annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
December 2015UE Boom 2
annons

Musik i halvlitersmått

UE Boom har blivit en klassiker bland små, bärbara Bluetooth-högtalare. Boom 2 har med andra ord en tung mantel att axla.

Plus lbadvantages
Läcker design, kompakt storlek och ett ljud som faktiskt är tillräckligt bra för att man ska kunna lyssna på musik. Och numera ända ner till strandbrynet.
Minus lbdisadvantages
Djupbas och stereo får du leta länge efter. Och priset ligger i den saltade änden. Ingen NFC eller AptX.

Ultimate Ears Boom är en av de mest uppskattade små bärbara Bluetooth-högtalarna. Den ursprungliga Boom-modellen kom för två år sedan och blev en hit tack vare ett utmärkt ljud i en praktisk förpackning och ett rimligt pris. Sedan dess har serien utökats med både mindre och större modeller som följt samma recept.

Nu har Logitech-ägda Ultimate Ears uppdaterat modellen och släppt en Boom 2. De två högtalarna är så lika varandra att man nästan måste plocka fram förstoringsglaset för att upptäcka skillnaderna. Det vävda tyget som omger högtalaren har blivit lite tätare, men annars liknar Boom2 sin föregångare på pricken. Storleken är fortfarande som en halvliters ölburk, vilket innebär att den passar i flaskhållaren på cykeln och i de flesta bilars mugghållare.

UE Boom har en egen styr-app (till iOS och Android) som används för att uppdatera programvaran, ställa in EQ och väckarklocka samt för att para ihop två högtalare till ett stereopar. Appen uppdateras ofta och UE har löpande kompletterat med nya funktioner.

 

Håller tätt

En av de få svagheterna vi anmärkte på i vårt ursprungliga test var att ljudingången och mikroUSB-porten för uppladdning inte var vattenskyddade. Det har UE rått bot på nu. De två ingångarna som sitter i botten av högtalaren är täckta med gummiluckor så att vatten inte kan komma in. På samma gång har hela högtalaren blivit fullständigt vatten- och dammtät (IP67), så att den kan tas med överallt – till och med under vatten så länge den inte dyker djupare än en halvmeter.

Det har också gått bra att höja volymen en aning. Den gamla UE Boom hade en maxnivå på 88 dB, mätt på en meters håll, vilket är imponerande. Med Boom 2 når ljudtrycksmätaren upp till 92 dB innan maxgränsen nås. Ska man hålla igång på den volymen i mer än två timmar så är hörselskydd ett lagkrav!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Ljudet

Det som gjorde föregångaren till en sådan hit var en ljudkvalitet, framför allt i mellanregistret, som vida överträffade de flesta andra trådlösa resehögtalare. Den är lyckligtvis bevarad. Ljudet är fortfarande öppet och upplöst och räcker till mycket mer än att lyssna på nyheterna på P1. Djupbas finns det naturligtvis inte mycket av, och luftigheten i toppen har sina begränsningar. Men allt mellan de två ytterligheterna är däremot som det ska.

Det finns massor av konkurrenter, men få är lika lyckade rent ljudmässigt som UE Boom 2. Om det är den här eller Sony SRS-X33 (som vann utmärkelsen Årets högtalare) som ska inhandlas beror i slutändan på om man vill ha sitt bärbara ljud runt eller fyrkantigt. Boom 2 har dock en fördel i form av bra support med täta uppdateringar och en utmärkt fjärr-app.

 

Slutsats

På en marknad där butikshyllorna dignar av små, robusta resehögtalare lyckas UE Boom 2 behålla sin position. Alla fina egenskaper från den första versionen är intakta, och de extra finesserna som bättre vattenskydd och något högre ljudvolym innebär att detta, trots ett relativt högt pris, fortfarande är ett av de allra bästa alternativen när musiken ska tas med på resan.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 • Element: 2 x 4 cm + 2 x 5-tums slavbasar
 • Ingångar: Bluetooth 4.0, 3,5 mm minijack
 • Batteritid: Upp till 15 timmar
 • Mått: 18 x 6,7 cm
 • Vikt: 548 gram

Pris: 2000 kr
Bästa pris på UE Boom 2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Läs också

  Harman Kardon Citation One

  Harman Kardon Citation One

  Harman Kardon Citation One är ett basmonster. På ett dåligt sätt.

  Lägg till som favorit
  Pannkaksplatt soundbar med allt, tack

  Pannkaksplatt soundbar med allt, tack

  DALI lanserar trådlös soundbar på München-mässan.Lägg till som favorit
  Dynaudio Confidence har fått prislapp

  Dynaudio Confidence har fått prislapp

  Ett år efter lanseringen vet vi vad Confidence-högtalarna kostar. Lägg till som favorit
  Focal fyller 40

  Focal fyller 40

  Födelsedagsfesten firas med nya högtalare – och bilstereo!Lägg till som favorit
  Tårdrypande vackert från Sonus faber

  Tårdrypande vackert från Sonus faber

  Minima Amator är en av de glömda legenderna, nu kommer den i en ny version.Lägg till som favorit
  Fler av Magicos billigaste

  Fler av Magicos billigaste

  A-serien är highend så det räcker, fast lite billigareLägg till som favorit
  Den bästa har blivit bättre

  Den bästa har blivit bättre

  Naim Mu-so 2 utlovar ännu bättre ljud.Lägg till som favorit
  Marshall hits the road

  Marshall hits the road

  En ny serie potenta högtalare ska fixa sommarens soundtrack.Lägg till som favorit
  Stäng meny

  LJUD & BILD
  Läsarundersökning
  SVARA OCH VINN
  KYGO Hörlurar

  Vi vill alltid bli bättre – och nu vill vi veta vad
  DU tycker om oss!
  Klicka här för att vara med
  close-link