TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!
Nyhet

Apple TV+ och iTunes strömmar nu i HDR10+ på Samsung TV

Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.

forfatter
Publicerad 2022-10-27 - 12:25

Samsung är en av världens största TV-tillverkare och erbjuder ett brett utbud av skärmar med massor av avancerade funktioner och funktioner ombord. Stöd för det hyllade HDR-formatet Dolby Vision ha däremot lyst med sin frånvaro under lång, lång tid. Samsung är faktiskt den enda av de stora TV-tillverkarna som inte har stöd för formatet, förmodligen på grund av licenskostnader. Men nu kan vi skymta ett ljus i slutet av tunneln.

Samsung stöder inte Dolby Vision – men nu finns det hopp

Samsungs alternativ till Dolby Vision kallas HDR10+. Ett öppet, licensfritt format som precis som Dolby innehåller extra information (så kallade dynamiska metadata) om kontrastförhållandet i en scen, med mer precis bildkvalitet som resultat.

HDR10+ är inte alls lika utbrett: Med undantag för Amazon Prime Video har de flesta streamingtjänster som Netflix, HBO Max och Apple TV+, med stöd av ett antal filmproducenter, valt Dolby-formatet istället.

Detta har gjort att många Samsung-ägare – med rätta – känt sig lite lurade på den bästa och mest optimala bildkvaliteten i vissa fall. Men nu får de hjälp, från ingen mindre än Apple!

Apple TV HDR10 7
Apple TV+ strömmar nu i HDR10+ format. (Foto: Audun Hage)
Läs också Här är den nya Apple TV 4K En ny version av Apples populära TV-box släpps den 4 november – med goda nyheter för Samsung TV-ägare!

Apple TV+ och iTunes strömmar nu i HDR10+

Med introduktionen av den nya generationen Apple TV 4K, tillkännagavs nämligen även stöd för HDR10+. Och för att detta inte ska kännas som ett tomt löfte har Apple nu börjat erbjuda en del av sitt innehåll i formatet.

Apples egna produktioner som Shantaram och Ted Lasso visas nu i HDR10+ på TV-apparater som stöder detta. För ordningens skull har Ljud & Bild kontrollerat på en Samsung-TV som vi hade inne för test och fick då upp ”HDR10+” logotypen som bekräftar detta. Det samma gäller för utvalda iTunes-titlar för köp och uthyrning, inklusive Top Gun: Maverick.

OBS! Om en film eller en tv-serie erbjuds i HDR10+ eller inte beror på om det finns en sådan version tillgänglig från studion.

Apple-TV-HDR10-4 Apple-TV-HDR10-5 Apple-TV-HDR10-3
<
>
Har du en Samsung-TV av nyare datum kan du nu se utvalda filmer och serier i HDR10+ format via Apple TV-appen.(Foto: Audun Hage)

Vad innebär det i praktiken?

Förutom att vissa filmer och TV-program nu kan visas i bättre videokvalitet på nyare Samsung TV-apparater, indikerar det också att HDR10+ kan bli ett mer populärt och utbrett format i framtiden.

Nu när Apple är på banan är det tänkbart att fler filmproducenter kommer att erbjuda innehåll i HDR10+, som ett fullvärdigt alternativ till Dolby Vision. Och vem vet, kanske HDR10+ också kan bli ett aktuellt format för Youtube-videor i framtiden?

Obs! HDR10+ stöds också av TV-apparater från bland annat Panasonic, Philips och TCL. Sony och LG TV stöder däremot inte formatet för närvarande.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

Black Week: Nu kan du göra ett TV-fynd! Black Week 2022 har redan börjat, här är TV-apparaterna vi rekommenderar att du håller koll på!
OLED plus Ambilight = större inlevelse! Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.
YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
Största TV:n vi har testat någonsin Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.
Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.
MiniLED ger bättre kontrast Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...
Följ Ljud & Bild