TEST: Beosound A1 2nd Gen

Förbättrad fickklassiker

A1 från Bang & Olufsen är fortfarande en av de bästa små Bluetooth-högtalarna. Nu i en förbättrad och tåligare version.
Karakter
Beosound A1 2nd Gen
Ljud & Bild tycker
Spelar djupare och renare än vad som borde vara möjligt för en så liten högtalare! Nu är den dessutom vattentät.
Amazon Alexa-röststyrningen är bara på engelska. Den analoga minijack-ingången är bortplockad.
Specifikationer
 • Element: 3,5-tums bas, 16-mm diskant
 • Effekt: 30 watt bas, 30 watt diskant, max effekt 2 x 140 watt
 • Frekvensomfång: 55 Hz – 20 000 Hz (–10 dB)
 • Tålighet: IP67
 • Max ljudtryck: 92 dB (1 m)
 • Röststyrning: Amazon Alexa
 • Anslutning: Bluetooth AptX Adaptive, USB-C
 • Mikrofoner: 3
 • Batteritid: Upp till 48 timmar
 • App: iOS och Android
 • Mått: 13,3 x 4,6 cm (diam x höjd)
 • Vikt: 0,6 kg
 • Webb: bang-olufsen.com
Annons
Annons
forfatter

Beosound A1 2nd Gen är, som namnet antyder, den andra versionen av den bärbara Bluetooth-högtalaren A1. Den är dock den första som heter så, eftersom föregångaren hette Beoplay i förnamn och var en del av numera hädangångna B&O Play-varumärket. Detta innebär också att det finns två Beosound-produkter som heter något med siffran 1: Beosound A1 och den många gånger dyrare inomhushögtalare Beosound 1.

När förvirringen kring namnet är avklarad är det fortfarande tal om en rund bärbar högtalare som kan ligga i en väska eller en stor jackficka. Som alltid när man har att göra med Bang & Olufsen är design och finish förstklassig. Toppen med laserskurna hål är gjord av kraftig mattsvart aluminium som inte ger vika när man klämmer, och bärremmen är gjort av naturläder. Snyggt. De sex knapparna är placerade på båda sidor om remmen så att de är lätta att komma åt.

Beosound A1 2nd Gen ser precis ut som sin föregångare. Skillnaderna finns på insidan. (Foto: Bang & Olufsen)

Under det perforerade locket hittar man två element: en 3,5-tums bas/mellanregister med aluminiummembran (föregångaren hade en 3-tums dome) och en liten 16 mm-dome som tar hand om diskanten. De två inbyggda klass D-förstärkarna är på 30 watt vardera.

Tål vatten

En av få saker som den första versionen av A1 kritiserades för var bristen på väderskydd. En bärbar högtalare inbjuder ju till att tas med överallt. Det har rättats till nu, Beosound A1 klarar en halvtimmes dykning på en meters vattendjup. Naturligtvis är den också helt sand- och dammtät. I samma veva har den analoga minijack-ingången fått stryka på foten, fast det är det nog inte många som ens skulle lagt märke till i dag.

Beosound A1 är numera vatten- och sandtät. Det är en stor förbättring. (Foto: Bang & Olufsen)

Bluetooth-parkopplingen sker exemplariskt och smidigt. När A1 sätts på för första gången dyker den automatiskt upp på mobilskärmen och ett par sekunder senare är anslutningen på plats. Att integrera högtalaren i Bang & Olufsen-appen är i stort sett lika smärtfritt. Om du har två stycken kan de ställas in som ett stereopar. Det måste dock vara två A1 2nd Gen, så en äldre BeoPlay A1 kan inte användas för stereo.

Annons

Beosound A1 har röststyrning och påstås vara den första Bluetooth-högtalaren med fullt integrerad Amazon Alexa-röstassistent. Den nyheten är dock mest intressant för exportmarknaden, eftersom Alexa tyvärr inte stöder de skandinaviska språken.

En annan och mer praktisk förbättring är att det numera finns tre inbyggda mikrofoner för mobilsamtal i stället för en enda, som tidigare satt på undersidan. På ett bord gick det bra med en enda mikrofon, men i den verkliga världen kan högtalaren hamna i en mjuk soffa …

Så här kunde du inte göra med föregångaren. Den hade sin mikrofon i botten, så den behövde ligga på ett hårt underlag. (Foto: Bang & Olufsen)

Batteritiden har också förbättrats med eftertryck. Den är fördubblad och utlovar nu upp till 18 timmar vid70 dB ljudnivå. Eller hela 48 timmars dämpad bakgrundsmusik vid 55 dB.

Bang & Olufsen-appen ger tillgång till att anpassa frekvensgången efter den personliga smaken. Inte genom något så tråkigt och praktiskt som equalizer, det säger sig nästan självt. I stället kan man välja mellan profilerna Ambient, Party, Speech, Favorite och Optimal (vilket måste innebära att de första fyra inte är optimala). Eller så kan man navigera i en kompass mellan ytterpunkterna warm (dämpad diskant), bright (dämpad bas), excited (betonad bas och diskant) och relaxed (dämpad bas och diskant).

Ljudet

Basen är och förblir A1:s paradnummer. Den lilla runda burken kan spela bas som ingen annan i sin viktklass. Tack vare en välprogrammerad DSP (digital signalprocessor) åstadkoms ett frekvensomfång som kan mäta sig med kompakta stativhögtalare. Men naturligtvis inte med samma maximala ljudtryck. Beosound A1 leker med naturlagarna – men de gäller fortfarande. Vill du ha extra bas så kan du lägga A1 på bordet, som glatt spelar med.

Annons

Diskanten är lika bra som vi minns den från första generationen. Övertoner, atmosfär och små detaljer på cymbaler och hi-hat kommer med i en utsträckning som inte är vanligt i små bärbara högtalare. Och det goda intrycket håller i sig även när det går hett till. Den pyttelilla domediskanten gör ett utmärkt jobb i ett område där de flesta konkurrenter använder ett enda fullregisterelement.

Mellanregistret är viktigast, eftersom både sångröster och de flesta instruments grundtoner ligger där. Men att mellanregistret låter bra i A1 är nästan det som förvånar minst. Vi kan dock försäkra att det är både rent och klart. Bara de bästa bärbara högtalarna hänger med där.

Bärbara Bluetooth-högtalare är en produktgrupp där det finns mycket att välja mellan. Ultimate Ears Boom-serie är bland de som låter bäst, men de har inte Beosound A1:s fenomenala basåtergivning. Om det finns plats i bagaget kan du också köpa JBL Boombox för samma pengar. Ingen av dem kan dock tävla med A1 när det gäller djupbas i förhållande till sin storlek.

 

Byggkvaliteten är oklanderlig. (Foto: Bang & Olufsen)

Slutsats

När den ursprungliga A1 kom var den en av de bästa vi hade hört i den storleksklassen, och det stämmer fortfarande. Den andra generationens förbättringar får oss inte att tappa hakan. Men de finns där. Och priset är oförändrat, så rekommendationen kvarstår. Viktigast är förbättrad batteritid och vattentätning, vilket gör att Beosound A1 nu passar mycket bättre att ta med på resa. Sedan får man bara hoppas att röststyrningen uppskattas ute i vida världen.

Annons
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

 1. Absolut grymm puck att ha med sig, ljudet i en klass för sig, spelar rent fullt ut fast man hade ju önskat nån db till men det räcker, min följeslagare I trädgården denna sommaren och sedan ersätter den min konferenspuck i jobbryggan till hösten!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Om du har ett hårt och smutsigt arbete, eller bara är fumligare än de flesta, så ställer det speciella krav på datorn.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!