TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Matter är en gemensam standard för Smart Home

En ny standard för smarta enheter lovar att det ska bli lättare att få alla hemmets prylar att samarbeta. Och det verkar som om alla tillverkare är med.

forfatter
Publicerad 2021-05-17 - 14:05

Ett smart hem där all elektronik arbetar ihop för att ge oss en bekväm vardag, låter som en dröm. Men att få alla prylar från dussintals tillverkare att kommunicera med varandra i praktiken kan leda till sömnlösa nätter och mardrömmar. Men nu verkar det som om det finns ljus i slutet av smart-tunneln.

Matter är namnet på en ny standard för smarta enheter som just har antagits. Och innan vi hinner tänka ”en standard till, det var ju precis vad vi inte behövde!” så lovar Connectivity Standards Alliance (CAS), som ligger bakom Matter, att alla befintliga protokoll och plattformar stöds. Och det gäller oavsett om enheterna kommunicerar via Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth, eller Thread, och om styringen sker genom Alexa, Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings.

Även befintlig elektronik är med

Tillkännagivandet följs av en strid ström av andra tillkännagivanden från leverantörer av smart hemutrustning som alla lovar att de också stöder standarden. Och att deras nuvarande enheter kan användas under den nya standarden – eventuellt efter en uppdatering. Man behöver alltså inte kasta ut sina Hue-lampor och åka till tippen med kylskåpet. Tvärtom verkar det som om det gamla löftet om uppkopplade hem äntligen kan förverkligas.

Enligt Matters hemsida är målet att göra det enklare att använda smart-enheter tillsammans, men också att göra dem mer stabila och få bättre säkerhet.

Läs också Guide: Apple HomeKit vs. Samsung SmartThings Apple och Samsung har var sitt ekosystem för smarta hem. Här är en översikt.

Matter: Nytt namn och mäktig allians

Matter är inte en standard som kommer från ingenstans. I själva verket är det bara ett bara ett nytt namn på Connected Home over IP (CHIP), som har förberetts av CAS-alliansen sedan 2019. Vad som däremot är nytt är att ett stort antal tillverkare är överens om att enheter som lanseras från och med slutet av 2021 ska vara kompatibla med den gemensamma standarden. Och som bevis på det ska de vara märkta med den nya logotypen.

Medlemmarna i CAS Alliance är mäktiga företag som Amazon, Apple, Google, Comcast och Zigbee-alliansen. Och som ett extra incitament krävs ingen licens för att använda tekniken i Matter-standarden. Även IKEA, Samsung och Signify (Philips Hue) samt Huawei är med bland företagen som anmält sig.

buildwithmatter.com

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
3D-printade lampor från Signify Belysningstillverkaren Signify presenterar, under namnet Philips MyCreation, en kollektion 3D-printade lampor i återvunnet och återvinningsbart material.
Smart övervakning och webbkameror Toucan Solutions lanseras i Norden med smarta hemprodukter.
Nya robotdammsugare i mellanklassen iRobot utökar sitt sortiment med två nya robotdammsugare i mellanklassen
Få in soluppgången i sovrummet Philips Hues sommarnyheter erbjuder morgonsol i sovrummet och ljusa nätter på terrassen.
Halvdum smart-odling ger dig gröna fingrar Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend