TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Sonos Roam

Sonos-systemet som ”to-go”

Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.

forfatter
Publicerad 2021-04-06 - 15:00
Karakter
Sonos Roam
L&B tycker
Varmt och behagligt ljud med god talförståelse. Du kan ha alla fördelar och strömningstjänster från Sonos stationära system med dig i fickan.
Förhållandevis dyr. Odynamiskt ljud. Ingen basåtergivning. Laddare ingår inte i priset.
Specifikationer
 • Element: Tvåvägs, ingen uppgift om storlek
 • Frekvensomfång: ingen uppgift
 • Effekt: 2 x 20 watt klass H
 • Anslutning: Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2
 • Streaming: DLNA, Spotify, Tidal, YouSee Play, Deezer och många fler
 • Röststyrning: Google Assistent, Amazon Alexa
 • Tålighet: IP67
 • Batteritid: 10 timmar
 • Laddning: USB-C, Qi
 • Mått: 6,2 x 16,8 x 6,0 cm
 • Vikt: 0,43 kg
 • Webb: sonos.com
Riktpris: 2000Pr. 2021-04-06 Produktsida

Det kom inte som någon större överraskning när Sonos i början av mars presenterade sin första högtalare i fickformat, Sonos Roam. Innan den officiella lanseringen hade de flesta detaljer läckt ut. Vilket antagligen gav den mer uppmärksamhet än om de inte hade läckt ut. Små, bärbara högtalare finns det gott om – men hemligheter är alltid bra.

Men nu är den alltså här och vi har fått vårt testexemplar, lagom i tid för att ta med den ut på en promenad i vårvädret och hem igen. Den är nämligen avsedd både för bärbart bruk och som en del av hemmets Sonos-system.

Roam är den absolut minsta Sonos-högtalaren hittills. Med 17 cm på höjden och 6 cm på bredden i en behändig, mjuk trekantig form är den bara att stoppa ner i jackfickan eller väskan. Fyra touch-knappar på toppen används för att ställa in volymen, starta och stoppa uppspelningen samt sätta på mikrofonen så att den kan röststyras med Google Assistant. Alexa stöds också, fast det är bara intressant i större språkområden.

Läs också Bärbara högtalare till påsk Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
reisehøyttalere Portable Speakers spring 2021 SPREAD(easter theme)

Framsidan täcks av ett solitt skyddsgaller av metall, högtalaren är vattentät och dammtät enligt IP67. Vilket innebär att den tål ett dopp på upp till en halvtimme.

Högtalaren är vattentät och dammtät enligt IP67, vilket innebär att den tål ett dopp på upp till en halvtimme. (Foto: Sonos)

Roam följer den olyckliga traditionen bland bärbara högtalare att ha mycket få tekniska data. Vi får veta att det finns ett ovalt bas/mellanregister en diskant. Och vi får också reda på att det finns 1 GB RAM och 4 GB lagringsplats. Men ingenting om storleken på elementen eller högtalarens frekvensomfång. Men det säger sig självt att de måste vara små, och någon basåtergivning av nämnvärd grad bör man inte heller förvänta sig.

Batteritiden är 10 timmar, vilket är någorlunda likt andra små bärbara högtalare. Laddning görs antingen via USB-C eller trådlöst enligt Qi-standarden. Sonos får pluspoäng för att klara trådlös laddning, men minuspoäng för att de inte lägger med någon form av laddare, vare sig trådlös eller inte. Det ligger bara en USB-kabel i lådan.

Exemplariskt enkel installation

Att installera Sonos-högtalare har alltid varit exemplariskt simpelt, och det har verkligen inte blivit svårare. Det tar mindre än en minut att lägga till Roam i ett befintligt system och man behöver inte knappa in någonting under tiden. Säkerhetskontrollen klarar högtalaren av tillsammans med mobiltelefonens mikrofon.

När Roam har lagts till i multiroom-systemet dyker den upp i appen bredvid husets övriga högtalare. Man kommer naturligtvis åt samma strömningstjänster som vanligt. Sonos stöder ett otal tjänster, enligt dem själva fler än 100 stycken. Vi har inte räknat dem, men du kan utgå från att de finns där.

Sonos Roam kan laddas trådlöst, men den fiffiga magnetiska laddaren ingår tyvärr inte i priset. (Foto: Sonos)

To-stay eller to-go?

So far, so good. Det riktigt smarta är att du kan ta allting med dig. Allting som fungerar i Sonos-appen på mobilen fortsätter att fungera när du går ut genom dörren. Roam växlar automatiskt från wifi till Bluetooth, men musiken fortsätter. Integrationen är helt enkelt det starkaste argumentet för att välja Roam i stället för andra – och billigare – bärbara högtalare!

Nästa trolleritrick är när man kommer hem igen. En lång tryckning på play-knappen på Roam flyttar uppspelningen till närmaste stationära Sonos-högtalare i hemmet, där man kan lyssna vidare med mer ös och bas och utan att använda batteriet. Detta gäller dock bara musiktjänster som stöds av Sonos-systemet. Om man har lyssnat på andra musikkällor via Bluetooth så transporteras de inte över till en stationär Play:5-högtalare.

”Integrationen är helt enkelt det starkaste argumentet för att välja Roam i stället för andra – och billigare – bärbara högtalare!”

Ljudkvaliteten

Sonos Roam är en liten högtalare och de ljudmässiga egenskaperna är nödvändigtvis därefter. Den kan inte spela särskilt högt och bas kan den inte spela alls. Men den är bra på att låtsas!

Sonos Roam är försedd med en automatisk version av Trueplay-rumskorrektionen, som justerar ljudet efter omgivningen när den står stilla på ett ställe.

Sonos Roam
Sonos Roam er liten nok til å kunne ligge i jakkelommen, men har samme bekvemmelighet som de stasjonære høyttalerne hjemme. (Foto: Sonos)

För att vara en handhållen, trådlös högtalare låter Roam riktigt bra. Ljudet är varken tunt eller instängt, utan ganska varmt och behagligt. Röster är tydliga och lätta att förstå. Och det är enkelt att höra att klangen är släkt med de stationära Sonos-högtalarna.

Även om ljudet är varmt så återger Sonos Roam egentligen inte någon bas. Djupa trummor och synthesizer-basar saknas i stort sätt i uppspelningen, men eftersom resten återges relativt jämnt så tänker man inte på det. På det stora hela är det lätt att leva med bristerna, eftersom det aldrig låter illa – inte ens när Roam utsätts för något som den inte klarar av. Till exempel dynamiska låtar, som blir tillplattade till en ljudmatta. Men utan hörbar förvrängning.

Sonos Roam: Slutsats

Roam är dyrare än de flesta trådlösa högtalare i samma viktklass och den spelar inte i närheten av lika djupt – eller för den delen högt – som Beosound A1. Men det den gör, gör den verkligen charmigt. Om ljudkvaliteten räknas mest och du är villig att betala för det är KEF Muo den starkaste rivalen. Sonos Roams stora styrka är integrationen med Sonos andra enheter och förmågan att klara av alla strömningstjänster och bekvämligheter även om du går ut genom dörren – och när du kommer hem igen – är verkligen övertygande. Så övertygande att Sonos-ägare förmodligen gärna betalar lite extra för det.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Kolla in den rejäla JBL-plankan JBL Bar 1300 är deras bästa och mest avancerade soundbar hittills, och ska ge oss riktig biokänsla hemma.
LG:s soundbar-högtalare anpassar sig till rummet LG:s nya soundbar-högtalare SC9 och SE6 ska ge omslutande ljud och en rad mångsidiga funktioner.
Följ Ljud & Bild