Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ och 2 x Pulse Flex 2i

Bra ljud, med begränsningar

Bluesound gör alltid välljudande produkter. Men i systemet med Pulse Soundbar+ saknar vi något väsentligt.

Av / 2023-03-28 - 10:00
Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ och 2 x Pulse Flex 2i
Geir Gråbein Nordby

Vi har alltid gillat Bluesound, som har några av sin klass bästa streamingprodukter och dessutom användargränssnittet BluOS, som har många likheter med Sonos. Här finns även stöd för AirPlay 2 och Roon.

Bluesound Pulse Soundbar+

Den första versionen av Bluesound Pulse Soundbar kom redan 2016, och vi gillade den väldigt mycket. Sedan dess har den uppdaterats två gånger och heter nu Pulse Soundbar+. Om du vill ha stöd för ljudformatet Dolby Atmos är det den här du ska ha. Högtalaren finns i svart och vitt.

Bluesound Pulse Flex 2i
Ett par Pulse Flex 2i kan användas som trådlösa bakhögtalare till Pulse Soundbar+, eller på egen hand som ett par vanliga trådlösa högtalare. Foto: Bluesound

Inga Atmos-topphögtalare

Pulse Soundbar+ har däremot inga separata topphögtalare för Atmos-innehåll, utan förlitar sig på ren DSP-ljudbehandling. Sådant har vi blandade erfarenheter av, men vi är nyfikna på att se hur Bluesound har löst det. Det bör också nämnas att DTS inte stöds i någon form.

Pulse Soundbar+ är ganska hög och går inte att lägga ner. Vi rekommenderar därför väggmontering, eftersom den annars täcker nedre delen av TV-bilden. Eller så måste TV:n vara väggmonterad, då kan högtalaren läggas på en bänk nedanför. Som tur är ingår ett väggfäste.

Bluesound Pulse Soundbar Plus Sub lifestyle 7
Foto: Bluesound

Sub och bak: Pulse Sub och Pulse Flex 2i

Vill du bygga ut Pulse Soundbar+ med trådlös subwoofer och bakhögtalare, och på samma gång dubbla prislappen, så kan du det.

Pulse Sub är en kompakt subwoofer med ett 8-tums baselement i botten. Den kan placeras både vertikalt och horisontellt, och kan till exempel skjutas in under en (hög) soffa. Pulse Flex 2i är ett par kompakta trådlösa högtalare som kan användas på egen hand eller fungera som bakhögtalare tillsammans med Pulse Soundbar+.

Bluesound Pulse Sub plus horisontal- scaled
Kompakta Bluesound Pulse Sub kan till exempel placeras liggande för att glida in under en soffa eller en säng. Foto: Bluesound

Anslutning

Själva soundbaren är lätt att installera i appen. Övriga högtalare måste anslutas en efter en, genom ett separat nätverk, och sedan dirigeras över till hemnätverket. En tidskrävande process, där vi dessutom fick försöka flera gånger.

När alla högtalarna är redo att grupperas tillsammans måste du i appen ställa in rätt avstånd mellan varje högtalare och lyssningsplatsen. Detta går inte att finjustera i efterhand, då måste högtalarna delas upp i appen och sedan paras ihop igen. Krångligt.

Första gången vi kopplade in systemet var bakhögtalarna ur synk med resten av systemet. Efterklangen bakom oss hördes tidigare än det direkta ljudet framifrån, och det enda sättet att fixa det var att lösa upp systemet och gruppera om det. Stabiliteten skulle alltså kunna vara bättre.

bluesound pulse soundbar plus BLACK
Foto: Bluesound

Ljudet

Som tur är låter musik från Tidal väldigt bra genom soundbar och subwoofer. Även om detta inte är den största ljudbilen i klassen så återges varje instrument med en naturlig bottenklang och en upplösning som vittnar om äkta hifi.

Även film tjänar på det fina ljudet. Med stora, rena dialoger och tydlig diktion – utan att det låter minsta skarpt eller hårt. Ljudet känns både kraftfullt och bestämt, och den kompakta suben klarar mer än de kompakta måtten antyder. Den har visserligen inte samma tyngd och aggressivitet som JBL Bar 1300 och Sony SA-SW5 när skottsalvorna exploderar i På västfronten intet nytt, och bilar som dundrar in i väggarna i Netflix-serien F1: Drive to Survive har också satt djupare spår än med Bluesound. Men subwoofern har ändå bra allroundegenskaper och låter till exempel mycket bättre än den som ingår till LG S95QR.

Begränsad Dolby Atmos

Bakhögtalarna gör sitt jobb, men kunde mycket väl ha haft bättre kontroll längre ner i frekvensregistret. Det känns lite tunt bakifrån när man ska känna sig vilse i en skog med vinden som rasslar i träden runt omkring. Att varken soundbar eller bakhögtalare har uppåtriktade element för Dolby Atmos-ljudspår gör också att vi aldrig känner samma ljudbubbla runt oss som med de andra systemen i testet.

Med film och musik i surround blir ljudbilden därför lite smalare än vi hade velat. I en tid när soundbar-högtalare lyckas skapa allt större ljudbilder känns det som om Bluesound ligger lite efter i utvecklingen.

Bluesound Pulse Soundbar Plus white lifestyle- scaled
Foto: Bluesound

Slutsats

Bluesound Pulse Soundbar+ är en bra soundbar, som har en naturlig ljudåtergivning med både musik och film. Tillsammans med den trådlösa subwoofern Pulse Sub+ är även basnivån väl omhändertagen, även om paketet inte är klassledande när det gäller tyngd.

Med de trådlösa högtalarna Pulse Flex 2i dras ljudet hela vägen runt oss. Det blir mer av allt. Men ändå. Utan separata Atmos-högtalarkanaler får man ingen större känsla av ljud ovanifrån med sådant innehåll, även om DSP:n försöker trixa fram det. Det är inte riktigt bra nog 2023, tycker vi. Dessutom är systemet inte bland de mest stabila när det är anslutet i ett flerkanaligt hemmabiosystem. Slutligen saknar vi rumskalibrering.

Sammantaget tycker vi därför att den här anläggningen känns lite omodern.

Karakter
Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ och 2 x Pulse Flex 2i
High End

Ljud & Bild tycker

Väldigt naturligt och fint ljud. Dialogen låter lysande i mellanregistret och basen har bra tonalitet. Subwoofern saknar tryck, bakhögtalarna är svåra att synkronisera rätt i tid i förhållande till resten. Utan topphögtalare är Dolby Atmos-effekten starkt begränsad. Ingen rumskalibrering.

Också i detta test:

6 highend-soundbars

Sony HT-A7000, SR-SA5 och SW-SA5

Surroundljud från översta hyllan

Den här potenta paketlösningen från Sony fungerar utmärkt till både filmljud och musik.

Sony levererar en stor och luftig surroundljudbild med klara röster. Högtalarna kan spela högt och tydligt med saftig dynamik i basen.
Priset är högt och den breda soundbar-högtalaren kräver plats.
Läs hela testet

JBL Bar 1300

Superbra bioljud för pengarna

JBL Bar 1300 är testets billigaste soundbar, men det hindrar den inte från att leverera ett synnerligen potent och tufft hemmabioljud.

JBL serverar en stor och dynamisk ljudbild med intensiv djupbas och en övertygande surroundeffekt. Plus i kanten för bra anslutningar och helt trådlösa bakhögtalare.
Beroende på om bakhögtalarna är inkopplade eller inte kan Bar 1300 vara relativt platskrävande.
Läs hela testet

Sonos Arc, Era 300 och Sub (Gen 3)

Äntligen, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub och de nya Era 300-högtalarna i surroundkanalerna bak är allt dukat för ett imponerande stort, verklighetstroget och omslutande ljud. Cirkeln är sluten!

Sonos-systemet omringar oss med ett tättpackat och detaljerat surroundljud. Bakhögtalarna skapar en massiv surroundljudbild som hänger ihop väl med soundbar och subwoofer.
Med potenta bakhögtalare är priset högt. Saknar stöd för ljudformatet DTS:X.
Läs hela testet

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus och Ambeo Sub

Övertygar utan bakhögtalare

Sennheiser hävdar att deras Ambeo Soundbar Plus inte behöver bakhögtalare för att omringa dig med ljud. Och det stämmer faktiskt.

Mycket stor och omslutande ljudbild, även utan bakhögtalare. Klart, öppet och dynamiskt ljud. Automatisk rumskalibrering.
Lite tam subwoofer. Kan inte byggas ut med bakhögtalare.
Läs hela testet

LG S95QR

Försök igen, LG

Den ser väldigt häftig ut på papperet. Men LG:s soundbar faller igenom där det räknas som mest.

Omringande surroundljud, även ovanifrån. Lätt att använda. Rumskorrektion.
Ljudet saknar upplösning, speciellt i diskanten. Pulserande brus från subwoofern vid låga ljudsignaler. Subwoofern är inte tillräckligt välkontrollerad och man hör tydligt var den är placerad.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Rulla till toppen