Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Apple lanserar ny generation Apple TV 4K

En ny version av Apples populära TV-box släpps den 4 november – med goda nyheter för Samsung TV-ägare!

Av / 2022-10-18 - 18:47
Apple lanserar ny generation Apple TV 4K

Dagens Apple TV 4K har varit ett utmärkt sätt att komma åt Apples underhållningsuniversum, och nu är den uppgraderade 2022-versionen precis runt hörnet: närmare bestämt den 4 november.

Den nya generationen Apple TV 4K drivs av A15 Bionic-processorn, som lovar 50% snabbare prestanda och bättre flyt i spelen. Den kör operativsystemet tvOS, som ger tillgång till ett brett utbud av smarta funktioner och appar, inklusive streamingtjänsterna Apple TV+, Apple Music och inte minst speltjänsten Apple Arcade. Och den styrs naturligtvis av den populära Siri-fjärrkontrollen. Den nya fjärrkontrollen har samma design och funktionalitet som sin föregångare, men kan nu laddas via USB-C.

Apple TV 4K kommer också att fungera som ett nav i det smarta hemmet och kan anslutas till kompatibla smarta prylar som HomeKit-kameror, belysning, gardiner och liknande. Stöd för den smarta standarden Matter ska vara på plats.

Apple TV 4K TV Plus 221018
Apple TV 4K 2022. (Foto: Apple)

Stöd för HDR10+

En annan intressant nyhet som Apple lyfter fram är stöd för HDR10+ videoformatet med dynamiska metadata. Detta innebär att fler TV-apparater kan dra nytta av optimal bildkvalitet från Apple-lådan. På ljudsidan finns det naturligtvis stöd för surroundljudformat som Dolby Atmos och Spatial Audio.

Apple har länge stött Dolby Vision via boxen och sin egen streamingtjänst TV+, men med även HDR10+ kan till exempel de som äger en nyare Samsung TV uppnå bättre bildkvalitet än tidigare.

Det faktum att Apple nu stöder HDR10+ betyder förmodligen att vi kan förvänta oss mer innehåll i formatet. I så fall är detta utan tvekan goda nyheter för Samsung, som länge har hållit fast vid ”sitt” HDR-format medan de inte stöder Dolby Vision. Så vi ser fram emot att testa detta i praktiken!

Läs också Apple TV 4K med små förbättringar Apple har uppdaterat Apple TV 4K med en ordentlig fjärrkontroll – och en funktion som många behöver.
Apple TV 4K Siri Remote 221018
Apple TV 4K 2022 med Siri Remote. (Foto: Apple)

Pris och tillgänglighet

Den nya Apple TV 4K kommer att finnas i två utgåvor av Apple TV 4K (Wi-Fi), med 64 GB lagringsutrymme och Apple TV 4K (Wi-Fi + Ethernet) med 128 GB lagring och Gigabit Ethernet-stöd för ännu snabbare nätverk och strömning. Priset är 1 995 kronor för 64 GB-upplagan och 2 195 kr för Ethernet-versionen. Båda lådorna kommer att finnas tillgängliga från 4 november, men kan förbeställas nu.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hisense PX3-Pro: Jättebild på kort avstånd

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Rulla till toppen