annons
(Foto: Tillverkare)
December 2015UE Boom 2

UE Boom 2

Musik i halvlitersmått

UE Boom har blivit en klassiker bland små, bärbara Bluetooth-högtalare. Boom 2 har med andra ord en tung mantel att axla.

annons

Ultimate Ears Boom är en av de mest uppskattade små bärbara Bluetooth-högtalarna. Den ursprungliga Boom-modellen kom för två år sedan och blev en hit tack vare ett utmärkt ljud i en praktisk förpackning och ett rimligt pris. Sedan dess har serien utökats med både mindre och större modeller som följt samma recept.

Nu har Logitech-ägda Ultimate Ears uppdaterat modellen och släppt en Boom 2. De två högtalarna är så lika varandra att man nästan måste plocka fram förstoringsglaset för att upptäcka skillnaderna. Det vävda tyget som omger högtalaren har blivit lite tätare, men annars liknar Boom2 sin föregångare på pricken. Storleken är fortfarande som en halvliters ölburk, vilket innebär att den passar i flaskhållaren på cykeln och i de flesta bilars mugghållare.

UE Boom har en egen styr-app (till iOS och Android) som används för att uppdatera programvaran, ställa in EQ och väckarklocka samt för att para ihop två högtalare till ett stereopar. Appen uppdateras ofta och UE har löpande kompletterat med nya funktioner.

 

Håller tätt

En av de få svagheterna vi anmärkte på i vårt ursprungliga test var att ljudingången och mikroUSB-porten för uppladdning inte var vattenskyddade. Det har UE rått bot på nu. De två ingångarna som sitter i botten av högtalaren är täckta med gummiluckor så att vatten inte kan komma in. På samma gång har hela högtalaren blivit fullständigt vatten- och dammtät (IP67), så att den kan tas med överallt – till och med under vatten så länge den inte dyker djupare än en halvmeter.

Det har också gått bra att höja volymen en aning. Den gamla UE Boom hade en maxnivå på 88 dB, mätt på en meters håll, vilket är imponerande. Med Boom 2 når ljudtrycksmätaren upp till 92 dB innan maxgränsen nås. Ska man hålla igång på den volymen i mer än två timmar så är hörselskydd ett lagkrav!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

annons

Ljudet

Det som gjorde föregångaren till en sådan hit var en ljudkvalitet, framför allt i mellanregistret, som vida överträffade de flesta andra trådlösa resehögtalare. Den är lyckligtvis bevarad. Ljudet är fortfarande öppet och upplöst och räcker till mycket mer än att lyssna på nyheterna på P1. Djupbas finns det naturligtvis inte mycket av, och luftigheten i toppen har sina begränsningar. Men allt mellan de två ytterligheterna är däremot som det ska.

annons

Det finns massor av konkurrenter, men få är lika lyckade rent ljudmässigt som UE Boom 2. Om det är den här eller Sony SRS-X33 (som vann utmärkelsen Årets högtalare) som ska inhandlas beror i slutändan på om man vill ha sitt bärbara ljud runt eller fyrkantigt. Boom 2 har dock en fördel i form av bra support med täta uppdateringar och en utmärkt fjärr-app.

 

Slutsats

På en marknad där butikshyllorna dignar av små, robusta resehögtalare lyckas UE Boom 2 behålla sin position. Alla fina egenskaper från den första versionen är intakta, och de extra finesserna som bättre vattenskydd och något högre ljudvolym innebär att detta, trots ett relativt högt pris, fortfarande är ett av de allra bästa alternativen när musiken ska tas med på resan.

annons
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Bästa pris på UE Boom 2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Element: 2 x 4 cm + 2 x 5-tums slavbasar
 • Ingångar: Bluetooth 4.0, 3,5 mm minijack
 • Batteritid: Upp till 15 timmar
 • Mått: 18 x 6,7 cm
 • Vikt: 548 gram
Pris: 2000 kr
Plus Läcker design, kompakt storlek och ett ljud som faktiskt är tillräckligt bra för att man ska kunna lyssna på musik. Och numera ända ner till strandbrynet.
Minus Djupbas och stereo får du leta länge efter. Och priset ligger i den saltade änden. Ingen NFC eller AptX.

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  annons

  Läs också

  Sonos Move

  Sonos Move

  Sonos kapar kedjorna och släpper ut sin första högtalare från hemmets väggar.
  Como Audio Speakeasy Stereo

  Como Audio Speakeasy Stereo

  Como Audio Speakeasy Stereo är först med röststyrning i stereo, men har andra brister.
  The New Soundboks

  The New Soundboks

  Tredje versionen av danska Soundboks spelar tuffare, högre – och det går att sätta ihop ett band!
  IKEA Symfonisk

  IKEA Symfonisk

  En smart introduktion till det bästa multirum-systemet till ett väldigt attraktivt pris.
  JBL L100 Classic

  JBL L100 Classic

  JBL:s klassiska bästsäljare är reinkarnerad som en av de festligaste högtalarna vi har hört på länge.
  6 portabla trådlösa högtalare

  6 portabla trådlösa högtalare

  Smarta portabla högtalare som gör sig lika bra på stranden som på picknickfilten.
  Buchardt Audio S400

  Buchardt Audio S400

  Buchardt Audio har gjort sin mest ambitiösa – och bästa – högtalare hittills.
  Lemus Home 1500

  Lemus Home 1500

  Lemus TV-möbler kan mer än se bra ut. Bakom tygfronten döljer det sig ett par kompetenta aktiva högtalare.