TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Xiaomi Mi TV P1 43

Prisvärd Android-TV

Från kinesiska Xiaomi kommer en TV som hävdar sig väl mot konkurrenterna – trots ett lägre pris.

forfatter
Publicerad 2022-02-18 - 09:00
Karakter
Xiaomi Mi TV P1 43
L&B tycker
Xiaomi bjuder på Android-användargränssnitt, massor av appar och bra formatstöd.
Kontrasten är bara medelbra och ljudet är ganska så tunt.
Specifikationer
 • Storlek/typ: 43-tums 4K LCD
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Panelfrekvens: 50/60 Hz
 • Operativsystem: Android 10
 • Ingångar: 3 HDMI (4K/60 Hz, eARC), 2 USB
 • Utgångar: Optiskt digitalt ljud
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
 • Övrigt: Dolby Atmos, UHD AI Upscaler
 • Skärmstorlekar: 32, 43, 50, 55 tum
 • Webb: mi.com
Riktpris: 4 800Pr. 2022-02-18 Produktsida

Xiaomi är ett märke som många förknippar med billiga mobiler och robotdammsugare, men den kinesiska tillverkaren har även en del TV-apparater i sitt sortiment. Där finns bland annat den billiga P1-serien med Android TV. Förutom 43-tummaren vi har tittat på här finns den från 32 och upp till 55 tum.

codice sconto xiaomi mi smart tv p1 32 offerte coupon 01
Mi TV P1. (Foto: Xiaomi)

Xiaomi Mi TV P1

P1-modellen har en enkel design med två små plastben som skruvas in från undersidan. Så om man blir sugen på en soundbar får den lätt plats mellan fötterna.

Mi TV P1 kör Android 10, men Xiaomi har även utvecklat ett eget användargränssnitt (Patchwall) som är gjort för att köras ovanpå Android. Den här tjänsten är dock inte tillgänglig i de nordiska länderna ännu. Därför känns den i princip som andra Android-modeller, med ett enkelt och tydligt menysystem. TV:n svarar snabbt på kommandon och laddar apparna snabbt och effektivt. Fjärrkontrollen använder Bluetooth så att den inte behöver pekas direkt. TV:n har även en inbyggd mikrofon för röststyrning med Google Assistant.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten från Mi TV P1 ger för det mesta ett positivt intryck. Här får man en TV med bra ljusstyrka som passar bra för TV-tittning dagtid. Vi märker dock att skärmglaset är relativt blankt och därför kan spegla lampor, fönster etc om man inte släcker eller täcker för dem.

Xiaomi-skärmen har bra stöd för olika videoformat och kan bland annat utnyttja HDR-formatet Dolby Vision på innehåll som använder detta. Vid det här laget finns det väldigt många filmer och serier på bland annat Netflix och Disney+ som använder detta format och ger en bra återgivning av HDR-effekterna. Kontrasten från Mi TV P1 är däremot medelmåttig vilket gör att en del kontrastrika scener kan se lite grå och ”urlakade” ut jämfört med testets bästa. Till exempel har både Samsung Q60A, TCL C725 och Sony X89J en klart bättre svärta, vilket ger ett bättre djup i de mörkaste scenerna – men de kostar också mer än vad du får betala för Xiaomi.

Ljudkvalitet

Det finns en bra klarhet i diskanten och övre mellanregistret, men det är ungefär allt. Längre ner i basen är Mi-TV:n tunn. Röståtergivningen är relativt klar, men också lite tunn och saknar fyllighet och tyngd. Det är ungefär noll bas här. Ljudeffekterna blir lite tama och vassa, och musiken låter lite tunt. En soundbar är räddningen.

Slutsats

Här har Xiaomi en bra TV med rätt specifikationer till ett bra pris. Bildkvaliteten är inte banbrytande på något sätt, men tillräckligt bra ljusstyrka och kontrast för vanligt TV-tittande. Ljudet är däremot relativt tunt. Den allmänna användarupplevelsen är dock mycket bra och ligger inte långt efter de dyrare modellerna i testet. Ett bra köp!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Sony X89J (KD-43X89J)

Bra för spel

Sony X89J är dyrast i testet och utmärker sig med flera praktiska finesser. Ändå skiljer den sig inte våldsamt mycket från de billigare utmanarna.

Sony-skärmen har en skarp och naturlig bild med bra kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till bra gaming-TV.
Bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre än de billigare modellerna i testet. Ljudet är relativt tunt.

Philips The One 43 (43PUS8506/12)

Sätter färg på tillvaron

Gillar du färger? Med den här TV:n får du Philips välkända Ambilight-ljus som piffar upp bildupplevelsen lite extra.

Philips-skärmen levererar snygg bildkvalitet med bra kontrast, och det färgsprakande Ambilight-ljuset förstärker inlevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.

TCL C725 (43C725)

Bra till det mesta

Med TCL C725 får du en tjusig bild och bra ljud till ett rimligt pris.

TCL C725 ger en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast. Den har dessutom brett bredformatsstöd och bra anslutningsmöjligheter, vilket gör den till en utmärkt allround-TV.
Även om Android-användargränssnittet är bra så tycker vi att TV:n reagerar lite långsamt på kommandon från fjärrkontrollen.

Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kinesisk utmanare

Hisense A7GQ kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men bildupplevelsen är lite blek jämfört med de bästa.

Hisense A7GQ har en snygg och modern design, bra anslutningsmöjligheter och brett stöd för olika videoformat.
TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.

LG NANO756 (43NANO756)

Saknar kontrast

LG NANO756 är en fin och lättskött TV, men bildkvaliteten lever inte riktigt upp till förväntningarna.

LG-skärmen har ett fint användargränssnitt (WebOS) med ett bra urval av streamingtjänster.
Kontrasten och ljusstyrkan är bara medelbra. Det saknas stöd för en del viktiga format.

Samsung Q60A (QE43Q60A)

Slimmad och läcker QLED-TV från Samsung

Samsungs billigaste QLED-modell har slimmad design, snygg bildkvalitet och ett lättanvänt användargränssnitt. Bara ljudet är lite tråkigt.

Samsung Q60A är en utmärkt TV med bra bild, strålande gränssnitt och snygg design.
Ljudet är en besvikelse, det är tunt och skriker efter hjälp av en soundbar.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Mästarklass från Panasonic Panasonics bästa OLED-TV är tillbaka i full vigör – och nu finns den äntligen storformat! LZ2000E har helt enkelt en strålande bild.
Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
Följ Ljud & Bild