Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Apple TV+ och iTunes strömmar nu i HDR10+ på Samsung TV

Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.

Av / 2022-10-27 - 12:25
Apple TV+ och iTunes strömmar nu i HDR10+ på Samsung TV

Samsung är en av världens största TV-tillverkare och erbjuder ett brett utbud av skärmar med massor av avancerade funktioner och funktioner ombord. Stöd för det hyllade HDR-formatet Dolby Vision ha däremot lyst med sin frånvaro under lång, lång tid. Samsung är faktiskt den enda av de stora TV-tillverkarna som inte har stöd för formatet, förmodligen på grund av licenskostnader. Men nu kan vi skymta ett ljus i slutet av tunneln.

Samsung stöder inte Dolby Vision – men nu finns det hopp

Samsungs alternativ till Dolby Vision kallas HDR10+. Ett öppet, licensfritt format som precis som Dolby innehåller extra information (så kallade dynamiska metadata) om kontrastförhållandet i en scen, med mer precis bildkvalitet som resultat.

HDR10+ är inte alls lika utbrett: Med undantag för Amazon Prime Video har de flesta streamingtjänster som Netflix, HBO Max och Apple TV+, med stöd av ett antal filmproducenter, valt Dolby-formatet istället.

Detta har gjort att många Samsung-ägare – med rätta – känt sig lite lurade på den bästa och mest optimala bildkvaliteten i vissa fall. Men nu får de hjälp, från ingen mindre än Apple!

Apple TV HDR10 7
Apple TV+ strömmar nu i HDR10+ format. (Foto: Audun Hage)
Läs också Här är den nya Apple TV 4K En ny version av Apples populära TV-box släpps den 4 november – med goda nyheter för Samsung TV-ägare!

Apple TV+ och iTunes strömmar nu i HDR10+

Med introduktionen av den nya generationen Apple TV 4K, tillkännagavs nämligen även stöd för HDR10+. Och för att detta inte ska kännas som ett tomt löfte har Apple nu börjat erbjuda en del av sitt innehåll i formatet.

Apples egna produktioner som Shantaram och Ted Lasso visas nu i HDR10+ på TV-apparater som stöder detta. För ordningens skull har Ljud & Bild kontrollerat på en Samsung-TV som vi hade inne för test och fick då upp ”HDR10+” logotypen som bekräftar detta. Det samma gäller för utvalda iTunes-titlar för köp och uthyrning, inklusive Top Gun: Maverick.

OBS! Om en film eller en tv-serie erbjuds i HDR10+ eller inte beror på om det finns en sådan version tillgänglig från studion.

Apple-TV-HDR10-4 Apple-TV-HDR10-5 Apple-TV-HDR10-3
<
>
Har du en Samsung-TV av nyare datum kan du nu se utvalda filmer och serier i HDR10+ format via Apple TV-appen.(Foto: Audun Hage)

Vad innebär det i praktiken?

Förutom att vissa filmer och TV-program nu kan visas i bättre videokvalitet på nyare Samsung TV-apparater, indikerar det också att HDR10+ kan bli ett mer populärt och utbrett format i framtiden.

Nu när Apple är på banan är det tänkbart att fler filmproducenter kommer att erbjuda innehåll i HDR10+, som ett fullvärdigt alternativ till Dolby Vision. Och vem vet, kanske HDR10+ också kan bli ett aktuellt format för Youtube-videor i framtiden?

Obs! HDR10+ stöds också av TV-apparater från bland annat Panasonic, Philips och TCL. Sony och LG TV stöder däremot inte formatet för närvarande.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Rulla till toppen