: UE Boom 2

Musik i halvlitersmått

UE Boom har blivit en klassiker bland små, bärbara Bluetooth-högtalare. Boom 2 har med andra ord en tung mantel att axla.

December 2015UE Boom 2

Ljud & Bild tycker

Läcker design, kompakt storlek och ett ljud som faktiskt är tillräckligt bra för att man ska kunna lyssna på musik. Och numera ända ner till strandbrynet.
Djupbas och stereo får du leta länge efter. Och priset ligger i den saltade änden. Ingen NFC eller AptX.
 • Element: 2 x 4 cm + 2 x 5-tums slavbasar
 • Ingångar: Bluetooth 4.0, 3,5 mm minijack
 • Batteritid: Upp till 15 timmar
 • Mått: 18 x 6,7 cm
 • Vikt: 548 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2000 kr

Ultimate Ears Boom är en av de mest uppskattade små bärbara Bluetooth-högtalarna. Den ursprungliga Boom-modellen kom för två år sedan och blev en hit tack vare ett utmärkt ljud i en praktisk förpackning och ett rimligt pris. Sedan dess har serien utökats med både mindre och större modeller som följt samma recept.

Nu har Logitech-ägda Ultimate Ears uppdaterat modellen och släppt en Boom 2. De två högtalarna är så lika varandra att man nästan måste plocka fram förstoringsglaset för att upptäcka skillnaderna. Det vävda tyget som omger högtalaren har blivit lite tätare, men annars liknar Boom2 sin föregångare på pricken. Storleken är fortfarande som en halvliters ölburk, vilket innebär att den passar i flaskhållaren på cykeln och i de flesta bilars mugghållare.

UE Boom har en egen styr-app (till iOS och Android) som används för att uppdatera programvaran, ställa in EQ och väckarklocka samt för att para ihop två högtalare till ett stereopar. Appen uppdateras ofta och UE har löpande kompletterat med nya funktioner.

 

Håller tätt

En av de få svagheterna vi anmärkte på i vårt ursprungliga test var att ljudingången och mikroUSB-porten för uppladdning inte var vattenskyddade. Det har UE rått bot på nu. De två ingångarna som sitter i botten av högtalaren är täckta med gummiluckor så att vatten inte kan komma in. På samma gång har hela högtalaren blivit fullständigt vatten- och dammtät (IP67), så att den kan tas med överallt – till och med under vatten så länge den inte dyker djupare än en halvmeter.

Det har också gått bra att höja volymen en aning. Den gamla UE Boom hade en maxnivå på 88 dB, mätt på en meters håll, vilket är imponerande. Med Boom 2 når ljudtrycksmätaren upp till 92 dB innan maxgränsen nås. Ska man hålla igång på den volymen i mer än två timmar så är hörselskydd ett lagkrav!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Ljudet

Det som gjorde föregångaren till en sådan hit var en ljudkvalitet, framför allt i mellanregistret, som vida överträffade de flesta andra trådlösa resehögtalare. Den är lyckligtvis bevarad. Ljudet är fortfarande öppet och upplöst och räcker till mycket mer än att lyssna på nyheterna på P1. Djupbas finns det naturligtvis inte mycket av, och luftigheten i toppen har sina begränsningar. Men allt mellan de två ytterligheterna är däremot som det ska.

Det finns massor av konkurrenter, men få är lika lyckade rent ljudmässigt som UE Boom 2. Om det är den här eller Sony SRS-X33 (som vann utmärkelsen Årets högtalare) som ska inhandlas beror i slutändan på om man vill ha sitt bärbara ljud runt eller fyrkantigt. Boom 2 har dock en fördel i form av bra support med täta uppdateringar och en utmärkt fjärr-app.

 

Slutsats

På en marknad där butikshyllorna dignar av små, robusta resehögtalare lyckas UE Boom 2 behålla sin position. Alla fina egenskaper från den första versionen är intakta, och de extra finesserna som bättre vattenskydd och något högre ljudvolym innebär att detta, trots ett relativt högt pris, fortfarande är ett av de allra bästa alternativen när musiken ska tas med på resan.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.