håller sig till Android men Hisense har utvecklat ett eget användargränssnitt som de kallar för VIDAA. Det kan tyckas lite ovant i början, men fungerar faktiskt helt fint. TV:n svarar snabbt på fjärrkontrollkommandon och har röststyrning som förstår svenska. Du kan använda rösten för att göra praktiska saker som att byta videokälla och liknande.
Däremot är det lite si och så med app-utbudet. Förutom grundläggande tjänster som Netflix och YouTube saknar VIDAA flera av de appar som vi tar för givna här i Norden – inklusive SVT Play. Det finns inte heller något inbyggt Chromecast eller AirPlay. Butikskedjan Power, som är en av de som säljer Hisense i Norden, brukar därför ibland skicka med en Google Chromecast när du köper en TV (observera dock att detta kan vara ett begränsat erbjudande som inte gäller överallt).
Hisense 43A7GQ har för övrigt tre HDMI-ingångar men ingen av dem stöder helt de senaste ”2.1-funktionerna”. Detta är alltså inte den mest uppenbara gaming-skärmen.
Bildkvalitet
Hisense 43A7GQ är utrustad med en VA LCD-panel som har direkt LED-bakbelysning, men utan lokal dimning. Det märks att Hisense-skärmen har en något lägre kontrast än testets bästa. Betraktningsvinkeln på 43-tumsversionen är inte heller särskilt bra: färgerna blir lite bleka och urlakade när man tittar på skärmen från sidan.
Även om TV:n stöder HDR-format som Dolby Vision saknar den tryck i de ljusaste nyanserna. Bilden känns dessutom ganska så suddig ibland, speciellt vid snabba rörelser. På plussidan har Hisense A7GQ ett bra filmläge med fina och neutrala färger. Ändå är detta i första hand en skärm för vanlig TV-tittande, snarare än mörka filmkvällar.
Ljudkvalitet
På ljudsidan är Hisense A7GQ utrustad med stereohögtalare och 2 x 10 watts förstärkareffekt. Ljudet är ganska tunt, men tillräckligt tydligt i dialogen och inte lika instängt som i vissa testdeltagare. Det finns även stöd för Dolby Atmos-surroundljud om man skulle vilja koppla in en soundbar.
Slutsats
Hisense A7GQ skiljer sig från testets övriga TV-apparater genom att ha ett helt eget användargränssnitt. Det så kallade VIDAA-systemet verkar lovande än så länge, men saknar en del lokala appar och tjänster. Bildkvaliteten präglas av begränsad ljusstyrka och kontrast. Trots flera fina egenskaper framstår inte Hisense som det allra bästa köpet den här gången.
Också i detta test:
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser