TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST 43-tums 4K-TV för under 10 000 kronor

43 tum för mindre rum

TV:n måste inte vara enorm för att ge fina bildupplevelser. Vi har testat de bästa 43-tummarna.

forfatter
Publicerad 2022-02-18 - 09:00
Produkter i testet
 • Sony X89J (KD-43X89J)
 • Xiaomi Mi TV P1 43
 • Philips The One 43 (43PUS8506/12)
 • TCL C725 (43C725)
 • Hisense A7GQ (43A7GQ)
 • LG NANO756 (43NANO756)
 • Samsung Q60A (QE43Q60A)
 • Här på Ljud & Bild-redaktionen håller vi normalt på mottot ”större är bättre” när det gäller TV. En större TV-skärm brukar ge större upplevelser, speciellt när du vill bli uppslukad av filmer och serier.

  Men ibland kan även smått vara gott!

  Om du vill ha en mindre TV till köket, arbetsrummet, sommarstugan eller sovrummet så är en 43-tummare mitt i prick. Den skärmstorleken passar där du har förhållandevis kort tittavstånd (1–2 meter) mellan TV:n och soffan.

  Med en fysisk bredd på strax under 1 meter passar 43-tummaren in där andra skärmar blir för stora och utrymmeskrävande. De är lätta att få plats med på den där smala väggen mellan fönstret och öppna spisen eller bokhyllan – eller kan stå i ett hörn.

  Dessutom är de relativt lätta att hantera för en person, om du skulle behöva flytta runt på den.

  Vi får inte heller glömma de som är en smula mer ”konservativa” och helt enkelt vill ha en TV som tar så lite plats som möjligt. När man vill titta på film drar man bara favoritfåtöljen närmare TV:n!

  Läs också Hur stor ska TV:n vara? Den definitiva guiden till hur du väljer en lagom skärmstorlek.

  Mycket bättre bild

  Bara för att du letar efter en liten TV betyder det inte att du måste kompromissa med bildkvaliteten. Även om 43 tum är en storlek som inte prioriteras högst bland TV- och paneltillverkare så börjar det hända saker och ting. Numera går det att köpa en 43-tummare med bra specifikationer, som inte ligger långt efter de större varianterna. Det kan bero på att 43 tum också är en populär skärmstorlek bland gaming-intresserade!

  Testet

  Vi har samlat ihop en grupp 43-tums LCD-modeller från de mest välkända tillverkarna, samt ett par nykomlingar. Kravet är 43 tum, 4K-upplösning, stöd för HDR (High Dynamic Range) och ett användargränssnitt som innehåller de senaste streamingtjänsterna.

  Alla testdeltagare är 2021-modeller och priserna varierar mellan så lite som 4 500 kronor för den billigaste och upp till 9 000 kronor för den dyraste. Om du letar efter den bästa bilden så kan det vara värt att lägga ett par kronor extra. Å andra sidan har vi många gånger sett att dyrast inte automatiskt är samma sak som bäst. Målet är att hitta TV:n som ger mest för pengarna!

  Detta tittar vi efter

  Som vanligt ställer vi högst krav på bilden och ljudet, men även användarvänligheten är viktigt, där ligger tonvikten på menysystemet och fjärrkontrollen. Dagens TV-apparater ska kunna hantera ett antal källor (TV-boxar, streamingtjänster etc.), så ett effektivt användargränssnitt är viktigt – för att inte tala om anslutningar. Om du även tänker använda TV:n till spel (PlayStation 5 och Xbox Series X/S) är det dessutom viktigt att den klarar olika bildfrekvenser (60–120 Hz). De flesta TV-apparaterna i 43-tumsklassen är begränsade till 60 Hz, men det finns undantag.

  Produkter i testet

  Sony X89J (KD-43X89J)

  Bra för spel

  Sony X89J är dyrast i testet och utmärker sig med flera praktiska finesser. Ändå skiljer den sig inte våldsamt mycket från de billigare utmanarna.

  Sony-skärmen har en skarp och naturlig bild med bra kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till bra gaming-TV.
  Bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre än de billigare modellerna i testet. Ljudet är relativt tunt.

  Xiaomi Mi TV P1 43

  Prisvärd Android-TV

  Från kinesiska Xiaomi kommer en TV som hävdar sig väl mot konkurrenterna – trots ett lägre pris.

  Xiaomi bjuder på Android-användargränssnitt, massor av appar och bra formatstöd.
  Kontrasten är bara medelbra och ljudet är ganska så tunt.

  Philips The One 43 (43PUS8506/12)

  Sätter färg på tillvaron

  Gillar du färger? Med den här TV:n får du Philips välkända Ambilight-ljus som piffar upp bildupplevelsen lite extra.

  Philips-skärmen levererar snygg bildkvalitet med bra kontrast, och det färgsprakande Ambilight-ljuset förstärker inlevelsen.
  Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.

  TCL C725 (43C725)

  Bra till det mesta

  Med TCL C725 får du en tjusig bild och bra ljud till ett rimligt pris.

  TCL C725 ger en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast. Den har dessutom brett bredformatsstöd och bra anslutningsmöjligheter, vilket gör den till en utmärkt allround-TV.
  Även om Android-användargränssnittet är bra så tycker vi att TV:n reagerar lite långsamt på kommandon från fjärrkontrollen.

  Hisense A7GQ (43A7GQ)

  Kinesisk utmanare

  Hisense A7GQ kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men bildupplevelsen är lite blek jämfört med de bästa.

  Hisense A7GQ har en snygg och modern design, bra anslutningsmöjligheter och brett stöd för olika videoformat.
  TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.

  LG NANO756 (43NANO756)

  Saknar kontrast

  LG NANO756 är en fin och lättskött TV, men bildkvaliteten lever inte riktigt upp till förväntningarna.

  LG-skärmen har ett fint användargränssnitt (WebOS) med ett bra urval av streamingtjänster.
  Kontrasten och ljusstyrkan är bara medelbra. Det saknas stöd för en del viktiga format.

  Samsung Q60A (QE43Q60A)

  Slimmad och läcker QLED-TV från Samsung

  Samsungs billigaste QLED-modell har slimmad design, snygg bildkvalitet och ett lättanvänt användargränssnitt. Bara ljudet är lite tråkigt.

  Samsung Q60A är en utmärkt TV med bra bild, strålande gränssnitt och snygg design.
  Ljudet är en besvikelse, det är tunt och skriker efter hjälp av en soundbar.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Mästarklass från Panasonic Panasonics bästa OLED-TV är tillbaka i full vigör – och nu finns den äntligen storformat! LZ2000E har helt enkelt en strålande bild.
  Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
  Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
  Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
  Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
  Följ Ljud & Bild