Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

TAD-C700: Referensförförstärkare siktar mot perfektion

Den japanska high-end-tillverkaren TAD Labs utökar sin Reference-serie med förförstärkaren TAD-C700.

Av / 2024-05-01 - 19:22
TAD-C700: Referensförförstärkare siktar mot perfektion

Nyckelordet i den helt nya – och makabert dyra – TAD-C700 är minimalism. TAD, som fram till 2007 var en underavdelning av Pioneer men sedan dess har blivit ett eget företag, hävdar att minimal användning av förstärkarelement gör C700 trogen ”varje musikalisk nyans”, medan en helt separat förstärkarkrets för varje linjeutgång ska förhindra signalförgrening och oönskad interferens från anslutna komponenter.

TAD-Labs-TAD-C700-resized-text-shapes-3840w
Foto: TAD Labs

C700 använder helt balanserade kretsar i hela konstruktionen, vilket tillsammans med den symmetriska dubbelmonokonstruktionen syftar till att leverera identisk förstärkning till vänster och höger kanal. Enligt TAD ska detta resultera i ”nära perfekt stereoreproduktion”.

Den nya förförstärkarens strömförsörjning är fysiskt separerad från huvudenheten för att förhindra att vibrationer och magnetiskt flöde påverkar kretsarna – och därmed ljudet. Dessutom är C700:s terminaler tillverkade av syrefri koppar för att eliminera magnetisk distorsion, i strävan efter ännu renare ljudåtergivning.

TAD-Labs-TAD-C700 rear-resized-text-shapes-3840w
Foto: TAD Labs

TAD-C700: Anslutningar

TAD-C700 har fyra balanserade och två obalanserade ingångar, samt två balanserade och två obalanserade utgångar, med en dedikerad inspelningsutgång som förbigår väljarkretsen och skickar ut ingångssignalerna direkt.

Huvudenheten är ett massivt block på 29 kg, medan den separata strömförsörjningen väger inte mindre än 15 kg. För att förhindra oönskade vibrationer är den primära förstärkarkretsen monterad på ett 33 mm tjockt aluminiumchassi i ett stycke, i syfte att minska vibrationer som orsakas av högtalarna. Teorin är att vibrationer kan fortplanta sig tillbaka in i förstärkarkretsen och störa den, något som man vill eliminera i en konstruktion som kostar mer än en Tesla…

Förförstärkarens egenutvecklade volymkontrollkrets är också utformad för att ge ultralåg distorsion, för att bevara musikens klarhet och renhet.

TAD-Labs-TAD-C700 psu rear-resized-text-shapes-3840w
Enbart strömförsörjningen väger 15 kg. Foto: TAD Labs

Ska det vara fler än en …?

Den som verkligen vill ha musikaliskt skoj kan sätta upp flera TAD-system. Då kan en C700 sättas upp som master och styra flera passiva C700-förförstärkare som är anslutna till en särskild masterutgång. Tanken är att flera enheter antingen kan användas för dubbelmonokonfiguration, eller varför inte flerkanalsljud?

Läs också Pioneer TAD-R1 För 780 000 kronor får du uppleva en orkester som är så storslagen, men ändå så detaljerad, att du nästan kan känna musikens molekylära beståndsdelar. R1 är en högtalare som är så komplett att den stänger ute verkligheten. Det är bara musiken det handlar om. Musiken och dig.

TAD:s nya high-end-förförstärkare har också ett pass-through-läge, som skickar ingångssignaler från en pre-out-kontakt utan att ändra signalnivån. Perfekt om du har satt upp ett flerkanalssystem, men vill driva dina fronthögtalare med perfektion med musik i två kanaler, utan att behöva två separata system.

TAD-Labs-TAD-C700-with PSU-resized-text-shapes-3840w
Foto: TAD Labs

Och så var det priset

Det är tydligt att det är en high-end-mässa på gång i München, för det har kommit en hel del dyra hifi-nyheter på sistone. Som nämnts är TAD-C700 inget undantag. Vi talar om ett pris på svindlande 68 500… dollar! För det svenska priset kan du slänga på en nolla och lägga till lite till, och sedan gå och leta upp luktsaltet så att du inte svimmar. I dollar är prisökningen nästan 65 procent jämfört med föregångaren C600, som kostade 42 000 dollar. I svenska kronor är det å andra sidan en häpnadsväckande summa mer, eftersom dollarn kostade 6 kronor 2011 – nästan hälften av vad den kostar idag! Med andra ord, där föregångaren kostade cirka 250 000 kronor kostar dagens C700 750 000 kronor. I detta ingår inte moms, som är högre än amerikansk moms.

Vi räknar med att få höra TAD-C700 på mässan i München i maj. Utvalda återförsäljare kommer att få den i början av juni.

Mer info: technicalaudiodevices.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

FiiO släpper flera produkter

Ljud & Bild
Rulla till toppen