Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Bang & Olufsen ger CD-anläggning från 1996 en ny chans

Bang & Olufsen har just presenterat ett nytt musiksystem, Beosystem 9000c - men kärnan är 28 år gammal renoverad elektronik.

Av / 2024-04-24 - 14:11
Bang & Olufsen ger CD-anläggning från 1996 en ny chans

Bang & Olufsen har just presenterat ett nytt musiksystem, Beosystem 9000c. Innehållet är anmärkningsvärt på många sätt. Och det är priset också.

Det nya systemet är en helt restaurerad och omtänkt version av den klassiska Beosound 9000 CD-spelaren från 1996, i kombination med Bang & Olufsens Beolab 28-högtalare från 2021. Varje enskild komponent i den 28 år gamla CD-spelaren har testats och rengjorts innan den åter installerades i spelaren.

Systemet visades upp vid en smygpremiär i Köpenhamn på tisdagskvällen, där vi närvarade.

Det här är andra gången Bang & Olufsen lanserar en restaurerad version av en av sina klassiska produkter. Den första var skivspelaren Beogram 4000c, som efter många år av vinylrenässans föryngrades 2020. Nu är det dags att ge CD-mediet ett nytt liv.

Läs också Limited Edition-skivspelare från Bang & Olufsen Har du sett en coolare skivspelare? Inte vi heller.

Vi vill visa att en begagnad produkt kan vara lika attraktiv som en ny produkt, och att ett högkvalitativt ljudsystem som Beosound 9000 inte behöver ha något sista förbrukningsdatum”, säger Mads Kogsgaard Hansen, Head of Product Circularity & Portfolio Planning på Bang & Olufsen.

”Det handlar om att hålla möjligheterna vid liv”, säger Mads Kogsgaard Hansen, Recycling Manager, Bang & Olufsen (Foto: John Alex Hvidlykke)

Han vill inte gå så långt som att lova att CD-skivan är på väg mot en renässans som kan mäta sig med vinylens revolution. Allt handlar om möjligheter.

”Förutom attvisa vår hängivenhet till produkternas livslängd ville vi också fira den renässans för fysiska ljudmedier som har ägt rum under de senaste åren. Vinyl och CD-skivor har blivit något speciellt igen, och människor investerar tid och energi i att bli närmare sammankopplade med den musik och de artister de älskar. Det handlar om att hålla lyssningsmöjligheterna vid liv.”

200 exemplar

Bang & Olufsen har köpt in 200 exemplar av den ursprungliga CD-spelaren Beosound 9000 och skickat tillbaka dem till företagets fabrik i Struer. Här plockas CD-spelarna isär och inspekteras noggrant av ett team av servicetekniker som var med och byggde Beosound 9000 på 1990-talet. Spelaren får ett nytt utseende med en djupsvart finish som B&O kallar Cosmic Black.

I stället för att köpa in och renovera högtalare från den tiden har man valt att kombinera spelaren med aktiva högtalare från det nuvarande programmet. Det är Beolab 28, som för detta tillfälle är tillverkad i samma svarta färg som CD-spelaren. Högtalarna är som bekant aktiva och har moderna streamingmöjligheter. Du får alltså friheten att välja mellan alla typer av signalkällor och allt kan styras från högtalarna.

Beosystem-9000c-0010-miljoe Beosystem-9000c-0006-miljoe Beosystem-9000c-0005-miljoe Beosystem-9000c-0004-miljoe Beosystem-9000c-0014-miljoe
<
>
De gamla Beosound 9000 CD-spelarna har renoverats komponent för komponent på fabriken i Struer. Av några av samma medarbetare som byggde dem på 90-talet (Foto: Bang & Olufsen)

Spellista från 1996

Nuförtiden är det normalt att vi sätter ihop våra personliga ljusspår för vardagslivet från ett oändligt antal musikspår. Så var det inte 1996. Beosound 9000 var bland de första att erbjuda en del av denna valfrihet, med snabbt byte mellan spår på sex CD-skivor.

Den automatiska glasdörren på Beosound 9000 öppnas och stängs i samma mjuka rörelse oavsett om den ligger ner, står upp eller hänger på väggen. Två optiska sensorer och en digital timer övervakar ständigt dörren, som öppnas och stängs inom den inställda tidsgränsen på 3,5 – 4,0 sekunder.

Pris och otillgänglighet

Beosystem 9000c Recreated Classic i Cosmic Black / Natural Aluminium kommer att finnas tillgänglig i ett begränsat antal av 200 enheter globalt. Priset är 545 000 kronor.

En uppsättning Beolab 28 kostar från 175 000 kronor, så om du undrar om det betyder att Bang & Olufsen begär 370 000 kronor för en begagnad CD-spelare, så är svaret ja. Det gör de. Men i gengäld är det en begagnad CD-spelare som har byggts om för hand, komponent för komponent.

Det var fullt hus på smygpremiären av Beosystem 9000c där det lyssnades på musik från 1990-talet (Foto: John Alex Hvidlykke)
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

1 reaktion på ”Bang & Olufsen ger CD-anläggning från 1996 en ny chans”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Gränslös förförstärkare från TAD

B&O tror på CD

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen