Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Apple TV 4K 2021

Fjärrkontrollen är stjärnan

Apple har uppdaterat Apple TV 4K med en ordentlig fjärrkontroll – och en funktion som många behöver.

Av / 2021-06-23 - 08:30
Apple TV 4K 2021
Lasse Svendsen

Man kan ju undra vad man ska med en Apple TV till om man har en TV som är så smart att den har samma appar. Netflix, HBO och andra strömningstjänster är i stort sett integrerade i de senaste TV-apparaternas smartmenyer, men det bästa sättet att komma åt Apples universum är fortfarande en Apple TV.

Den lilla svarta lådan kan enkelt gömmas undan och har ett par fördelar som man inte hittar i TV:n, speciellt om man har en iPhone eller iPad, för att inte tala om Airpods Pro eller Max.

Men många anser nog att den nya fjärrkontrollen är det bästa argumentet för att köpa årets Apple TV 4K. Den förra fjärren kom till föregående version av Apple TV 4K, 2017 (!), och vi är många som har förbannat och svurit över den pyttelilla styrplattan. Även om den kan kalibreras så att man inte behöver flytta fingret så fort eller långsamt för att navigera på skärmen, så missar man ofta ikonerna.

Det här har blivit mycket bättre med den nya aluminiumfärgade fjärrkontrollen, som har en styrplatta med fyrvägsknappar i den yttre ringen, och en i mitten, à la de äldre iPodarna med hårddisk. Den har också en separat knapp på sidan för röststyrning med Siri, vilket är väldigt praktiskt när man letar efter något i apparna på Apple TV:n.

Foto: Lasse Svendsen

Siri Remote

Den nya fjärrkontrollen har också en av/på-knapp som även sätter på och stänger av TV:n, samt en mute-knapp, volymkontroll, bakåtknapp, en knapp till kontrollpanelen till höger samt en play/pause-funktion.

Det är ingen tvekan om att den nya fjärrkontrollen är ett framsteg. Den är tjockare än den svarta och styrplattan är bättre kalibrerad. Knapparna gör den snabbare att använda och man missar inte apparna på samma sätt som förut. Det är mycket enklare att spola, man bara trycker på pause och rullar med fingret längs ringen för att komma till scenen man vill se, och trycker sedan på play igen.

Röststyrningsknappen sitter på sidan. Foto: Lasse Svendsen

Fjärrkontrollen kan också köpas separat för 650 kronor om man vill uppgradera den förra generationens Apple TV 4K eller Apple TV HD och få en bättre användarupplevelse. Eller så kan man använda fjärrkontrolls-appen till Apple TV på iPhone och mobiltangentbordet för att söka efter innehåll eller ange lösenord.

Det ingår för övrigt en Lightning-till-USB-kabel för laddning av fjärrkontrollen.

Den gamla och den nya. Siri-fjärrkontrollen är mycket bättre. Foto: Lasse Svendsen

Dolby Vision och Dolby Atmos

Apple TV-boxens design har inte förändrats. Men den har fått en snabbare A12 Bionic-processor, som till exempel laddar appar blixtsnabbt, den stöder Dolby Vision – på TV-apparater som stöder det – och högre frame rate med 60 fps i HDR, vilket man kanske inte lägger märke till lika tydligt. Om man inte väljer innehåll från FOX Sports, NBCUniversal, Paramount +, Red Bull TV eller Canal+, som är några av få som har HDR med 60 fps.

Boxen stöder även Dolby Digital 5.1- och Plus 7.1-ljud. Efter en uppdatering av tvOS längre fram i höst kommer stöd för Spatial Audio med Dolby Atmos. När man har anslutit Airpods Pro, AirPods Max eller nyare Beats-hörlurar eller -öronproppar, vill säga.

Och den kan strömma ljud till Apples HomePod, för de som har skaffat sig en eller två av Apples små trådlösa högtalare.

Boxen har HDMI 2.1 med större bandbredd samt Wi-Fi 6, som potentiellt är mycket snabbare än Wi-Fi 5. Den kan också kopplas direkt till routern hemma via ethernet.

Apple Arcade och Fitness +

Förutom alla TV-appar kan den användas som en spelkonsol för alla spelen som finns i Apple Arcade. Som för övrigt kräver ett separat abonnemang. Då kan du använda en spelkontroll – PlayStation, Xbox eller SteelSeries – i stället för fjärrkontrollen, vilket naturligtvis är en mycket bättre lösning.

Apple TV kan också anslutas till Apples HomeKit-universum, som integrerar smarta enheter i hemmet, till exempel kameran i dörrklockan – och alla enheter som integreras kan styras från fjärrkontrollen i skärmens kontrollcenter. Då har man full översikt på ett enda ställe.

Om man gillar att träna kan man abonnera på Apple Fitness+ som man kör via Apple TV. Då loggar den data från en Apple Watch som visas på skärmen live under tiden man gör de övningar som tränarna visar dig.

En liten sak som de flesta kanske inte har uppfattat, men som är väldigt cool, är möjligheten att använda en Apple TV 4K som diabildsprojektor för alla bilder man har liggande på en Mac eller iPhone.

Färgkalibrering

Men funktionen som de flesta verkligen behöver, och som finns även i den förra Apple TV 4K-versionen, är justering av färgbalans. Detta gäller speciellt alla som inte har ändrat fabriksinställningarna på TV:n sedan den köptes.

Färgkalibreringen påminner lite om professionell kalibrering, fast här använder man en iPhone som kolorimeter. Bland annat till färgbalansen i verktygsmenyn. Man håller telefonen nära Apple TV och TV:n. Sedan trycker man på start på mobilen och följer instruktionerna på skärmen. Då startar en kalibreringsprocess på skärmen som tar cirka 30 sekunder. Sedan kan man se skillnaden mellan före och efter och välja det man gillar bäst. Det troligaste är att man väljer efter. Det förbättrar färgbalansen, kontrasten och skärpan på allt innehåll man ser genom Apple TV.

Färgjustering är extra viktigt om din TV fortfarande har fabriksinställningarna. Foto: Lasse Svendsen

Jag provade färgjusteringen på en OLED-TV från LG och en LCD-LED-TV från Panasonic, men då var inte skillnaden så stor mellan före och efter justeringen. Mycket beror på att båda TV-apparaterna redan har genomgått omfattande justering av färg, kontrast, vitbalans och skärpa. Men på en TV med fabriksinställningar är skillnaden före och efter ganska så stor.

Observera att färgkalibreringen bara fungerar på den ingång som Apple TV är ansluten till.

Slutsats: Apple TV 4K 2021

Den nya versionen av Apple TV 4K är långt ifrån någon revolution. De som har föregångaren från 2017 behöver knappast byta ut den – men de kan köpa den nya Siri-fjärrkontrollen. Som är det största framsteget med den nya Apple TV 4K. Vi ser fram emot Spatial Audio, men det är tyvärr inget för alla, eftersom man måste ha hörlurar eller högtalare som stöder Spatial Audio och Dolby Atmos.

Man ser inte heller någon stor förbättring av bildkvaliteten, även om det finns stöd för Dolby Vision, HLG och HDR10. Men det underlättar att låta Apple TV-boxen justera färgbalansen. Det kan verkligen ge en aha-upplevelse.

Den nya versionen av Apple TV 4K levereras fortfarande med antingen 32 eller 64 GB lagringsutrymme, och nej, du kan inte ladda ner filmer eller TV-program som du kan ta med dig i Apple TV:n. Till exempel till sommarstugan på semestern. Men för de som har väntat lite med att köpa en Apple TV, eller har den äldre HD-versionen, är nya Apple TV 4K ett mycket bra alternativ. Speciellt för de som redan är långt inne i Apples universum.

Femvägskontrollen är hämtad från äldre generationers iPodar. Foto: Lasse Svendsen
Karakter
Apple TV 4K 2021
Basic

Ljud & Bild tycker

Snabbare och med stöd för bättre bild- och ljudkvalitet, som Dolby Atmos. Siri-fjärrkontrollen är ett stort steg framåt, och många kommer att ha nytta av färgkalibreringen av TV:n. HomeKit-användare kommer att älska Apple TV 4K. Högst 64 GB lagring och stöder inte nedladdning. En del av funktionerna kräver att man har flera Apple-produkter.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Rulla till toppen