TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Sonos Era 100

Lilleputt-högtalare med stort ljud

Kan Sonos Era 100 vara värd 900 kronor mer än den gamla favoriten Sonos One? Vi har testat nykomlingen i både stereo och surround.

Av / 2023-04-21 - 08:00
Sonos Era 100

Ljud & Bild tycker

  • Sonos Era 100 är en lättplacerad och användbar högtalare med många användningsområden. Den spelar stort och öppet, med imponerande bas för sin ringa storlek.
  • Utan stöd för Google Assistant har Era 100 begränsad funktionalitet som smarthögtalare.

Sonos håller på att förnya sin familj med smarta högtalare, det senaste tillskottet är den lilla Era 100. Som arvtagare till den populära storsäljaren One, som har varit en hörnsten i Sonos-sortimentet i många år, är detta är en högtalare får ha lov att ha höga förväntningar på.

Storleken har växt, men det har även priset, med drygt 20 %. Så frågan är om Sonos har lyckats lyfta kvaliteten tillräckligt för att försvara favoritstämpeln i kompaktklassen?

En sak är i alla fall säker: precis som föregångaren är detta en duglig och mångsidig högtalare för många olika sammanhang. Era 100 kan användas både helt ensam och som ett stereopar. Och om du dessutom har en Sonos-soundbar kan du använda ett par Era 100 som bakhögtalare och få surroundljud. Vi har givetvis testat alla varianterna!

Spnos Era 100 scaled
Minstingen har fått ett lite modernare utseende som ändå matchar resten av Sonos-familjen. (Foto: Audun Hage)
Läs också En liten ljudrevolution Årets kanske mest hajpade talare har besökt testrummet. Sonos Era 300 representerar en ny våg inom 3D-musikuppspelning, med ett ljud som kan framkalla allt från gåshud till illamående ...

Sonos Era 100

Vi har redan gjort ett omfattande test av storebror Era 300, som enligt vår mening är den mest spännande av de två nykomlingarna. Men den är ganska dyr, relativt stor och har ett lite udda utseende. Speciellt om du behöver flera högtalare för stereo, surround eller multiroom så börjar taxametern ticka.

Därför kommer just lillebror Era 100 att vara intressant för många. Den är förvillande lik sina föregångare One och Play:1 men är helt ny både på in- och utsidan.

Annons

Kabinettet har fått en aning rundare, mer cylindrisk form och har vuxit ungefär en skostorlek i volym. Det har gjort plats för fler, och lite större, högtalarelement.

Dubbla diskanter utlovar nu mer energi och en bredare spridning i de högsta frekvenserna. Samtidigt har bas/mellanregistret ökat i diameter, från 3,5 till 4,4 tum. Sonos hävdar att de här förbättringarna ska ge en mer komplett stereoljudbild och fylligare bas.

Spnos Era 100 Era 300 Spnos Era 100 rear Sonos Era 100 slider
<
>
På baksidan hittar vi USB-C och en Bluetooth-knapp, som gör det möjligt att koppla mobilen direkt till högtalaren om man vill. (Foto: Audun Hage)

Röststyrning – men inte Google Assistant

Sonos Era 100 har även en inbyggd mikrofon, så att du kan styra den med rösten. Bland röstassistenterna som stöds hittar vi Alexa, Sonos Voice Control och … that’s it!

Här finns nämligen inget stöd för Google Assistant, som är den vanligaste och mest populära tjänsten här hemma i Norden.

Man kan klia sig lite i huvudet över detta, speciellt som föregångaren One klarar Google Assistant. Skälet påstås vara att Google har ändrat kraven för hårdvara och placeringen av mikrofonerna på certifierade produkter. Sonos har inte kunnat uppfylla dessa krav.

Hur som helst innebär detta att Era 100 har en klar brist jämfört med andra etablerade smarthögtalare. Amazons Alexa är inte lika utbrett i Sverige och Sonos Voice Control på engelska är mest begränsat till att styra musik, lyssningsvolym och annat.

Vi får bara hoppas att Sonos och Google kan komma överens och löser problemen med hjälp av en framtida uppdatering.

Era 100: Enkel och användbar

På den positiva sidan är Sonos S2-appen för Android och iOS bland de bästa när det gäller användarvänlighet. Systemet är stabilt, överskådligt och gör det enkelt att styra musiken runt om i huset.

Det är enkelt att installera och konfigurera en eller flera högtalare och tilldela dem till specifika rum. Du kan lägga till olika streamingtjänster, inklusive Tidal, Apple Music och Spotify.

Wi-Fi eller AirPlay är de rekommenderade anslutningarna för bäst ljud, men du kan även ansluta högtalaren till mobilen via Bluetooth.

Utöver de trådlösa anslutningarna finns en USB-C-ingång för externa källor. Med hjälp av en adapter kan denna användas som linjeingång eller ethernet-anslutning. Det kommer dock att kosta dig några hundralappar.

Inbyggt Trueplay

Med sina kompakta mått är Era 100 lätt att placera. Det här är högtalare som passar i bokhyllan, på köksbänken, på skrivbordet eller på nattduksbordet.

När du har hittat en passande plats går det att göra en Trueplay-rumskorrektion. Då skickar högtalarna ut testsignaler som fångas upp av mikrofonen och mäter frekvensgången i rummet.

Nytt på Era 100 är att du kan använda högtalarnas inbyggda mikrofoner för detta, i stället för en iPhone.

Vi testade med och utan Trueplay aktiverat och det är ganska tydligt hur det korrigerade läget ger en mer öppen och balanserad ljudbild med fastare bas.

Ljudkvalitet

Vi har redan skrivit mycket om storebror Era 300, som är skräddarsydd för att återge musik i 3D-format. Era 100 är en mer traditionell och kompakt stereohögtalare. Men den låter inte särskilt lite bara därför! Efter att ha testat Era 100 i vårt 32 kvadratmeter stora lyssningsrum kan vi konstatera att den lilla krabaten målar upp en imponerande stor ljudbild.

Det första som slår oss är att Era 100 återger musiken med betydligt mer distinkta övertoner än Sonos One. Med hjälp av två diskantelement som är vinklade cirka 45 grader ut mot sidorna får ljudet ett mycket bredare och luftigare stereoperspektiv. Både sträng- och blåsinstrument låter friskare och finare upplöst än i föregångaren. Röster får också betydligt bättre tydlighet och närvaro.

Basåtergivningen känns också ett nummer större, med betydligt hårdare anslag på trummor och fylligare basgitarr. Det är ingen tvekan om att bastung rock, pop och electronika låter mer engagerande genom Era 100 än genom många andra högtalare i den här klassen.

Sonos-högtalaren har till exempel ett fylligare och fridskare ljud än Apples populära HomePod Mini. Däremot saknar den lite av den storslagna ljudbild som går att få med den större och dyrare Apple HomePod: den senare har hela fem diskanter inbyggda, vilket bidrar till ännu bättre spridning av ljudet. Apple-högtalaren har även stöd för Dolby Atmos och ”Spatial Audio” (rumsanpassat ljud), vilket man bara får med den större Era 300 i Sonos-familjen.

Läs också HomePod mini är mycket bättre än vi trodde Apples HomePod mini tog tid på sig att komma hit men låter förvånansvärt bra.
Läs också HomePod är den nya stereon Den större HomePod-högtalaren är verkligen engagerande att lyssna på – och den lyssnar på dig. En är bra, två är bättre!

Två Era 100 som stereopar

När du lägger till en extra Era 100 i systemet får du också en möjlighet att konfigurera de två högtalarna som ett stereopar (vänster och höger kanal). Högtalarna kan sedan användas som traditionella stereohögtalare, med lyssnaren i ”sweet spot”.

Det är ingen tvekan om att ljudet växer rejält med den här konfigurationen. Ljudbilden breder ut sig i solfjäderform mellan högtalarna och får en större känsla av djup. Beroende på inspelningen kan man också höra en mer exakt placering av de olika instrumenten i ljudmixen.

Har du ett större rum som ska fyllas med ljud är en sådan här lösning klart att föredra. Vi föredrar också två Era 100 framför en enda Era 300, även om vi tappar den spännande Atmos-effekten till förmån för äkta stereo. För även om storebror sprider ljudet åt ”alla håll och kanter” så är det svårt att slå två fysiskt utspridda högtalare.

Spnos Era 100 Beam Sub Mini scaled
Om man sätter ihop ett par Era 100 med en Sonos Beam och en Sub Mini så får man ett fullfjädrat 5.1.2-hemmabiosystem. (Foto: Audun Hage)

Era 100 i hemmabion

Många kommer säkert också att överväga Era 100 som trådlösa bakhögtalare i ett större Sonos-system. Sonos har både golvstativ och väggfästen, vilket gör att högtalarna passar till detta.

Vi testade Sonos-högtalarna i hemmabion tillsammans med en Beam-soundbar (Gen 2) och en Sub Mini. Och det råder ingen tvekan om att Era 100 ger ett lyft i ljudet även i filmsammanhang.

Ljudet från surroundkanalerna får betydligt mer dynamiskt tryck på samma gång som ljudeffekterna blir mer fokuserade. När en bil pumpas full med kulor i gangsterfilmen The Irishman får vi en tydlig känsla av krossat glas och projektiler som viner kring öronen. Och i fängelsescenen med Al Pacino kan man tydligt höra att högtalarna bidrar med mer efterklang än Sonos One.

Ändå skulle vi inte vilja beskriva skillnaderna mellan One och Era 100 som natt och dag. Bortsett från en lite fylligare bas och mer sprudlande övertoner är den generella ljudupplevelsen väldigt lik föregångarens – bara ett nummer större. Till exempel får man leta förgäves efter det tredimensionella ljudet man kan få med en uppsättning Era 300 i surroundkanalerna.

Ett par Era 100 gör ett utmärkt jobb tillsammans med den kompakta Beam-soundbaren, men om du är en lycklig ägare till en Sonos Arc så skulle vi hellre tänja på budgeten till ett par storebröder. Då snackar vi riktig biokänsla!

Läs också Det ultimata Sonos-systemet Med Sonos Arc, Sub och de nya Era 300-högtalarna i surroundkanalerna bak är allt dukat för ett imponerande stort, verklighetstroget och omslutande ljud. Cirkeln är sluten!

Slutsats

Som efterträdare till storsäljaren Sonos One har Era 100 stora skor att fylla, vilket den lyckas väl med tack vare en stor, bred och fyllig ljudbild. Skillnaderna är tydliga nog för att vi skulle välja Era 100 framför One.

Era 100 kan användas på egen hand som fristående högtalare, eller som en del av ett större Sonos-system för multiroom, stereo eller surround. Och fungerar helt briljant i alla sammanhang.

Ändå är det inte så att nuvarande One-ägare behöver ligga sömnlösa av rädsla för ”uppgraderingsspöket”. One är fortfarande en bra högtalare och Era 100 är mer av en evolution av den än en ren revolution. Och för många är det ett steg tillbaka att nykomlingen (till skillnad från sin föregångare) inte stöder Google Assistant.

Karakter
Sonos Era 100
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild