Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Bang & Olufsen Beogram 4000c har en häftig prislapp

Har du sett en coolare skivspelare? Inte vi heller.

Av / 2020-10-08 - 11:46
Bang & Olufsen Beogram 4000c har en häftig prislapp

Egentligen lanserades den på 70-talet och har slutat tillverkas för länge sedan. Men Bang & Olufsen har köpt upp begagnade Beogram 4000-skivspelare, renoverat och moderniserat dem och sedan lagt ut dem till försäljning.

Bang & Olufsen Beogram 4000c blir den första produkten från B&O i deras nystartade Classics-program, där planen är att sälja äldre B&O-produkter i moderniserade versioner till entusiasterna.

Bang & Olufsen har fått tag i 95 exemplar av Beogram 4000 som har demonterats och moderniserats hos B&O i Struer.

– Classics är resultatet av Bang & Olufsens förpliktelse om hållbarhet, som ska garantera att våra kunder har en relevant produkt i många år, säger Mads Kogsgaard Hansen som har lett Classics-programmet på Bang & Olufsen.

Den ursprungliga Beogram 4000 levererades med DIN-kontakter men den renoverade versionen av skivspelaren har ljudutgångar med vanliga RCA-kontakter och en 3,5 mm minijack-kontakt.

Beogram 4000c Recreated Limited Edition, som den heter (där ”c” står för Classics”), har ett inbyggt phonosteg så att den kan kopplas direkt till en förstärkare eller ett par aktiva högtalare.

Elektroniken och mekaniken är inte det enda som har fått utbytta delar. B&O har också tagit hand om utsidan och putsat upp allt aluminium och anodiserat det i en ljus champagnefärg.

Här är en video med Henrik Baron Vejrup från YouTube-kanalen BOTF (Bang & Olufsen Technical Forum) och Mads Kogsgaard som är produktchef för B&O Classics-kategorin, när de diskuterar Beogram 4000c.

Tangential-tonarmen och sensorarmen bredvid är anodiserade i svart. Detsamma gäller knapparna som styr avspelningen. Dammlocket är nytt och allt trä i äkta ek likaså.

Beogram 4000c kommer att visas upp i utvalda B&O-butiker från 12 oktober och går att köpa från 19 oktober.

Priset för en Beogram 4000c Recreated Limited Edition, som på ett snyggt sätt markerar Bang & Olufsens 95-årsjubileum, blir 10 000 euro. En hel del mer än vad originalet kostade alltså, och definitivt i highend-klassen.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen