TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Samsung Q60A (QE43Q60A)

Slimmad och läcker QLED-TV från Samsung

Samsungs billigaste QLED-modell har slimmad design, snygg bildkvalitet och ett lättanvänt användargränssnitt. Bara ljudet är lite tråkigt.

forfatter
Publicerad 2022-02-18 - 09:00
Karakter
Samsung Q60A (QE43Q60A)
L&B tycker
Samsung Q60A är en utmärkt TV med bra bild, strålande gränssnitt och snygg design.
Ljudet är en besvikelse, det är tunt och skriker efter hjälp av en soundbar.
Specifikationer
 • Storlek/typ: 43-tums 4K LCD
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Panelfrekvens: 50/60 Hz
 • Operativsystem: Tizen
 • Ingångar: 3 HDMI (2.0), 2 USB
 • Utgångar: Optiskt digitalt ljud, HDMI eARC
 • HDR: HDR10, HDR10+, HLG
 • Webb: samsung.com/se
Riktpris: 6 000Pr. 2022-02-18 Produktsida

Q60A är instegsmodellen bland Samsungs så kallade QLED LCD-skärmar. Serien finns i ett stort urval av storlekar, från 32 ända upp till 85 tum, alla med relativt angenäma prislappar. Så hur står sig 43-tumsversionen mot konkurrenterna?Samsung Q60A 65 Inch 4K QLED Quantum HDR Smart TV 1024x1024 1

Samsung Q60A. (Foto: Samsung)

Samsung Q60A

Rent fysiskt är Samsung-skärmen väldigt snygg att titta på: Det här är testets smalaste TV med god marginal. Själva skärmen är bara cirka 4 centimeter tjock och behåller samma tjocklek hela vägen. Baksidan är slät vilket gör att TV:n kan hängas tätt intill väggen utan att sticka ut. Fötterna är justerbara i höjdled, så skärmen kan höjas för att ge plats åt en soundbar-högtalare.

Q60A kör Samsungs beprövade Tizen-användargränssnitt. Det är väldigt enkelt att använda och har stor tillgång på appar. Här finns bland annat Disney+, HBO Max, Discovery+, Apple TV samt flera lokala tjänster, och vi vet av erfarenhet att Samsung är tidigt ute med aktuella appar. Fjärrkontrollen är dessutom liten och behändig.

På anslutningsfronten är Q60A utrustad med tre HDMI-ingångar, inklusive stöd för eARC-ljudreturkanal. Det är dock relativt sparsamt med moderna spelfunktioner. Här finns till exempel inget stöd för VRR (Variable Refresh Rate). Och precis som i andra Samsung-modeller finns inte HDR-formatet Dolby Vision.

Bildkvalitet

Q60A-modellen har en LCD-panel med LED-kantbelysning, som har ett extra färgfilter med kvantprickar (quantum dots) som ska bidra till ett bredare färgspektrum. Det är härifrån som Q:et i ”QLED” kommer.

Samsung-skärmen har utmärkt ljusstyrka, vilket bidrar till en tydlig och stark bild i ljusa miljöer. Ljusfördelningen är dessutom jämn och fin över hela skärmytan. Q60A kan vara mörk när det gäller också, tack vare en utmärkt svärta i mörka områden. Den lyckas få fram massor av detaljer i mörka scener, utan så kallad ”black crush”-effekt som vi ser på en rad andra skärmar. Sammantaget ger det bra kontrast.

Färgåtergivningen är jämn och nyanserad, men med vissa tendenser till blå färgstick i standard-bildläget. Film-läget är mer neutralt, och Q60A är dessutom utrustad med ett extra korrekt ”Filmmaker Mode”. Det enda som sänker betyget är att färgerna kan bli lite bleka när man tittar på TV:n från sidan. Betraktningsvinkeln på denna LCD-skärm är relativt snäv, så man får bäst bild när man sitter mitt framför TV:n.

Ljudkvalitet

Även om det finns mycket positivt att säga om bildkvaliteten så är ljudet Q60A inget att skryta med. De inbyggda högtalarna låter extremt tunt och påminner mest om en spinkig reseradio! Samsung har visserligen lagt till olika ljudlägen i menyn, men till liten nytta. Här är en extern soundbar nästan ett krav om man vill ha ordentligt TV-ljud. Då kan man få ut Dolby Atmos-ljudsignaler via eARC-kontakten.

Slutsats

Samsung Q60A är en av testets bästa allroundskärmar. För det första har den en snygg och modern design som får många av rivalerna att se gammaldags ut. Användargränssnittet och fjärrkontrollen är också toppmoderna. Samsung-skärmen har en spänstig bildkvalitet med utmärkt ljusstyrka och kontrast. Ljudkvaliteten är däremot inte särskilt imponerande. Sammantaget är Q60A fortfarande ett bra köp – men planera redan från början för att uppgradera ljudet.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Sony X89J (KD-43X89J)

Bra för spel

Sony X89J är dyrast i testet och utmärker sig med flera praktiska finesser. Ändå skiljer den sig inte våldsamt mycket från de billigare utmanarna.

Sony-skärmen har en skarp och naturlig bild med bra kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till bra gaming-TV.
Bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre än de billigare modellerna i testet. Ljudet är relativt tunt.

Xiaomi Mi TV P1 43

Prisvärd Android-TV

Från kinesiska Xiaomi kommer en TV som hävdar sig väl mot konkurrenterna – trots ett lägre pris.

Xiaomi bjuder på Android-användargränssnitt, massor av appar och bra formatstöd.
Kontrasten är bara medelbra och ljudet är ganska så tunt.

Philips The One 43 (43PUS8506/12)

Sätter färg på tillvaron

Gillar du färger? Med den här TV:n får du Philips välkända Ambilight-ljus som piffar upp bildupplevelsen lite extra.

Philips-skärmen levererar snygg bildkvalitet med bra kontrast, och det färgsprakande Ambilight-ljuset förstärker inlevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.

TCL C725 (43C725)

Bra till det mesta

Med TCL C725 får du en tjusig bild och bra ljud till ett rimligt pris.

TCL C725 ger en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast. Den har dessutom brett bredformatsstöd och bra anslutningsmöjligheter, vilket gör den till en utmärkt allround-TV.
Även om Android-användargränssnittet är bra så tycker vi att TV:n reagerar lite långsamt på kommandon från fjärrkontrollen.

Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kinesisk utmanare

Hisense A7GQ kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men bildupplevelsen är lite blek jämfört med de bästa.

Hisense A7GQ har en snygg och modern design, bra anslutningsmöjligheter och brett stöd för olika videoformat.
TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.

LG NANO756 (43NANO756)

Saknar kontrast

LG NANO756 är en fin och lättskött TV, men bildkvaliteten lever inte riktigt upp till förväntningarna.

LG-skärmen har ett fint användargränssnitt (WebOS) med ett bra urval av streamingtjänster.
Kontrasten och ljusstyrkan är bara medelbra. Det saknas stöd för en del viktiga format.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
IFA-nyheter från Samsung En kompakt bildskärm för spel eller en kolossal MicroLED-TV för hemmabio? Samsungs monter på IFA-mässan erbjuder allt.
Följ Ljud & Bild