Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Matter är en gemensam standard för Smart Home

En ny standard för smarta enheter lovar att det ska bli lättare att få alla hemmets prylar att samarbeta. Och det verkar som om alla tillverkare är med.
Matter logo

Ett smart hem där all elektronik arbetar ihop för att ge oss en bekväm vardag, låter som en dröm. Men att få alla prylar från dussintals tillverkare att kommunicera med varandra i praktiken kan leda till sömnlösa nätter och mardrömmar. Men nu verkar det som om det finns ljus i slutet av smart-tunneln.

Matter är namnet på en ny standard för smarta enheter som just har antagits. Och innan vi hinner tänka ”en standard till, det var ju precis vad vi inte behövde!” så lovar Connectivity Standards Alliance (CAS), som ligger bakom Matter, att alla befintliga protokoll och plattformar stöds. Och det gäller oavsett om enheterna kommunicerar via Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth, eller Thread, och om styringen sker genom Alexa, Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings.

Även befintlig elektronik är med

Tillkännagivandet följs av en strid ström av andra tillkännagivanden från leverantörer av smart hemutrustning som alla lovar att de också stöder standarden. Och att deras nuvarande enheter kan användas under den nya standarden – eventuellt efter en uppdatering. Man behöver alltså inte kasta ut sina Hue-lampor och åka till tippen med kylskåpet. Tvärtom verkar det som om det gamla löftet om uppkopplade hem äntligen kan förverkligas.

Enligt Matters hemsida är målet att göra det enklare att använda smart-enheter tillsammans, men också att göra dem mer stabila och få bättre säkerhet.

Guide: Apple HomeKit vs. Samsung SmartThings Apple och Samsung har var sitt ekosystem för smarta hem. Här är en översikt.

Matter: Nytt namn och mäktig allians

Matter är inte en standard som kommer från ingenstans. I själva verket är det bara ett bara ett nytt namn på Connected Home over IP (CHIP), som har förberetts av CAS-alliansen sedan 2019. Vad som däremot är nytt är att ett stort antal tillverkare är överens om att enheter som lanseras från och med slutet av 2021 ska vara kompatibla med den gemensamma standarden. Och som bevis på det ska de vara märkta med den nya logotypen.

Annons

Medlemmarna i CAS Alliance är mäktiga företag som Amazon, Apple, Google, Comcast och Zigbee-alliansen. Och som ett extra incitament krävs ingen licens för att använda tekniken i Matter-standarden. Även IKEA, Samsung och Signify (Philips Hue) samt Huawei är med bland företagen som anmält sig.

buildwithmatter.com

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.