Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sonos Roam

Sonos-systemet som ”to-go”

Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.

Av / 2021-04-06 - 15:00
Sonos Roam
John Hvidlykke

Det kom inte som någon större överraskning när Sonos i början av mars presenterade sin första högtalare i fickformat, Sonos Roam. Innan den officiella lanseringen hade de flesta detaljer läckt ut. Vilket antagligen gav den mer uppmärksamhet än om de inte hade läckt ut. Små, bärbara högtalare finns det gott om – men hemligheter är alltid bra.

Men nu är den alltså här och vi har fått vårt testexemplar, lagom i tid för att ta med den ut på en promenad i vårvädret och hem igen. Den är nämligen avsedd både för bärbart bruk och som en del av hemmets Sonos-system.

Roam är den absolut minsta Sonos-högtalaren hittills. Med 17 cm på höjden och 6 cm på bredden i en behändig, mjuk trekantig form är den bara att stoppa ner i jackfickan eller väskan. Fyra touch-knappar på toppen används för att ställa in volymen, starta och stoppa uppspelningen samt sätta på mikrofonen så att den kan röststyras med Google Assistant. Alexa stöds också, fast det är bara intressant i större språkområden.

Läs också Bärbara högtalare till påsk Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.

Framsidan täcks av ett solitt skyddsgaller av metall, högtalaren är vattentät och dammtät enligt IP67. Vilket innebär att den tål ett dopp på upp till en halvtimme.

Högtalaren är vattentät och dammtät enligt IP67, vilket innebär att den tål ett dopp på upp till en halvtimme. (Foto: Sonos)

Roam följer den olyckliga traditionen bland bärbara högtalare att ha mycket få tekniska data. Vi får veta att det finns ett ovalt bas/mellanregister en diskant. Och vi får också reda på att det finns 1 GB RAM och 4 GB lagringsplats. Men ingenting om storleken på elementen eller högtalarens frekvensomfång. Men det säger sig självt att de måste vara små, och någon basåtergivning av nämnvärd grad bör man inte heller förvänta sig.

Batteritiden är 10 timmar, vilket är någorlunda likt andra små bärbara högtalare. Laddning görs antingen via USB-C eller trådlöst enligt Qi-standarden. Sonos får pluspoäng för att klara trådlös laddning, men minuspoäng för att de inte lägger med någon form av laddare, vare sig trådlös eller inte. Det ligger bara en USB-kabel i lådan.

Exemplariskt enkel installation

Att installera Sonos-högtalare har alltid varit exemplariskt simpelt, och det har verkligen inte blivit svårare. Det tar mindre än en minut att lägga till Roam i ett befintligt system och man behöver inte knappa in någonting under tiden. Säkerhetskontrollen klarar högtalaren av tillsammans med mobiltelefonens mikrofon.

När Roam har lagts till i multiroom-systemet dyker den upp i appen bredvid husets övriga högtalare. Man kommer naturligtvis åt samma strömningstjänster som vanligt. Sonos stöder ett otal tjänster, enligt dem själva fler än 100 stycken. Vi har inte räknat dem, men du kan utgå från att de finns där.

Sonos Roam kan laddas trådlöst, men den fiffiga magnetiska laddaren ingår tyvärr inte i priset. (Foto: Sonos)

To-stay eller to-go?

So far, so good. Det riktigt smarta är att du kan ta allting med dig. Allting som fungerar i Sonos-appen på mobilen fortsätter att fungera när du går ut genom dörren. Roam växlar automatiskt från wifi till Bluetooth, men musiken fortsätter. Integrationen är helt enkelt det starkaste argumentet för att välja Roam i stället för andra – och billigare – bärbara högtalare!

Nästa trolleritrick är när man kommer hem igen. En lång tryckning på play-knappen på Roam flyttar uppspelningen till närmaste stationära Sonos-högtalare i hemmet, där man kan lyssna vidare med mer ös och bas och utan att använda batteriet. Detta gäller dock bara musiktjänster som stöds av Sonos-systemet. Om man har lyssnat på andra musikkällor via Bluetooth så transporteras de inte över till en stationär Play:5-högtalare.

”Integrationen är helt enkelt det starkaste argumentet för att välja Roam i stället för andra – och billigare – bärbara högtalare!”

Ljudkvaliteten

Sonos Roam är en liten högtalare och de ljudmässiga egenskaperna är nödvändigtvis därefter. Den kan inte spela särskilt högt och bas kan den inte spela alls. Men den är bra på att låtsas!

Sonos Roam är försedd med en automatisk version av Trueplay-rumskorrektionen, som justerar ljudet efter omgivningen när den står stilla på ett ställe.

Sonos Roam
Sonos Roam er liten nok til å kunne ligge i jakkelommen, men har samme bekvemmelighet som de stasjonære høyttalerne hjemme. (Foto: Sonos)

För att vara en handhållen, trådlös högtalare låter Roam riktigt bra. Ljudet är varken tunt eller instängt, utan ganska varmt och behagligt. Röster är tydliga och lätta att förstå. Och det är enkelt att höra att klangen är släkt med de stationära Sonos-högtalarna.

Även om ljudet är varmt så återger Sonos Roam egentligen inte någon bas. Djupa trummor och synthesizer-basar saknas i stort sätt i uppspelningen, men eftersom resten återges relativt jämnt så tänker man inte på det. På det stora hela är det lätt att leva med bristerna, eftersom det aldrig låter illa – inte ens när Roam utsätts för något som den inte klarar av. Till exempel dynamiska låtar, som blir tillplattade till en ljudmatta. Men utan hörbar förvrängning.

Sonos Roam: Slutsats

Roam är dyrare än de flesta trådlösa högtalare i samma viktklass och den spelar inte i närheten av lika djupt – eller för den delen högt – som Beosound A1. Men det den gör, gör den verkligen charmigt. Om ljudkvaliteten räknas mest och du är villig att betala för det är KEF Muo den starkaste rivalen. Sonos Roams stora styrka är integrationen med Sonos andra enheter och förmågan att klara av alla strömningstjänster och bekvämligheter även om du går ut genom dörren – och när du kommer hem igen – är verkligen övertygande. Så övertygande att Sonos-ägare förmodligen gärna betalar lite extra för det.

Karakter
Sonos Roam
Premium

Ljud & Bild tycker

Varmt och behagligt ljud med god talförståelse. Du kan ha alla fördelar och strömningstjänster från Sonos stationära system med dig i fickan. Förhållandevis dyr. Odynamiskt ljud. Ingen basåtergivning. Laddare ingår inte i priset.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen