TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Sonos Move

Sonos flyttar ut

Sonos kapar kedjorna och släpper ut sin första högtalare från hemmets väggar.

Av / 2019-09-18 - 14:59
Sonos Move

Ljud & Bild tycker

  • Smidigt med en tålig flyttbar Sonos-högtalare. Bluetooth! Bra ljudkvalitet. Enkel hantering.
  • Tung för att vara flyttbar. Högt pris jämfört med konkurrenterna.

Sonos har länge varit ett av de uppenbara alternativen när man vill kunna spela musik i hela hemmet.

Men så fort man velat ta steget ut så har man hindrats av att högtalarna kräver nätsladd och wifi-uppkoppling. Något Sonos hittills har hållit hårt på. Men undrens tid är inte över, för nu har de lanserat Sonos Move. Med ett laddningsbart batteri och möjlighet till Bluetooth-uppkoppling är det för första gången möjligt att bära med sig Sonos-ljudet.

Veckans godbit i Gråbeins Gadget Guide är nya Sonos Move
Testet fortsätter under videon.

Design och byggkvalitet

Sonos Move är inte vad vi skulle kalla en resehögtalare. Man stoppar inte ned den i väskan då den är stor som två stycken Ultimate Ears Megaboom 3. Frågan är om man ens tar med den på picknicken då den dessutom är tre gånger tyngre. Det är snarare en flyttbar högtalare för hemmet, uteplatsen, trädgården och bryggan. Eller varför inte för badrummet, något som Sonos tidigare inte kunnat erbjuda.

Man behöver nämligen inte vara rädd för att ta med högtalaren ut. Den är IP-klassad så att den både tål damm och en regnskur, även om man nog bör akta sig för att tappa den i poolen. Sonos säger att de har misshandlat den ordentligt för att se till att den även klarar att tappas i backen, stå i gassande sol och temperaturer mellan -10 och +55 grader. Mycket riktigt känns den väldigt solid och pålitlig, så det behöver nog inte ifrågasättas.

sonos2
Foto: Sonos

Installation

Att installera Sonos Move är en mycket bekant process om man redan har andra högtalare i sortimentet. Man väljer att lägga till en ny högtalare i Sonos-appen, den hittar en oinstallerad högtalare, man bekräftar med knappen på baksidan och sedan är man igång.

Annons

Högtalaren laddas med hjälp av en laddningsstation. Den är helt enkelt ett runt ställ som man placerar högtalaren i, och två kontaktpunkter ser till att förse den med ström. Man bör dock inte ta med stationen ut då den inte är väderskyddad på något sätt. Lyckligtvis är det inte det enda sättet att ladda den. Utanför hemmet går det bra att ladda den med en kraftigare USB-C mobilladdare. Batteriet håller 10 timmar vilket är OK för en produkt som sällan är långt från laddaren. Det sägs hålla runt 3 år, eller 900 laddningar, och är faktiskt utbytbart! Utmärkt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Sonos app 60856
Alla aspekter med högtalaren kan styras från appen och batteristatus syns även där. Foto: Sonos

Hantering

Det mesta styr man som vanligt från Sonos-appen, särskilt vad gäller att gruppera högtalare så att de spelar samma musik. Sonos Move kan även kopplas i stereopar så att man får riktigt stereoljud från dem. Däremot kan den inte kopplas till Sonos Sub eller användas som surroundhögtalare i ett hemmabiosystem.

Har man inte lust att använda mobilen så finns det touchknappar på ovansidan av Move. Därifrån kan man starta och pausa uppspelningen samt ändra volymen. På baksidan finns för första gången en omkopplare för wifi eller Bluetooth. Ett lätt tryck på den så dyker Move upp bland Bluetooth-enheterna på mobilen. Därmed kan man för första gången spela på en Sonos-högtalare där det inte finns Wifi. Vilket också gör det lättare för gäster att spela sin musik på festen.

Liksom Sonos One är detta en smarthögtalare, då den har en inbyggd mikrofon och stöd för både Amazon Alexa och Google Assistant. Tycker man att det känns lite läskigt så finns en knapp på ovansidan som inaktiverar mikrofonen, och en lampa visar om den är på eller ej.

sonos3
Foto: Sonos

Ljudkvaliteten

Utmaningen med en flyttbar högtalare är att man aldrig vet i vilken miljö den kommer befinna sig så det är svårt att anpassa ljudet. Sonos har löst det genom att deras TruePlay-kalibrering nu inte måste göras manuellt. När högtalaren känner att den flyttas så gör den själv en kalibrering genom att lyssna efter ekon och klang från det som spelas. Detta fungerade riktigt bra då vi flyttade den mellan balkongen, ett dämpat vardagsrum och ett badrum med hårda ekon.

sonos4
För första gången finns en knapp för Bluetooth så man kan spela även utanför hemmet.

Med den rundstrålande diskanten får man ett väldigt öppet ljud som är särskilt passande utomhus. Ljudet är varmt och har en distinkt och solid basåtergivning, som förvånande nog ligger närmare Play 5 än de mindre högtalarna som Sonos One. Det är svårt att låta bli att stampa takten till elektronisk dansmusik. Den spelar också tillräckligt högt för en normal trädgård och även när vi drog på uppåt 90 decibel överstyrde den inte eller skorrade. Ljudet är mindre sofistikerat än i Play 5, men den har fortfarande en klar och tydlig återgivning av röster. På det hela taget är ljudet imponerande, speciellt om man tar hänsyn till att den fungerar riktigt bra utomhus.

Slutsats

Sonos kapar kedjorna och släpper ut sin första högtalare från hemmets väggar. Sonos Move är en batteridriven högtalare som även kan spela musik från mobiltelefonen via Bluetooth. Eftersom det dessutom är den första vattentåliga högtalaren behöver man inte oroa sig över att ta med den ut i trädgården, eller varför inte in i badrummet. Däremot är den lite väl stor och tung att ta med på utflykten. Hanteringen är som vanligt ytterst enkel via Sonos-appen. Ljudet anpassas automatiskt till omgivningen och låter därför bättre än förväntat både utomhus och inomhus. Har man redan ett Sonos-system och står ut med prislappen är den ett bra komplement. Vill man däremot bara ha flyttbart ljud finns det mer prisvärda konkurrenter.

Karakter
Sonos Move
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild