Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Vinylförsäljningen överträffar CD för andra året i rad

Vinylrenässansen fortsätter. Försäljningen av analoga LP-skivor överträffade 2023 återigen försäljningen av CD-skivor.

Av / 2024-04-07 - 10:33
Vinylförsäljningen överträffar CD för andra året i rad

Den analoga LP-skivan (eller vinylen, om du är under 40) lever och mår bra. Och den har det klart bättre än sin ”efterträdare”, CD:n, som fortsätter sin nedgång i antal enheter.

Detta kan utläsas från den årliga statistiken från den amerikanska skivindustrin, Recording Industry Association of America (som vi känner bättre via sin förkortning, RIAA). Här framgår att antalet sålda analoga skivor 2023 var 43 miljoner album, medan endast 37 miljoner CD-skivor såldes. Det är andra året i rad som det säljs fler LP-skivor än CD-skivor.

Läs också Här hittar du de bästa skivspelarna i alla prisklasser Ska du ge bort en skivspelare till jul? Köp en av de här!

LP:s seger över CD:n måste ses i perspektivet att digitala skivor har varit på tillbakagång, milt uttryckt, i åratal och att CD-försäljningen har minskat med 95 procent sedan toppen år 2000. De 43 miljoner sålda vinylskivorna inbringade ganska respektabla 1,4 miljarder dollar i intäkter.

Även om CD-försäljningen var nästan lika stor som vinylförsäljningen, inbringade de digitala aluminiumskivorna bara 537 miljoner dollar. Det vill säga mindre än hälften av LP-försäljningen. Så medan LP-skivor har blivit en lyxig livsstilsprodukt, är CD-skivor något vi plockar upp från fyndkorgen.

Läs också Plocka fram CD-samlingen igen Denon DCD-1700NE kan inte användas som DAC och har inte inbyggd streaming. Det behöver den inte heller.

Streaming är dominerande

Innan vinylfanatikerna och skivspelarens ekvilibrister poppar champagnekorkarna bör det nämnas att fysisk musikförsäljning vida överträffas av digital. Musikstreaming, med eller utan annonser, genererade 2023 en total inkomst på 14,4 miljarder dollar. Med andra ord drygt 10 gånger så mycket som LP-försäljningen. Och när man tittar på intäkter från streaming måste man komma ihåg att priset för att streama en enstaka låt måste beräknas i bråkdelar av ett öre. Det totala antalet spelningar på musikstreaming måste alltså räknas i biljoner låtar.

Om du är en av de musikanvändare som föredrar att köpa din musik i form av nedladdade filer på din hårddisk, är du en del av en liten exklusiv församling. Endast 20 miljoner musikalbum såldes som nedladdningar 2023, med ett totalt värde av 204,7 miljoner dollar. Endast extremt esoteriska saker som kassettband och SACD-skivor är mindre populära än så.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen