Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: BeoSound 1

Ljudskulptur till soffbordet

Multiroom-högtalare som är lätt att flytta runt. Och som orkar en hel fest på batteri.

Av / 2016-09-27 - 06:00
BeoSound 1
John Hvidlykke

B&O:s produkter känns igen på en byggkvalitet och användarvänlighet som är svår att matcha och omöjlig att överträffa. Rent prismässigt befinner de sig å andra sidan på en nivå som är reserverad för ett fåtal.

Annat är det med Bang & Olufsens ”ungdomliga” varumärke, B&O Play. Där får man fortfarande läcker kvalitet, men till priser som ofta bara är fyrsiffriga. Satsningen på den här serien har varit en framgång för B&O-koncernen, Play-produkterna är de mest sålda i företagets historia.

BeoSound 1, som lanserades på den just avslutade IFA-mässan i Berlin, skulle kunna påminna om ett försök att imitera receptet bakom Play-produkterna. Det handlar om en fristående, trådlös högtalare som streamar musik från lokala filer och strömningstjänster och som kostar lite drygt hälften så mycket som BeoSound 35, som vi testade i början av sommaren.

BeoSound 1 är en helt rundstrålande tvåvägskonstruktion. Längst ned i det konformade aluminiumchassit sitter en 4-tums bas som strålar ut ljud genom en vågrät spalt som löper hela vägen runt. Ungefär fem centimeter från toppen finns en akustisk lins som är inspirerad av diskantsektionen på BeoLab 5 och BeoLab 20. Det handlar däremot inte om en diskant utom om ett litet 1,5-tums fullregisterelement som spelar ner mot spridaren. Basen drivs av en 20-watts klass D-förstärkare medan elementet längst upp har fått hela 40 watt att leka med.

Foto: Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen

Spridningen innebär att det låter lika bra var man än befinner sig i förhållande till högtalaren. Den ger också en behaglig, rymlig effekt. Någon stereoeffekt är det på goda grunder inte tal om eftersom högtalaren spelar i mono. Och till skillnad från många andra trådlösa högtalare kan man inte koppla ihop två stycken till ett stereopar. Du kan mycket väl ha flera BeoSound 1 i nätverket, men de spelar exakt samma sak.

Det finns stöd för streamingtjänsterna Spotify (Connect) och Deezer, video från QPlay och internetradio från TuneIn. Man kan dessutom spela lokala filer med AirPlay och DLNA, samt streama från mobil, surfplatta och bärbar dator via Bluetooth. Mot slutet har även Google Cast dykt upp på listan över streamingalternativ. Högtalaren spelar de vanligast förekommande ljudformaten, även förlustfria och i HD-upplösning upp till 24 bit/192 kHz. Fast inte ”audiofila” DSD-filer.

Man sköter ljudet antingen med BeoMusic-appen (iOS och Android), B&O:s egna fjärrkontroller eller direkt på högtalaren, där den översta ringen på toppen fungerar som volymratt och själva toppen är tryckkänslig och används för att starta och stoppa uppspelningen.

BeoSound 1 kan anslutas med kabel till både elnätet och nätverket. Men den går också att använda trådlöst. Helt trådlöst. Tack vare ett inbyggt batteri kan man ta högtalaren med sig och använda den var man vill. Det är praktiskt för mysiga kvällar på terrassen, men helt bärbar är högtalaren inte. Laddningen är för krånglig och batteritiden är för kort för det. Och på grund av den släta, koniska formen måste man använda båda händerna för att lyfta den.

Foto: Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen

Ljudet

BeoSound 1 låter som vi är vana vid från andra aktiva B&O-högtalare: snyggt. Ljudet är varmt och behaglig och basen är imponerande djup och fast i förhållande till storleken. Ställer man den nära där man sitter så får man en detaljerad och stabil ljudbild som duger till mer än bara ljudkuliss. Ljudet behåller sin tyngd när man vrider upp volymen, och maxgränsen är nådd kring 96 dB.

Övergången mellan de två elementen är problemfri. B&O säger ingenting om delningsfrekvensen mellan de två, men det lilla fullregisterelementet sträcker sig naturligtvis långt ner i mellanregistret. Och det gör det bra. Röster låter öppna och naturliga och högtalaren är skönt befriad från instängdhet och resonanser. Eftersom ljudet sprids fullständigt jämnt varierar klangen bara ytterst lite när man rör sig runt i rummet. BeoSound 1 har dock ingen rumskorrigering, som till exempel Sonos Play:5 har.

Både när det gäller design och ljudfilosofi påminner BeoSound 1 om Samsung Wireless Audio 360 R7, som också sprider ljudet 360 grader och har ungefär samma bestyckning och förstärkareffekt. BeoSound 1 är dock en aning mer detaljerad och klarar komplex musik bättre. Å andra sidan kostar den fyra eller fem gånger så mycket som R7 gör i dag.

Foto: Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen

Precis som med andra aktiva Bang & Olufsen-högtalare utnyttjas det en hel del elektronik för att få fram ljudet så som man vill ha det. B&O kallar systemet för ”Adaptive Bass Linearisation”, vilket på ren hifi-svenska betyder att DSP:s boostar basen så att frekvensgången är linjär på låg volym men sänker korrektionen gradvis i takt med att ljudnivån stiger, så att elementen inte tvingas gå över gränsen för vad de klarar av.

Konkurrensen bland trådlösa högtalare med multiroom-funktion är hård och nya tronpretendenter dyker upp nästan varje månad. BeoSound 1 utmärker sig genom att vara en av marknadens dyraste modeller. Det är djärvt, med tanke på att det handlar om en liten tvåvägs monohögtalare med en total förstärkareffekt på bara 60 watt.

Foto: Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen

Slutsats

På grund av priset blir BeoSound 1 knappast någon storsäljare. Man kan få en hel (liten) stereo för samma pengar. Och jämfört med andra multiroom-högtalare får man mer ljud för färre pengar hos exempelvis Sonos. Fast designfantaster kommer givetvis att föredra B&O:s variant. Och det är inget fel på den. BeoSound 1 är en imponerande liten högtalare med läckert ljud och material av toppkvalitet. Och sådant får man vara beredd att betala för.

Ljud & Bild tycker

Läckert och behagligt ljud. Kvalitet och design ligger på topp. Batteridrift ger extra flexibilitet. Priset ligger också i absoluta toppen för en trådlös högtalare på batteri. Ingen rumskorrektion.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Rulla till toppen