Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung Q60A (QE43Q60A)

Slimmad och läcker QLED-TV från Samsung

Samsungs billigaste QLED-modell har slimmad design, snygg bildkvalitet och ett lättanvänt användargränssnitt. Bara ljudet är lite tråkigt.

Skrivet av / 2022-02-18 - 09:00
Samsung Q60A (QE43Q60A)
Audun Hage

Q60A är instegsmodellen bland Samsungs så kallade QLED LCD-skärmar. Serien finns i ett stort urval av storlekar, från 32 ända upp till 85 tum, alla med relativt angenäma prislappar. Så hur står sig 43-tumsversionen mot konkurrenterna?Samsung Q60A 65 Inch 4K QLED Quantum HDR Smart TV 1024x1024 1

Samsung Q60A. (Foto: Samsung)

Samsung Q60A

Rent fysiskt är Samsung-skärmen väldigt snygg att titta på: Det här är testets smalaste TV med god marginal. Själva skärmen är bara cirka 4 centimeter tjock och behåller samma tjocklek hela vägen. Baksidan är slät vilket gör att TV:n kan hängas tätt intill väggen utan att sticka ut. Fötterna är justerbara i höjdled, så skärmen kan höjas för att ge plats åt en soundbar-högtalare.

Q60A kör Samsungs beprövade Tizen-användargränssnitt. Det är väldigt enkelt att använda och har stor tillgång på appar. Här finns bland annat Disney+, HBO Max, Discovery+, Apple TV samt flera lokala tjänster, och vi vet av erfarenhet att Samsung är tidigt ute med aktuella appar. Fjärrkontrollen är dessutom liten och behändig.

På anslutningsfronten är Q60A utrustad med tre HDMI-ingångar, inklusive stöd för eARC-ljudreturkanal. Det är dock relativt sparsamt med moderna spelfunktioner. Här finns till exempel inget stöd för VRR (Variable Refresh Rate). Och precis som i andra Samsung-modeller finns inte HDR-formatet Dolby Vision.

Bildkvalitet

Q60A-modellen har en LCD-panel med LED-kantbelysning, som har ett extra färgfilter med kvantprickar (quantum dots) som ska bidra till ett bredare färgspektrum. Det är härifrån som Q:et i ”QLED” kommer.

Samsung-skärmen har utmärkt ljusstyrka, vilket bidrar till en tydlig och stark bild i ljusa miljöer. Ljusfördelningen är dessutom jämn och fin över hela skärmytan. Q60A kan vara mörk när det gäller också, tack vare en utmärkt svärta i mörka områden. Den lyckas få fram massor av detaljer i mörka scener, utan så kallad ”black crush”-effekt som vi ser på en rad andra skärmar. Sammantaget ger det bra kontrast.

Färgåtergivningen är jämn och nyanserad, men med vissa tendenser till blå färgstick i standard-bildläget. Film-läget är mer neutralt, och Q60A är dessutom utrustad med ett extra korrekt ”Filmmaker Mode”. Det enda som sänker betyget är att färgerna kan bli lite bleka när man tittar på TV:n från sidan. Betraktningsvinkeln på denna LCD-skärm är relativt snäv, så man får bäst bild när man sitter mitt framför TV:n.

Ljudkvalitet

Även om det finns mycket positivt att säga om bildkvaliteten så är ljudet Q60A inget att skryta med. De inbyggda högtalarna låter extremt tunt och påminner mest om en spinkig reseradio! Samsung har visserligen lagt till olika ljudlägen i menyn, men till liten nytta. Här är en extern soundbar nästan ett krav om man vill ha ordentligt TV-ljud. Då kan man få ut Dolby Atmos-ljudsignaler via eARC-kontakten.

Slutsats

Samsung Q60A är en av testets bästa allroundskärmar. För det första har den en snygg och modern design som får många av rivalerna att se gammaldags ut. Användargränssnittet och fjärrkontrollen är också toppmoderna. Samsung-skärmen har en spänstig bildkvalitet med utmärkt ljusstyrka och kontrast. Ljudkvaliteten är däremot inte särskilt imponerande. Sammantaget är Q60A fortfarande ett bra köp – men planera redan från början för att uppgradera ljudet.

Karakter
Samsung Q60A (QE43Q60A)
Basic

Ljud & Bild tycker

Samsung Q60A är en utmärkt TV med bra bild, strålande gränssnitt och snygg design. Ljudet är en besvikelse, det är tunt och skriker efter hjälp av en soundbar.

Också i detta test:

43-tums 4K-TV för under 10 000 kronor

Sony X89J (KD-43X89J)

Bra för spel

Sony X89J är dyrast i testet och utmärker sig med flera praktiska finesser. Ändå skiljer den sig inte våldsamt mycket från de billigare utmanarna.

Sony-skärmen har en skarp och naturlig bild med bra kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till bra gaming-TV.
Bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre än de billigare modellerna i testet. Ljudet är relativt tunt.
Läs hela testet

Xiaomi Mi TV P1 43

Prisvärd Android-TV

Från kinesiska Xiaomi kommer en TV som hävdar sig väl mot konkurrenterna – trots ett lägre pris.

Xiaomi bjuder på Android-användargränssnitt, massor av appar och bra formatstöd.
Kontrasten är bara medelbra och ljudet är ganska så tunt.
Läs hela testet

Philips The One 43 (43PUS8506/12)

Sätter färg på tillvaron

Gillar du färger? Med den här TV:n får du Philips välkända Ambilight-ljus som piffar upp bildupplevelsen lite extra.

Philips-skärmen levererar snygg bildkvalitet med bra kontrast, och det färgsprakande Ambilight-ljuset förstärker inlevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.
Läs hela testet

TCL C725 (43C725)

Bra till det mesta

Med TCL C725 får du en tjusig bild och bra ljud till ett rimligt pris.

TCL C725 ger en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast. Den har dessutom brett bredformatsstöd och bra anslutningsmöjligheter, vilket gör den till en utmärkt allround-TV.
Även om Android-användargränssnittet är bra så tycker vi att TV:n reagerar lite långsamt på kommandon från fjärrkontrollen.
Läs hela testet

Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kinesisk utmanare

Hisense A7GQ kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men bildupplevelsen är lite blek jämfört med de bästa.

Hisense A7GQ har en snygg och modern design, bra anslutningsmöjligheter och brett stöd för olika videoformat.
TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
Läs hela testet

LG NANO756 (43NANO756)

Saknar kontrast

LG NANO756 är en fin och lättskött TV, men bildkvaliteten lever inte riktigt upp till förväntningarna.

LG-skärmen har ett fint användargränssnitt (WebOS) med ett bra urval av streamingtjänster.
Kontrasten och ljusstyrkan är bara medelbra. Det saknas stöd för en del viktiga format.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Ljud & Bild
Rulla till toppen