Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Xiaomi Mi TV P1 43

Prisvärd Android-TV

Från kinesiska Xiaomi kommer en TV som hävdar sig väl mot konkurrenterna – trots ett lägre pris.

Publicerad 2022-02-18 - 09:00
Xiaomi Mi TV P1 43
Audun Hage

Xiaomi är ett märke som många förknippar med billiga mobiler och robotdammsugare, men den kinesiska tillverkaren har även en del TV-apparater i sitt sortiment. Där finns bland annat den billiga P1-serien med Android TV. Förutom 43-tummaren vi har tittat på här finns den från 32 och upp till 55 tum.

codice sconto xiaomi mi smart tv p1 32 offerte coupon 01
Mi TV P1. (Foto: Xiaomi)

Xiaomi Mi TV P1

P1-modellen har en enkel design med två små plastben som skruvas in från undersidan. Så om man blir sugen på en soundbar får den lätt plats mellan fötterna.

Mi TV P1 kör Android 10, men Xiaomi har även utvecklat ett eget användargränssnitt (Patchwall) som är gjort för att köras ovanpå Android. Den här tjänsten är dock inte tillgänglig i de nordiska länderna ännu. Därför känns den i princip som andra Android-modeller, med ett enkelt och tydligt menysystem. TV:n svarar snabbt på kommandon och laddar apparna snabbt och effektivt. Fjärrkontrollen använder Bluetooth så att den inte behöver pekas direkt. TV:n har även en inbyggd mikrofon för röststyrning med Google Assistant.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten från Mi TV P1 ger för det mesta ett positivt intryck. Här får man en TV med bra ljusstyrka som passar bra för TV-tittning dagtid. Vi märker dock att skärmglaset är relativt blankt och därför kan spegla lampor, fönster etc om man inte släcker eller täcker för dem.

Xiaomi-skärmen har bra stöd för olika videoformat och kan bland annat utnyttja HDR-formatet Dolby Vision på innehåll som använder detta. Vid det här laget finns det väldigt många filmer och serier på bland annat Netflix och Disney+ som använder detta format och ger en bra återgivning av HDR-effekterna. Kontrasten från Mi TV P1 är däremot medelmåttig vilket gör att en del kontrastrika scener kan se lite grå och ”urlakade” ut jämfört med testets bästa. Till exempel har både Samsung Q60A, TCL C725 och Sony X89J en klart bättre svärta, vilket ger ett bättre djup i de mörkaste scenerna – men de kostar också mer än vad du får betala för Xiaomi.

Ljudkvalitet

Det finns en bra klarhet i diskanten och övre mellanregistret, men det är ungefär allt. Längre ner i basen är Mi-TV:n tunn. Röståtergivningen är relativt klar, men också lite tunn och saknar fyllighet och tyngd. Det är ungefär noll bas här. Ljudeffekterna blir lite tama och vassa, och musiken låter lite tunt. En soundbar är räddningen.

Slutsats

Här har Xiaomi en bra TV med rätt specifikationer till ett bra pris. Bildkvaliteten är inte banbrytande på något sätt, men tillräckligt bra ljusstyrka och kontrast för vanligt TV-tittande. Ljudet är däremot relativt tunt. Den allmänna användarupplevelsen är dock mycket bra och ligger inte långt efter de dyrare modellerna i testet. Ett bra köp!

Karakter
Xiaomi Mi TV P1 43
Basic

Ljud & Bild tycker

Xiaomi bjuder på Android-användargränssnitt, massor av appar och bra formatstöd. Kontrasten är bara medelbra och ljudet är ganska så tunt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen