Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sonos Move 2

Sonos Move 2 en mindre uppgradering än förväntat

En modernare portabel högtalare som fått en rejäl boost i batteritiden.

Av / 2023-09-18 - 15:00
Sonos Move 2
Jonas Ekelund

När Sonos 2019 helt plötsligt presenterade en bärbar högtalare, från att tidigare bara haft multi-rum och tv-högtalare för inomhusbruk, öppnades nya möjligheter. Man kunde inte bara bära den från rum till rum, utan ha den i trädgården eller för all del ställa den i badrummet när man tog ett bad då den var fuktskyddad. Men den var inte perfekt. Nya standarder kommer och konkurrenterna är Sonos i hasorna, så det var hög tid för en modernisering.

Läs också Videorecension: Äntligen en Sonos-högtalare som kan följa med ut Sonos kapar kedjorna och släpper ut sin första högtalare från hemmets väggar.

Design och byggkvalitet

På utsidan ser nya Move mer eller mindre identisk ut. Måtten är de samma och den väger lika mycket. Man ska vara medveten om att det här är en ganska stor och tung högtalare. Det går bra att bära med sig den hemma, men om vi skulle ta med en högtalare på picknicken skulle vi snarare välja en Sonos Roam. Om vi ska hålla oss till märket, vill säga.

Move 2 kan nu fås i en trädgårdsvänlig grön, förutom vit och svart. (Foto: Sonos)

Det enda som faktiskt ser annorlunda ur är kontrollerna, men det kommer vi till senare. Förutom svart och vitt, som även föregångaren fanns i, kan man nu även få den i grönt. Något som passar riktigt bra när man använder den utomhus. Den är nämligen fortfarande spoltät, det vill säga att den tål regn men inte att ramla i poolen. Sonos säger att de verkligen misshandlat den under testandet och det tror vi på för den känns extremt robust.

Allt styrs enkelt från Sonos-appen och man kan även se batteriprocenten. (Skärmbild: L&B)

Installation

Det är ingen större skillnad att installera en Move gentemot någon annan ny Sonos-högtalare. Man installerar Sonos-appen, slår på högtalaren och ber appen att lägga till en ny högtalare. Den nya högtalaren dyker upp automatiskt och så trycker man på en knapp på högtalaren för att bekräfta att det verkligen är den man vill installera. Klart!

Detta gäller om man installerar den hemma i sitt trådlösa nätverk. Här har uppkopplingen förbättrats ganska ordentligt då den gått från Wi-Fi 4 till Wi-Fi 6, vilket ger bättre effektivitet, mindre störningar och högre prestanda. På motsvarande sätt har Bluetooth uppgraderats till version 5 för bättre effektivitet. Man kan nu nämligen koppla upp till den via Bluetooth utan att behöva slå av Wifi, så man väljer helt enkelt bara den uppkoppling som passar för stunden.

De tidigare touchknapparna är ersatta av en slide-kontroll som på Era. (Foto: Jonas Ekelund)

Hantering

På ovansidan har de tidigare touchknapparna för att reglera volymen ersatts av en slide-kontroll, liknande den på nya Sonos Era 100 och Era 300. På ovansidan har även touchknappen för att slå av mikrofonen försvunnit och ersatts av en fysisk omkopplare på baksidan. Det känns på något sätt mer förtroendeingivande att faktiskt koppla bort den, snarare än att slå av den i mjukvaran. Och slå av den lär man vilja göra för Sonos har tyvärr tagit bort Googles röstassistent, och den återstående Alexa pratar ju inte Skandinaviska.

Den tidigare wifi/Bluetooth-omkopplaren är ersatt av en mikrofon-omkopplare. (Foto: Jonas Ekelund)

Sonos uppger batteritiden till 24 timmar, vilket är betydligt bättre än de 10 timmar som föregångaren skulle klara. Det låter ju väldigt bra, och skulle innebära att man kunde ta med sig högtalaren till en stuga utan el över en helg. Så vi bestämde oss för att prova. Vi lät högtalaren stå och spela kontinuerligt över en helg. Visserligen inte på hög volym, utan normal lyssningsvolym. När vi tittade till den efter 24 timmar stod batteristatusen på 48 procent! Faktum är att det tog oss 44 timmar att dra slut på batteriet! Bra jobbat, Sonos.

Mätning: Jonas Ekelund, L&B

Relaterat till batterikapaciteten är att man numera inte bara kan ladda högtalaren med USB-C om man inte skulle ha med sig laddningsdockan. Man kan även göra tvärtom och ladda sin mobiltelefon från högtalaren batteri den vägen. Porten kan även, liksom på Sonos Era, användas med en adapter för att få en linjeingång, eller en annan adapter för att ansluta med Ethernet till nätverket.

Tack vare att den är spoltät behöver man inte oroa sig om Move 2 får en dusch. (Foto: Sonos)

Ljudkvaliteten

Problemet med en flyttbar högtalare är att ljudet varierar beroende på var man placerar den. Det har Sonos löst med en variant på den rumskalibrering de har för stationära högtalare, där man inte behöver gå runt med en iPhone och mäta rummets karaktär. Den automatiska Trueplay-lösningen använder högtalarens egna mikrofoner för att anpassa ljudet, och det gör den automatiskt när man flyttar på den. Mycket smidigt och det fungerar bra.

Högtalaren innehåller nu tre klass D-förstärkare, en mer än förra, vilket är rimligt då den ju fått en extra diskant. De två elementen sitter vinklade för att man ska få en stereoeffekt, snarare än det rundstrålande ljud som föregångaren erbjöd. Om vi ska vara lite kritiska, och det ska vi, så upplever vi inte så mycket stereoljud som en bredare ljudbild. I Björks Hunter susar syntslingan runt i rummet som en stressad eldfluga, men från Move känns den mer som att den lojt kretsade runt högtalaren.

 

Stereoeffekten från de vinklade diskantelementen är blygsam. (Skärmbild: L&B)

Ljudet är dock långt ifrån dåligt då vi trots allt uppskattade ljudet från föregångaren. Den bjuder på ett stort och fylligt ljud, och rikligt med bas. Man får en fin öppenhet med akustiska stycken och nakna röster känns nära och intima. Ljudmässigt påminner den faktiskt mer om gamla Play 5 än någon av de mindre stationära högtalarna som Sonos One eller Sonos Era 100. Vilket är imponerande då Move är betydligt mer kompakt med färre högtalarelement.

Slutsats

Sonos nya portabla Move 2 är en modernisering som innebär att den stöder nya standarder och har samma kontroller som Sonos andra nya modeller. De har också lyckats tredubbla batteritiden, vilket verkligen är imponerande. Men de nya diskanterna som skulle ge oss stereoljud är en betydligt försiktigare uppgradering som inte gör någon enorm skillnad. Och att ersätta röstassistenten Google Assistant med Amazon Alexa är en direkt nedgradering.

Karakter
Sonos Move 2
Premium

Ljud & Bild tycker

Kraftfullt och fylligt ljud. Massivt förbättrad batteritid. Wifi och Bluetooth kan vara aktiva samtidigt. Enkel användning. Inte längre Google Assistant-röststyrning. Måttlig stereoeffekt. Tung och relativt kostsam.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Ljud & Bild
Rulla till toppen