Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Apple HomePod 2

Smarthögtalare för Apple-användare

Den större HomePod-högtalaren är verkligen engagerande att lyssna på – och den lyssnar på dig. En är bra, två är bättre!

Av / 2023-01-31 - 12:01
Apple HomePod 2
Lasse Svendsen

Den är större, starkare och spelar med mer energi och fyllighet än den lilla HomePod mini. För Apple-användare är HomePod snudd på den perfekta högtalaren och eftersom den kan användas för både musik och filmer kan den ersätta både din ljudanläggning och din soundbar.

Med två stycken kan du få stereoljud och en övertygande surroundeffekt med Dolby Atmos. Eller Spatial Audio, som Apple kallar det.

Med röstassistenten Siri, som många känner igen från iPhone och iPad, kan du fråga om de märkligaste saker – och styra musiken, välja radiokanal eller ringa andra i huset med den inbyggda Intercom-funktionen. Om de har en HomePod-högtalare i närheten.

Så är det med smarta högtalare. De gör mycket mer än att spela musik på kommando.

Ny HomePod

Detta är andra generationens HomePod och funktionaliteten är som i HomePod mini. Högtalaren kan styra andra anslutna produkter i hemmet, berätta om temperaturen och luftfuktigheten i rummet den står i och du kan tala om för den när den ska låsa ytterdörren, dra för gardinerna och släcka lamporna.

Du kan fråga om väderprognoser, boka bord på restaurang, be om avslappnande musik till yogaövningarna – kort sagt allt du är van vid att använda smarta assistenter som Siri till.

Apple stödjer även Matter, som är en ny standard för styrning av smarta produkter från andra leverantörer, som kan läggas till i hemmets smarta ekosystem och styras via Siri eller Hem-appen i mobilen.

Apple HomePod + iPhone
Foto: Lasse Svendsen

En, två eller stereo

HomePod har inget inbyggt batteri och är inte heller bärbar. Den ansluts till vägguttaget med en speciell strömsladd, då tänds pekplattan ovanpå högtalaren. Sedan håller du din mobiltelefon över högtalaren och har du en iPhone så dyker högtalaren upp på skärmen. Följ bara instruktionerna på mobilen så är du är redo att spela musik efter ett par minuter.

Allt kan styras från mobilen eller via Siri, men du kan även styra musiken från det upplysta touchfältet i toppen.

HomePod 2 finns med svart och vitt tyg. Foto: Apple

Två HomePod-högtalare kan kopplas ihop även om de inte står i samma rum. Med AirPlay 2 kan du ha en i köket och en i vardagsrummet, som antingen spelar likadant i båda rummen. Eller musik i det ena rummet och en podd i det andra. Flera HomePod-högtalare kan kopplas ihop, och du kan ha en HomePod i vardagsrummet och HomePod mini i andra rum i huset. Äkta multiroom, alltså.

Foto: Lasse Svendsen

Det coolaste med HomePod är att de kan paras ihop i stereo. Två stycken kan alltså bli ett ordentligt stereosystem och placerar man dem nära en Apple TV 4K kan de fungera som TV-högtalare för serier och filmer. Då får du också ett övertygande surroundljud med Dolby Atmos. Även kallat Spatial Audio, som faktiskt fungerar ännu bättre med de stora HomePod-högtalarna än med de mindre HomePod mini.

Observera att andra generationens HomePod inte kan paras ihop i stereo med första generationens HomePod.

HomePod mini och HomePod kan kopplas ihop, även om de står i olika rum. Foto: Lasse Svendsen

Apple Music

Precis som HomePod mini är den större HomePod sömlöst integrerad med Apples universum. Det inkluderar Apple Music, men inte Spotify eller Tidal – som dock fortfarande fungerar utmärkt så länge du spelar från Spotify- eller Tidal-appen.

Det finns ingen separat app för högtalaren, och därmed ingen möjlighet att justera bas och diskant, eller något annat för den delen. Sådant styr nämligen högtalaren själv.

Ill. Apple

Mikrofoner kopplade till Apples egen processor lyssnar efter reflektioner och anpassar balansen i rummet genom att justera ljudet efter var högtalaren är placerad. Det fungerar fint när du placerar högtalaren nära väggen. Då dämpas basnivån så att ljudbilden inte blir för bastung. Tvärtom, alltså när högtalaren står mer fritt i rummet, fungerar inte riktigt lika bra.

Då skulle man kunna behöva lite mer bas, men Apple-processorn har inte mer att erbjuda.

HomePod har inget inbyggt batteri. Foto: Lasse Svendsen

Dynamiskt och fylligt ljud

Med ett 10 cm baselement på insidan är det tydligt att man får ett mycket fylligare ljud från en HomePod än en HomePod mini. Fem diskantelement är monterade så att de strålar ut 360 grader och även om man bara har en högtalare så får man en fullvuxen och dynamisk ljudbild.

Den spelar märkbart högre än HomePod mini och ger filmeffekter en mycket mer realistisk ljudbild när den är ansluten till en Apple TV 4K. Det DSP-styrda baselementet påstås kunna röra sig upp till 20 mm, och det känns på en basnivå som vida överträffar vad man brukar förknippa med så små högtalare.

Foto: Lasse Svendsen

HomePod är knappt 17 cm hög, men spelar Santana och Steve Winwoods version av A Whiter Shade of Pale med häpnadsväckande dynamik och kontroll. Här är det märkbart mer djup bas än i en HomePod mini.

Den större HomePod spelar inte överraskande mycket starkare och tydligare än HomePod mini och när man kopplar ihop två i stereo växer både ljudbilden och basnivån. Som alla vet är stereoljud något helt annat än ljud från en enda högtalare. Med högtalarnas 360-graders spridning av ljudet blir upplevelsen på film med Dolby Atmos betydligt mer realistisk och engagerande.

När jag testade HomePod mini spelade jag Andersen Groups Short Story, från Affirmation-albumet. Det lät ganska trovärdigt, med mer djup och fyllighet när två kopplades i stereo, men HomePod är en hel division bättre. Kontrabasen och trummorna har mycket mer tyngd och klangdjup, och man känner basen fysiskt. Det gör man aldrig med HomePod mini.

Men allt är inte fröjd och gamman. Pianoklang kan låta för tunt även genom de stora HomePod-högtalarna, även när två är kopplade i stereo. Sångröster kan låta lite nasalt, nästan färgade, och stråkklangen återges med ett odefinierat fokus. Vilket ofta är en effekt av en konstruktion med 360-graders spridning av tonerna.

HomePod ansluts trådlöst till Apple TV 4K och ger Dolby Atmos-ljud. Foto: Apple

Slutsats

Jämfört med den lilla HomePod mini är det ingen tvekan om att HomePod är en mycket bättre högtalare, både till musik och till film. Speciellt när den paras ihop med en annan i stereo. Men då fördubblas naturligtvis priset, till en nivå där det finns aktiva och trådlösa högtalare med mer fokus på ljud än smarta funktioner. Om man ska välja HomePod så ska det vara för att man är Apple-användare och vill ha riktigt bra ljud, plus Siri och smarta funktioner. Den lilla HomePod mini passar utmärkt i köket, sovrummet eller badrummet, medan den stora HomePod är högtalaren man ska välja till vardagsrummet. Har man dessutom en Apple TV 4K bör man faktiskt köpa två stycken. Då kan man verkligen få effekten av Spatial Audio – eller Dolby Atmos – med filmer och serier, och hoppa över soundbar helt och hållet.

Karakter
Apple HomePod 2
Premium

Ljud & Bild tycker

Kraftfullt och dynamiskt ljud med kraftfull bas. Kan kopplas i stereo, och spela tillsammans med fler högtalare i andra rum. Sömlös integration med Apple-enheter. Dolby Atmos med Apple TV 4K. Stöder Matter. Fungerar bäst med Apples egna produkter.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Ljud & Bild
Rulla till toppen